Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Bibliotekos vaidmuo stiprinant demokratinę visuomenę: Lietuvos ir Ukrainos bibliotekų forumas

2023-05-26
13:42
Kuriant ir stiprinant demokratinę visuomenę, šiandien kaip niekada svarbu ugdyti kritinį mąstymą, pilietiškumą, bendruomeniškumą ir iniciatyvumą. Birželio 7–9 dienomis Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje Apskričių viešųjų bibliotekų asociacija su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka ir Ukrainos bibliotekų asociacija rengia Lietuvos ir Ukrainos bibliotekų forumą „Bibliotekos vaidmuo stiprinant demokratinę visuomenę“.
Renginio tikslas – reaguojant į nūdienos aktualijas, sutelkti Lietuvos ir Ukrainos bibliotekų patirtis bei plėtoti jų bendradarbiavimą, aktualizuoti bibliotekų vaidmenį stiprinant demokratinę visuomenę.
Forume per susitikimus, pristatymus, kūrybines dirbtuves, diskusijas bus plėtojama medijų ir informacinio raštingumo ugdymo tema, dalijamasi praktiniais bibliotekų veiklos pavyzdžiais ir patirtimis, iniciatyvomis įtraukti visuomenę bei stiprinti pilietiškumą.
Lietuvos ir Ukrainos bibliotekų forumas – patirtims ir diskusijoms
„Į Lietuvą pradėjus plūsti karo pabėgėliams iš Ukrainos, ėmėmės ko galėdami, kad padėtume jiems adaptuotis. Jau pirmosiomis Rusijos karo prieš Ukrainą dienomis Nacionalinė biblioteka tapo svarbia patikimos informacijos sklaidos partnere. Metų pabaigoje inicijavome apkasų žvakių Ukrainos kariams gamybą. Iš viso pagaminta ir į frontą išsiųsta 27 000 apkasų žvakių. Taip pat visus 2022-uosius mus siejo gražus ir prasmingas ryšys su Oleksandru Tereščenka. Šiomis ir kitomis priemonėmis stengiamės stiprinti tarpusavio supratimą ir bendruomeniškumą. Ukrainos tema ir toliau išlieka mūsų darbotvarkėje“, – sako Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.
Per forumą Lietuvos ir Ukrainos bibliotekų atstovai artimiau pažins vieni kitus, stiprins bendrystę ir vystys kultūrinį bendradarbiavimą. Atvyks svečių iš Ukrainos bibliotekų asociacijos, kultūros srities lektorių, atstovai iš Lietuvos bibliotekų ir vietos bendruomenių. Į forumo veiklas aktyviai įsitrauks ir šiuo metu Lietuvoje gyvenantys bei dirbantys bibliotekininkai ukrainiečiai.
Renginys vyks trijuose miestuose: birželio 7 d. Vilniuje, birželio 8 d. Kaune, birželio 9 d. Klaipėdoje. Tiesiogiai stebėti pranešimus galima per „Biblioteka Visiems“ „Youtube“ kanalą lietuvių ir ukrainiečių kalbomis.
Projekto organizatorės Apskričių viešųjų bibliotekų asociacija ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.
Projekto partnerė Ukrainos bibliotekų asociacija.
Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.
Lietuvos ir Ukrainos bibliotekų forumas
„Bibliotekos vaidmuo stiprinant demokratinę visuomenę“
Transliacijos programa
Birželio 7 d.
Vilnius, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
10–10.15 val. Forumo atidarymas. Oficialūs sveikinimai.
Lietuvos Respublikos kultūros ministras Simonas Kairys (TBC)
Lietuvos apskričių viešųjų bibliotekų asociacijos pirmininkė Edita Urbonavičienė
10.15–10.40 val. Nacionalinės bibliotekos generalinio direktoriaus sveikinimo žodis. Pranešimas „Biblioteka – integrali valstybės informacijos politikos, kultūros, švietimo, mokslo, ekonomikos pažangos dalis“
10.40–11.00 val. Ukrainos atstovų pristatymas
11.00–11.30 val. Kavos pertraukėlė
11.30–12.00 val. Rašytojo Oleksandro Tereščenkos pranešimas
12.00–12.30 val. Dr. Daiva Janavičienė (Lietuva). Pranešimas „Biblioterapija: teorija ir praktika Lietuvos bibliotekose“
12.30–13.00 val. Olga Shkyra (Ukraina). Pranešimas „Meno terapija emociniam stabilumui atkurti: Perejaslavo Hryhorijaus Skovorodos universiteto bibliotekos patirtis“
Renginio pradžia:
2023-06-07 trečiadienis 10:00
Renginio pabaiga:
2023-06-07 trečiadienis 13:00
Renginio vieta:
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Konferencijų salė, V a.
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis