Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka (PS)

Žydrė Vėtienė

Komunikacijos ir rinkodaros departamento Ryšių su visuomene skyriaus vadovė

+37060814957

Saulės Valiūnaitės paskaita „Laikmečio metraštininkė: Dveira Dines ir jos Vilnius“

2023-02-24
13:15
Tarptautinę moters dieną, kovo 8-ąją, 18 val. kviečiame į Saulės Valiūnaitės paskaitą „Laikmečio metraštininkė: Dveira Dines ir jos Vilnius“ apie žydžių gyvenimo ypatumus tarpukario Vilniuje. Paskaita vyks Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje (II a.).
S. Valiūnaitė yra Lietuvos žydų istorijos ir kultūros tyrėja, vertėja, Vilniaus universiteto doktorantė, rengianti disertaciją apie moterų indėlį į sekuliariosios žydiškos tapatybės formavimo procesus tarpukario Vilniuje.
Pastaraisiais dešimtmečiais apie tarpukario žydiškąjį Vilnių žinome vis daugiau, tačiau daugiausia pažįstame jį iš vyrų parašytos istorijos, kurioje savo ruožtu atsiskleidžia vyrų patirtys. Tačiau jos nėra universalios ir išsamaus miesto istorijos paveikslo nenutapo. Tradicinėje žydų bendruomenėje vyrai ir moterys funkcionavo skirtingose jiems kultūriškai priskirtose sferose. Šie vaidmenys XIX a. smarkiai keitėsi, taigi, norint visavertiškai suprasti Vilniaus žydų istoriją, į ją būtina įtraukti ir moterų pasakojimus bei patirtis.
XX a. moterų vaidmuo nebesisuko tik apie keturias K: kinder, kikh, kleyder un kirkh (vaikaivirtuvė, drabužiai ir bažnyčia). Šiuos pokyčius puikiai iliustruoja Dveiros Dines dienoraščiai ir jos autobiografija, dalis šių dokumentų saugoma Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centro kolekcijoje. Šie dokumentai, ilgą laiką klaidingai buvę priskirti kitai autorei ir išsklaidyti per trijų atminties institucijų kolekcijas, atskleidžia Vilnių žydės darbininkės akimis. Nors ir neįgijusi jokio oficialaus išsilavinimo, savamokslė D. Dines buvo nepaprastai plataus akiračio moteris, dalyvavusi revoliuciniame judėjime, vėliau įstojusi į žydų socialistų Bundo partiją, stebėjusi ir aprašiusi miesto kultūrinį gyvenimą, demonstracijas, išgyventas antisemitines patirtis, kritikavusi kultūrinius ir socialinius procesus, bandžiusi susigyventi su savo amžiumi, besikeičiančiu kūnu ir labai norėjusi palikti savo žymę pasaulyje.
Paskaitoje per D. Dines atvejį išgirsite apie tai, kaip pasikeitė žydžių vaidmuo šeimoje ir visuomenėje, ką naujo apie žydiškojo Vilniaus istoriją galima sužinoti atsivertus moterų atsiminimus ir dienoraščius.
Ši paskaita – iš Judaikos tyrimų centro organizuojamo renginių ciklo „Jaunoji judaika“, kuriame jauni Lietuvos mokslininkai pristato savo tyrimus, skirtus Lietuvos žydų bendruomenės istorijai, integracijai ir likimui.
Renginio pradžia:
2023-03-08 trečiadienis 18:00
Renginio pabaiga:
2023-03-08 trečiadienis 19:30
Renginio vieta:
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Valstybingumo erdvė (II a.)
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis