Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerija

Susisiekimo ministerija kitą savaitę kviečia į pirmąją susisiekimo sektoriaus apžvalgos ir atvirų duomenų konferenciją

2023-05-26
14:20
Susisiekimo ministerija gegužės 30 dieną, antradienį, rengia susisiekimo sektoriaus apžvalgos ir atvirų duomenų konferenciją, kurioje pranešėjai apžvelgs kelių, oro, jūrų ir geležinkelių transporto situaciją, veiklos tendencijas, taip pat sektoriaus įmonių ir organizacijų ekspertai pristatys ateities prognozes.
Konferencijoje bus aptarta susisiekimo sektoriuje vyraujanti ekonominė aplinka ir makroekonominė situacija, transporto sektoriaus prognozės, padėtis e-komercijos rinkoje, aviacijos srities atsigavimas po pandemijos, uosto krovos tendencijos, geležinkelių ir kelių vežėjų plėtros Vakarų rinkose rezultatai, iššūkiai ir galimybės. Jau beveik 80 proc. visų transporto paslaugų eksportuojama į Europos Sąjungą, o Rusija ir Baltarusija toliau stumiamos iš pagrindinių transporto eksporto rinkų sąrašo.
„Transporto ir logistikos sektorius – strateginė Lietuvos ekonomikos šaka, sudaranti beveik 12 proc. visos šalies bendrojo vidaus produkto ir daugiau nei pusę viso šalies paslaugų eksporto vertės, todėl jos efektyvus funkcionavimas turi didelę įtaką šalies ekonomikos gyvybingumui ir konkurencingumui. Norėtųsi, kad visi sprendimų priėmėjai aiškiai ir vienodai matytų duomenų vertę ne tik susisiekimo sektoriui, bet ir visoms sritims, t. y. ekonomikai, verslui, mokslui, institucijų sprendimų priėmimui“, – teigia Susisiekimo ministras Marius Skuodis.
Susisiekimo sektoriaus pristatymo ir atvirų duomenų konferencijoje dalyvaus Susisiekimo ministras M. Skuodis, susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė, Ministrės Pirmininkės patarėjas Raimondas Kuodis, ekonomikos ir inovacijų viceministrė Erika Kuročkina, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas, Lietuvos automobilių kelių direkcijos Intelektinių transporto sistemų skyriaus vadovas Laurynas Ivinskis, Lietuvos pašto generalinis direktorius Rolandas Zukas, „LTG Cargo“ generalinė direktorė Eglė Šimė, Lietuvos oro uostų Komunikacijos skyriaus vadovas Marius Zelenius, Lietuvos banko Ekonomikos departamento Makroekonomikos ir prognozavimo skyriaus vadovė Vaiva Šečkutė, „Creditinfo Lietuva“ Verslo plėtros ir strategijos vadovė Jekaterina Rojaka, Valstybės duomenų agentūros generalinė direktorė Jūratė Petrauskienė, Tarptautinio transporto ir logistikos aljanso generalinis sekretorius Povilas Drižas ir kt.
Tokios apimties renginys sektoriui organizuojamas pirmąjį kartą. Tai didele dalimi lemia aktyvus ir vis didėjantis Lietuvos viešojo sektoriaus turimų duomenų atvėrimas. Ši informacija laikoma Atvirų duomenų portale https://data.gov.lt/ – vieningame prieigos taške prie visų Lietuvoje atvertų duomenų rinkinių. Portalas suteikia technologines priemones duomenų tiekėjams publikuoti atvertų duomenų rinkinius, o vartotojams – šiais duomenimis disponuoti.
Susisiekimo sektoriaus atvertų duomenų amplitudė – itin plati. Ji apima keleivinio kelių, geležinkelių, vandens transporto tvarkaraščius, duomenis apie valstybinės reikšmės kelius, eismo ribojimus, dviračių ir pėsčiųjų takus, greičio kontrolės priemones, elektromobilių įkrovimo vietų, eismo sąlygų informaciją ir pan.
Atvirų duomenų panaudojimo galimybės, pasak Susisiekimo ministro M. Skuodžio, itin plačios. Pagal šią viešai prieinamą informaciją sukurti žemėlapiai, duomenų pagrindu atliekama transporto sistemos būklės analizė, teikiama savalaikiai siūlymai Lietuvos transporto politikos plėtrai ir įžvalgos naujų krovinių pritraukimui bei logistinių grandinių sudarymui. Visa ši informacija naudinga ir technologijų kūrime, pasitelkiant dirbtinį intelektą.
Greitas reagavimas į nuolat kylančius geopolitinius iššūkius ir ekonomikos ciklų svyravimus yra būtinas, norint transporto sektoriui išlikti patraukliam ir konkurencingam ir sukurti sąlygas naujų krovinių srautų pritraukimui.
Kasmetinėje Europos duomenų portalo apklausoje, kurioje vertinama atvirųjų duomenų politika ir praktinis jos įgyvendinimas, Lietuva užima 13 vietą iš 35 šalių ir lenkia tokias šalis kaip Nyderlandai, Vokietija, Austrija, Suomija bei Švedija. Per pastaruosius metus atvertas ar inventorizuotas 61 susisiekimo sektoriaus duomenų rinkinys.
ŽINIASKLAIDOS DĖMESIUI!
Kviečiame dalyvauti konferencijoje gegužės 30 d. gyvai – LVIVO verslo centras (Lvivo g. 37, Vilnius) arba stebėti tiesioginę konferencijos transliaciją šiuo adresu: https://youtu.be/TOCGqEaP7lQ
Su detalia renginio programa galima susipažinti galite čia: https://bit.ly/452HKvP
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis