ELTA

Surengtas pirmasis teisinių inovacijų startuolių akceletatorius Baltijos šalyse

2023-06-01
10:26
Inovacijos
Startuolis
Akseleratorius
Baltijos šalyse surengtas pirmasis teisines technologijas (angl. legal tech) kuriančių startuolių akceleratorius „Baltic legal tech sandbox“, kuriame dalyvavo 8 startuoliai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Ukrainos. Keturis mėnesius trukusi programa dalintis žiniomis subūrė teisės, finansų, verslo  ir inovacijų profesionalus. Daugiausia dėmesio susilaukė projektai, kurie prisidėtų prie Baltijos šalių teisinės sistemos skaitmenizavimo ir pažangos.
Pirmąkart startavusio projekto tikslas – padėti ankstyvos stadijos teisinių technologijų startuoliams auginti jų produktus ir paslaugas.  Dalyviams buvo suteikta galimybė gilinti savo verslo vystymo žinias ir bendrauti su Baltijos šalių rinkos lyderiais – startuolių ekosistemos atstovais, teisininkais, investuotojais bei dalyvauti mentorystės sesijose.
„Ši programa parodė, kad Baltijos šalyse kuriami legal tech produktai turi visus šansus išeiti į globalią rinką. Akceleratoriuje dalyvavo komandos, kuriose dirbo profesionalai, neretai praleidę daugiau nei dešimtmetį teisinių paslaugų rinkoje. Todėl puikiai ją išmanydami, gali pasiūlyti sprendimus, atliepiančius būtent šios rinkos poreikius,“ – teigė projektą inicijavusios advokatų kontoros „Triniti Jurex“ vadovaujančioji partnerė Vilija Viešūnaitė.
Startuolių vystymui trūksta informacijos
Akceleratoriuje vykusių sesijų metu dalyviai gilino verslo vystymo žinias, teisinės bazės išmanymą, intelektinės nuosavybės apsaugos strategijos kūrimo, investicijų pritraukimo įgūdžius bei kitas verslo kompetencijas, užtikrinančias ne tik sėkmingą startą, bet ir ilgalaikį vystymą.
Pasak projekto autoriaus, „Triniti Estonia“ asocijuotojo partnerio Valterio Vohma, Baltijos šalių rinkoje yra daugybė gerų produktų ir paslaugų idėjų, tačiau startuoliai ankstyvoje stadijoje dažnai nežino, kaip išvystyti gerą idėją. Taip pat informacija apie apie startuolių augimui aktualius klausimus nėra lengvai prieinama ar suprantama.
„Įmonės nežino, kokią veiklos formą pasirinkti, kuo skiriasi darbuotojas nuo laisvai samdomo žmogaus, kaip apsaugoti savo idėją ir pan. Norime padėti tokioms įmonėms augti ir taip prisidėti prie spartesnės Baltijos šalių teisinių technologinių pažangos“, – teigė Valter Vohma.
Tarp aktualiausių temų – idėjų apsauga
„Triniti Jurex“ partnerė Giedrė Čiuladienė teigė, kad viena aktualiausių temų startuoliams – kaip laiku pasirūpinti idėjos apsauga, kokybiškomis akcininkų sutartimis.
„Susitikimuose dalyviai detaliai domėjosi, kaip apsaugoti savo idėją, duomenis, prekinį ženklą. Daugiausia dėmesio susilaukė tema, kaip samdyti darbuotojus, nes nuo pat pirmų veiklos dienų samdomi žmonės iš viso pasaulio, nėra aiški jų įdarbinimo forma bei mokestinė tvarka. Norime edukuoti startuolių ekosistemą, kad tikslas būtų ne tik išvystyti gerą idėją, bet ir tai padaryti saugiai bei tvariai“, – teigė G. Čiuladienė.
Be projektų, kurie prisidėtų prie Baltijos šalių teisinės sistemos skaitmenizavimo ir pažangos, didelio dėmesio susilaukė startuoliai, siūlantys advokatų kontorų darbo efektyvinimo sprendimus. Tarp jų – virtualus testamentas, efektyvesnis prekinių ženklų registravimas, dirbtiniu intelektu pagrįstas klientų reputacijos tikrinimo įrankis, asmens duomenų valdymo sistemos, debesų pagrindu veikianti programinė įranga padedanti advokatų kontoroms optimizuoti jų veiklą.
„Baltic legal tech sandbox“ geriausiai pasirodžiusiai komandai užtikrinta vieta svarbiausiame startuolių renginyje Vidurio ir Rytų Europoje – „Startup Fair“. Joje bus sudaryta išskirtinė galimybė pristatyti savo teisinių technologijų idėją tiesiogiai potencialiems investuotojams.
Suburta profesionalų komanda
Programos metu vykusiuose mokymuose startuolių idėjų pristatymo įgūdžius dalyviams padėjo gerinti viešojo kalbėjimo treneris, „Fundwise“ bendraįkūrėjas Gleb Maltsev, įžvalgomis apie Baltijos šalių startuolių ekosistemą dalinosi asociacijos „Unicorns Lithuania“ vadovė Inga Langaitė ir „Startup Lithuania“ vadovė Roberta Rudokienė.
Pranešimus taip pat skaitė „Triniti Jurex“ (Triniti Lietuvos biuro) partneriai Vilija Viešūnaitė, Evaldas Pocevičius, Aurelija Rutkauskaitė ir Giedrė Čiuladienė. Vertingomis įžvalgomis apie ryšius su investuotojais dalinosi rizikos kapitalo fondo FIRSTPICK bendraįkūrėja Andra Bagdonaitė, apie prekės ženklo pozicionavimą pasakojo vienos didžiausių reklamos agentūrų Lietuvoje „Ogilvy Vilnius“ Strategijos ir tyrimų skyriaus vadovė Daiva Plauškaitė-Camacho Andrade.
Kaip vienas iš programos partnerių prisijungė ir Kauno technologijos universitetas (KTU), siekdamas stiprinti studentų verslumą technologijų srityje. Projekto vertę rodo ir dalyvavusių startuolių vertinimas – dauguma nurodė, kad šią programą rekomenduotų kitiems.
Kontaktai žiniasklaidai:
Emilija Pečiulytė
Advokatų kontoros „Triniti Jurex“ komunikacijos vadovė
Tel.: +370 687 81864
El. paštas: emilija.peciulyte@trinitijurex.lt

Pranešimą spaudai parengė agentūra „Publicum“.
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis