ELTA

Beata Nicholson kviečia balsuoti už gerą ūkininką

2022-11-22
10:34
Gero
Ūkininko
Čempionatas
Balsavimas
Finišo tiesiąją pasiekė „Gero ūkininko“ čempionatas. Organizatoriai kviečia susipažinti su komisijos atrinktais penkiais darnoje su gamta veikiančiais ūkiais bei atiduoti balsą už savo numylėtinį. Daugiausiai balsų surinkęs ūkis pelnys „Publikos simpatijos“ titulą. Čempionatą globojančios Beatos Nicholson nuomone, geras ūkininkas yra tas, kuris užaugina maistą ne tik prisotintą kalorijų, vitaminų ir mineralų, bet ir meilės, rūpesčio užaugintam maistui bei jautraus sugyvenimo su ūkininką supančia gamta.
„Pirmiausiai kviečiu susipažinti su visuomenės pasiūlytais ir komisijos atrinktais ambasadoriais. Kokie jie įvairūs ir kokie įkvepiantys! Kiekvienas savaip atradęs būdą rūpintis gamta. Na, ir žinoma – balsuokit. Savo atiduotu balsu parodykim, kad mums, valgytojams, rūpi, iš kur atkeliauja ir kaip auginamas maistas.“– peržiūrėti visų ambasadorių pristatymus ir balsuoti ragina Beata Nicholson. 
„Gero ūkininko“ čempionato ambasadoriai – iš visos Lietuvos
Čempionato organizatorius ir komisijos narys Žymantas Morkvėnas anonsuoja: „Nuo Žemaitijos pelkių iki Dzūkijos šilų, nuo Aukštaitijos lygumų iki Lietuvos vidurio ir sostinės pašonės – taip plačiai išsibarstę šių metų „Gero ūkininko“ čempionato ambasadoriai. Ne mažesnė ir veiklų įvairovė – grūdų, daržovių, uogų, prieskonių auginimas, vaistažolių rinkimas, sūrių, įvairių padažų, konservuotų gėrybių gamyba, žuvų veisimas. Susipažinkite.”
Kėdainių rajone, Saviečių kaime esantis ūkis „50 arų. Darbo ir džiaugsmo“ – tai iš miesto į kaimą persikėlusių Eglės ir Juliaus Stašauskų „projektas“, kuriame su didele meile ir dėmesiu aplinkai auginamos daržovės, uogos, prieskoninės žolelės. Čia pagrindinis dėmesys skiriamas ne daržo vagų tvarkai, o ypač didelei skonių įvairovei bei kokybei. Šeimos ūkis pasižymi ne tik gausybe auginamų produktų, bet ir įvairiausiais perdirbtais jų gaminiais – padažais, prieskonių mišiniais, actais – visa tai yra siekio tvariai ūkininkaujant neišmesti jokių žaliavų, jas panaudoti ir E. Stašauskienės pomėgio eksperimentuoti rezultatas.
Plungės rajone, Žemaitijos nacionaliniame parke, šalimais aukštapelkės įsikūręs nedidelis ekologinis šeimos ūkis „Miško sodai“. Čia ūkininkaujantys Vaiva Jundulaitė ir Giedrius Kosa veikia vadovaudamiesi biodinaminiais ūkio metodais. Ūkyje apstu įvairiausių vaistažolių, daržovių, vaisių, prieskoninių žolelių, o pomidorų auginimo entuziastu save vadinantis G. Kosa visus kasmet kviečia išrinkti metų pomidorą jų degustavimo šventėje. „Miško sodai“ ūkininkavimo esmė – žemę naudoti saikingai, jos nealinant.  Ūkininkai yra aktyvūs bendruomenės nariai, puoselėja žemaitiškas tradicijas, audimą, žolelių rinkimą, vykdo edukacijas.
Sūrinė „Varinis puodas“ – tai vieta, kur Dzūkijos miškuose, Varėnos raj., iš laisvai besiganančių karvių pieno gaminami brandinti sūriai. Čia Audrius Jokubauskas su kolega Giedriumi Tėveliu augina karves, kurios yra Lietuvos žalųjų, juodmargių ir džersių mišrūnės. Ūkyje nenaudojamos cheminės trąšos, žemė dirbama tik tiek, kiek reikia atnaujinti pievas, taikomas rotacinis gyvulių ganymas. Nors didžioji sūrinės produkcijos dalis realizuojama Vilniuje bei kituose didžiuosiuose miestuose, sūriai populiarūs vietinėse kaimo parduotuvėse, dažni lankytojai – aplinkinių sodybų vasarotojai. Ūkininkai organizuoja kasmet populiarėjantį „Sūrių festivalį“.
Kirnaičiuose, Joniškio raj., plytinčiame Vytauto Miliškevičiaus 150 ha ūkyje auginant grūdus naudojama „no-till“ – neariminės žemdirbystės – technologija. Čia svarbiausia gyvybingas ir sveikas dirvožemis. Jis puoselėjamas sėjant tarpinius pasėlius, palaikant augalų šaknis gyvas, užtikrinant augalijos įvairovę, neariant. Ūkininkas taip pat atlieka bandymus siekdamas atrasti būdą, leidžiantį visiškai atsisakyti trąšų. Tausoti dirvą ūkininkaujant besistengiantis V. Miliškevičius savo darbus filmuoja ir jais dalinasi „Youtube“ tinkle, taip siekdamas viešinti žinią apie šią technologiją ir sveiko dirvožemio principus.
Skaisterių k., Vilniaus raj., įsikūrusiame ūkyje „Žuvies paštas“ Vladas Vickunas veisia ir augina šamus plėšikus, pirkėjams siūloma šviežia ir kokybiška produkcija. Čia naudojama moderni akvaponikos technologija – žemės ūkio ir žuvininkystės derinys. Vandenyje esančios bakterijos išskaido žuvų išskiriamą ir jame ištirpusį amoniaką į nitritus, o kitos bakterijos juos paverčia nitratais. Sistemoje augantys augalai kartu su maisto medžiagomis įsisavina vandenyje esančius nitratus, taip išvalydami uždaros sistemos vandenį, kuris vėl tiekiamas žuvims. Naudojant šią technologiją taupomi ištekliai ir vieta, galima saugiai užauginti didelius kiekius uždarose recirkuliacinėse sistemose tinkamos auginti žuvies, o tai galėtų prisidėti prie spartaus jos nykimo visame pasaulyje mažinimo. V. Vickunas drauge su mokslininkais ieško būdų, kaip panaudoti ir ūkyje susidariusį dumblą. Ūkyje rengiamos ekskursijos ir edukacijos.
Visi šių metų ambasadoriai išsamiau pristatomi svetainėje gerasukininkas.lt. Čia galima ir atiduoti savo balsą už vieną iš jų. Balsavimas vyks iki gruodžio 8 d.
„Gero ūkininko“ čempionatas – tai iniciatyva, kurios metu norima suburti ir parodyti santarvėje su gamta ūkininkaujančių ūkininkų pavyzdžius bei gamtai agrarinę aplinkosaugą labiausiai skatinančias seniūnijas. Čempionatas vyksta antrą kartą. Šiemet komisijos vertinimui visuomenė pasiūlė 32 ūkius. Po pirminės atrankos, komisija apsilankė 11 ūkių, įvertino jų taikomas praktikas, naudą gamtai ir vietos bendruomenei, ir išrinko penkis šių metų ambasadorius. Ekspertai taip pat analizuoja šių metų deklaravimo statistiką, kad nustatytų seniūnijas, labiausiai prisidedančias prie agrarinės aplinkosaugos populiarinimo. Jos kartu su ūkininkais bus pagerbtos „Gero ūkininko“ čempionato apdovanojimų ceremonijoje gruodžio 9 d. „Beatos kulinarijos studijoje“.

Daugiau informacijos:
Žymantas Morkvėnas
Baltijos aplinkos forumo direktorius, „Gero ūkininko“ čempionato iniciatorius, komisijos narys
zymantas.morkvenas@bef.lt
+370 614 72597
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis