UAB „coagency“

Lukas Mulevičius

Marketingo vadovas, UAB „Makveža“

+37062032743

„MOKI VEŽI“ apyvarta 2022-aisiais augo net 23 proc., pirkiniai tapo racionalesni

Atnaujinta:
2023-05-31
13:24
Publikuota:
2023-05-31
13:24
MOKI
VEŽI
verslas
prekyba
finansai
apyvarta
augo
pelnas
2022
2022-ieji statybos, remonto, apdailos, šildymo ir sodo prekių parduotuvių tinklui „MOKI VEŽI“ buvo įsimintini – lyginant su praėjusiais metais, pajamos augo net 23 proc., o bendra metinė apyvarta siekė 126 mln. Eurų. Grynasis pelnas sudarė 2,3 mln. Eur. Nors pardavimai ženkliai išaugo, keitėsi pirkėjų įpročiai – pernai lietuviai pamiršo impulsyvų išlaidavimą, apsipirkimai tapo racionalesni.
„MOKI VEŽI“ parduotuvių tinklą valdančios įmonės „Makveža“ generalinis direktorius Gintautas Butkevičius pastebi, kad pernai, lyginant su 2021-aisiais, pirkėjai atsisakė impulsyvių pirkinių, juos planavosi kur kas anksčiau nei įprastai, o pardavimai augo ne visose prekių kategorijose.
G. Butkevičius sako, kad pernai, lyginant su 2021-aisiais, parduota mažiau statybinių prekių, metalo gaminių, kuro prekių ir trąšų. Anot jo, tai yra suprantama, kadangi šių prekių kategorijų tiek gaminimo, tiek pardavimo kainos kiek ūgtelėjo.
Tarp populiariausių – namų jaukumą kuriančios prekės
„Taip pat pastebime didesnius pardavimus prekių kategorijose, kurios orientuotos į namų jaukumą ar minimalų dizaino atnaujinimą“, – teigia G. Butkevičius ir priduria, kad pernai lietuviai vis dar aktyviai pirko statybines medžiagas, šildymo įrangą, apdailos, sodo, elektrinių įrankių ir namų apyvokos prekes. Būtent šios prekių kategorijos sudarė didžiausią apyvartos augimą.
Anot jo, sėkmingus finansinius metus lėmė daugybė skirtingų faktorių. „Pirmiausia įtakos turėjo vidinių procesų optimizavimas, augantis internetinės prekybos populiarumas bei vis dar aktyvus nekilnojamojo turto sektorius. Taip pat parduotuvių rekonstrukcijos ir susistemintos navigacijos sprendimai jose. Žinoma, prie apyvartos rezultatų prisidėjo ir bendras šalies infliacijos augimas“, – sako G. Butkevičius.
2022-ieji – iššūkių metai
2022-ieji, anot generalinio direktoriaus, buvo nelengvi metai – pilni iššūkių ir svarbių sprendimų. Rusijos pradėtas karas Ukrainoje paveikė daugelį verslo sektorių, ne išimtis buvo ir „MOKI VEŽI“ parduotuvių tinklas.
„Žinoma, tai sukėlė papildomų sunkumų, kadangi, norint užtikrinti nenutrūkstamą tiekimo grandį į parduotuves, ieškojome alternatyvių prekių iš Europos tiekėjų“, – sako G. Butkevičius.
Dar vienas iššūkis buvo išaugusios energetinių išteklių kainos. Pasak G. Butkevičiaus, teko greitai ir efektyviai priimti tinkamus sprendimus ir atlikti energetinių resursų optimizavimo darbus. „Tačiau prioritetu išliko užtikrinti gerą apsipirkimo patirtį klientams ir tinkamas sąlygas darbuotojams, kad darbo vietoje užtektų tiek šilumos, tiek šviesos“, – pasakoja jis.
Dar geresnės darbo sąlygos
Kalbant apie darbuotojus, pernai daug dėmesio buvo skiriama jų darbo sąlygų gerinimui, atsižvelgiant į šiuo metu paklausius potencialių darbuotojų poreikius – lankstesnį darbo grafiką ar galimybę dirbti nuotoliniu būdu.
Grįžtant prie apsipirkimo patirties gerinimo, pernai buvo rekonstruotos 2 „MOKI VEŽI“ parduotuvės – Vilniuje ir Rokiškyje, o beveik visose parduotuvėse buvo atnaujinta navigacijos sistema. Anot G. Butkevičiaus, ji pirkėjams užtikrina ne tik patogesnį apsipirkimą, bet ir dar greitesnį prekių kategorijų suradimą.
Šiemet tikisi sektoriaus augimo
Žvelgdamas į šiuos metus, G. Butkevičius regi kitus iššūkius – paaštrėjusią konkurenciją, sulėtėjusį nekilnojamojo turto statybos procesą ir pasikeitusį pirkėjų elgesį. Tačiau, nepaisant to, „Makvežos“ generalinis direktorius šiemet tikisi dar aktyvesnio viso „pasidaryk pats“ (DIY) sektoriaus augimo.
„Planuojamas prekių asortimento didinimas, konkurencingų kainų rinkoje išlaikymas ir elektroninės bei didmeninės prekybos augimas“, – sako G. Butkevičius.
Apie UAB „MAKVEŽA“:
Lietuviško kapitalo UAB „MAKVEŽA“, valdanti statybos, remonto, apdailos bei sodo prekių prekybos tinklą „MOKI VEŽI“, Lietuvoje veikia nuo 2000 m. Šiuo metu 24-iose tinklo parduotuvėse, įsikūrusiose ne tik didžiuosiuose šalies miestuose, bet ir regionuose bei interneto parduotuvėje www.mokivezi.lt dirba daugiau nei 740 darbuotojų.
Atsisiųsti
Atsisiųsti
Atsisiųsti
Atsisiųsti
Atsisiųsti
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis