ELTA

Kokia aplinka kokiems koncertams tinka?

Atnaujinta:
2023-05-29
13:44
Publikuota:
2023-05-29
13:39
Koncertas
Aplinka

Koncertai būna pačių įvairiausių žanrų. Jie vyksta ir uždarose patalpose, ir po atviru dangumi. Jų vieta tiesiogiai priklauso nuo konkrečios situacijos – ar koncertas festivalinis, kur susirenka didžiulis būrys klausytojų, ar tai kamerinis renginys, kuriam masiškumas tik gali pakenkti. Koncertinėje praktikoje yra žinoma ir šeimyninių koncertų, kuriuose savo muzikinį meistriškumą demonstruoja ne tik vaikai su tėvais, bet prie jų prisijungia seneliai, tetos ir dėdės.
Kokiose vietose dažniausiai vyksta įprasto formato koncertiniai pasirodymai?
Koncertu vadinamas gyvas muzikuojančių žmonių pasirodymas auditorijai. Koncertuoti gali vienas atlikėjas, duetas, trio, kvartetas ir didesnės apimties muzikiniai ansambliai – orkestrai, atlikėjų grupės, chorai. Būna ir tokių koncertų, kuriuose visuomenei pristatoma kurio nors vieno kompozitoriaus kūryba.
Koncertuojama ne tik koncertų salėse, bet ir naktiniuose klubuose, baruose ir restoranuose, užeigose, laisvalaikio centruose, arenose ir stadionuose. Kol dar nebuvo išrastos priemonės garsui įrašyti, koncertai būdavo vienintelė galimybė išgirsti kompozitorių sukurtą muziką. Muzikantų grojimas publikai – tai viena iš reikšmingiausių galimybių parodyti savo talentą.
Kokie yra pagrindiniai koncertavimo tikslai?
Viešus koncertus surengiantys mažiau žinomi ar kol kas visai nežinomi atlikėjai ir kompozitoriai pirmiausiai siekia prisistatyti ir tuo pačiu nulemti tolesnę savo karjerą. Jei koncertas pasisekė, žiūrovai iš karto įsidėmi debiutantus, tada jie ateis ir į sekančius jų koncertus, pirks debiutinius albumus. Koncertai yra naudingi ir jau išgarsėjusiems atlikėjams, jų metu sėkmingai galima parduoti nemažus kiekius įrašų, pristatyti naujausius kūrinius. Ypač tai naudinga popso, kitų masinės kultūros žanrų atlikėjams.
Kokios aplinkos reikia rimtosios muzikos koncertams?
Tuo metu rimtosios muzikos gerbėjams nėra jokio poreikio rinktis į stadionus, nes jų nėra daug. Pastariesiems mėgautis muzika labiau tinka kamerinė aplinka, nors labai įspūdingai tokia muzika, pavyzdžiui, styginių instrumentų kvarteto, gali skambėti ir gamtoje – šalia ežero, upės ar medžių paunksmėje, visur, kur dėmesio neblaško minios šurmulys. Tarp tokių įvykių galima paminėti ir išskirtinį operos „Pilėnai“ spektaklį Skuodo rajone ant seniausio Lietuvoje Apuolės piliakalnio. Tai nutiko prieš pat sovietmečio eros pabaigą.
Pranešimą spaudai parengė UAB „Market Rats“.
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis