UAB „coagency“

Atsisakius šio įpročio, jūsų telefono baterija tarnaus gerokai ilgiau

2023-09-12
11:36
Neretai širdis nukrenta į kulnus, kai ne laiku ir ne vietoje išsikrauna išmanusis telefonas. Ar tai nutiktų lankantis svetimoje šalyje ir neturint navigacijos, ar stovint eilėje prie kasos be mokėjimo kortelės – nerimą pajunta dauguma. Kad ši baimė, vadinama nomofobija, nepersekiotų ir telefono baterija veiktų kuo ilgiau, užtenka atsikratyti vieno daugelio pamėgto įpročio.
„Nors išmaniųjų gamintojai nuolat tobulina ir siūlo vis ilgiau veikiančias ir patvaresnes baterijas, visgi, netinkama jų priežiūra ir įkrovimas gali lemti, kad laikui bėgant ji veiks trumpiau. Viena iš dažniausiai daromų klaidų – per naktį paliekamas baterijos įkrovimas“, – pranešime žiniasklaidai sako Martynas Vrubliauskas, „Bitės Profas“.
Per naktį krauti telefoną – klaida
Nors šiuolaikiniai telefonai yra pažangūs ir įkraunant bateriją patys seka bei kontroliuoja jos išteklius, paliekant ją krautis per naktį, jai daromas žalingas poveikis.
„Kraunant bateriją pernakt, išmanusis telefonas pats identifikuoja, kai įrenginys jau būna įkrautas 100 proc. ir toliau jo nebekrauna, tačiau tuo metu vyksta kitas žalingas ciklas – baterija šiek tiek nusenka ir vėl pradedamas jos įkrovimas. Tokie ciklai vyksta visą naktį ir taip sekina bateriją“, – paaiškina išmaniųjų įrenginių ekspertas.
Anot jo, toks krovimas didina tikimybę, kad baterija susidėvės greičiau ir neigiamai veiks įrenginio stabilumą sukeldama operacinės sistemos sutrikimus ir įrenginio persikrovimus.
Visiškai įkrautame akumuliatoriuje gali susidaryti šilumos perteklius, o karštis yra didžiausias baterijų priešas.
Nesistenkite pilnai įkrauti baterijos
Norint, kad baterija tarnautų kuo ilgiau, svarbu jos įkrovimo lygį palaikyti 30-80 proc. ribose. Pasak eksperto, įkrauti akumuliatorių iki 100 proc. užtenka vos vieną kartą per mėnesį.
„Naudodamiesi išmaniuoju, užtikrinkite, kad akumuliatorius neišsikrautų žemiau 30 proc. ribos, o įkraunant telefono bateriją stebėkite, kad įkrovimo lygis neviršytų 80 proc. Taip užtikrinsite baterijos ilgaamžiškumą ir išvengsite nemalonių situacijų, kai išmanusis išsikrauna pačiu netinkamiausiu laiku“, – tvirtina skaitmeninių paslaugų bendrovės „Bitė Lietuva“ atstovas.
Visgi, jei norite išmaniojo akumuliatorių krauti pernakt, M. Vrubliauskas pataria išjungti greitojo krovimo funkciją ir naudoti tik originalius gamintojo kroviklius. Tai padės sumažinti šilumą įrenginyje.
Su „iOS 13“ ir naujesnėmis versijomis veikiančių įrenginių savininkams M. Vrubliauskas rekomenduoja pasinaudoti „Optimized Battery Charging“ funkcija. Ji leidžia „iPhone“ išmaniajam įsiminti, kada reguliariai įjungiamas ir išjungiamas krovimas. Telefonas sustos krautis pasiekęs 80 proc. ribą, o likusius 20 proc. energijos įkraus itin lėta srove prieš jums ištraukiant laidą ar patraukiant telefoną nuo belaidžio kroviklio. Tam, kad įsijungtumėte šią funkciją, eikite į nustatymus, pasirinkite „Baterija“ (angl. Battery) skirtuką, kuriame reikės spustelėti „Baterijos sveikatos ir įkrovimo“ mygtuką (angl. Battery Health & Charging) ir įjungti minėtąją funkciją.
O štai naujesnių „Samsung“ telefonų savininkai taip pat gali pasinaudoti funkcija, leidžiančia apsaugoti bateriją nuo dėvėjimosi. Ją įjungus išmanusis neleis baterijos įkrauti daugiau nei 85 proc. Nustatymuose pasirinktie „Akumul. ir įrenginio priežiūra“ skirtuką, jame spauskite mygtuką „Akumuliatorius“, pasirinkite „Daugiau akumuliatoriaus nustat.“ ir įjunkite „Apsaugoti akumuliatorių“ funkciją.
Atsisiųsti
Atsisiųsti
Atsisakius šio įpročio, jūsų telefono baterija tarnaus gerokai ilgiau.docx
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis