Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Žurnalo „Baltas kambarys“ 8-ojo numerio ir rubrikos „Aušrinės žemėlapis“ pristatymas

2023-09-22
11:10
Pirmas „Balto kambario“ numeris išėjo 2016 m. vasarą. Jo sumanytoja matematikė ir menininkė Luana Masienė pratarmėje rašė: „Baltas kambarys“ – tai tuštuma, kuri yra ir bus apstatoma daiktais-žmonėmis, ir taip „įsidaiktinę“ aš / tu / jis / ji apsigyvensime kartu… gal ilgam.“
Šiandien baltas kambarys (žurnalas) jau apstatytas įvairiausiais daiktais (rubrikomis), tarp kurių rasime pačios Luanos kavos puodelį, filosofijos profesoriaus Gintauto Mažeikio megafoną, menotyrininkės Vilmos Kilinskienės katiliuką, orientalisto Tado Snuviškio sietyną, filologijos profesorės, visuomenės veikėjos Aušrinės Marijos Pavilionienės žemėlapį, šiuolaikinės muzikos tyrinėtojo, žurnalisto Mindaugo Peleckio (1975–2023) tereminą, ekonomisto Naurio Treigio porte-monnaie (piniginę), jaunojo filosofo Vytauto Vyšniausko prielangį, menotyrininkės Onos Gaidamavičiūtės sapnų gaudyklę, Editos Skopič naktinį stalelį, Jeronimo Brazaičio parkerį ir Čiurlionio portfelį (Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus rubriką).
Naujausiame žurnalo numeryje pirmą kartą pražydo Nyderlanduose gyvenančios etnologės Aurelijos Drevel pelargonija vazonėlyje, laiką pradėjo skaičiuoti Eugenijaus Misiūno kalendorius, užderėjo mitologo, religijotyrininko Dainiaus Razausko agurkas, apetitą sužadino menotyrininkės Vilmos Kilinskienės stiklainis iš rūsio, lentynon nugulė menininkės Gaivos Kuliešienės graži knyga, o Živilė Filmanavičiūtė, amžinybėn iškeliavusios Jūratės Baranovos buvusi studentė, pasimatavo legendinę dėstytojos raudonąją suknelę. Beje, kasmet kambaryje atsiranda suvenyrų ar nubyra sienų tinko dulkės (filosofas, vertėjas Žilvinas Vareikis), tiksi retro laikrodis (žurnalistė Dijana Apalianskienė), pažyra adatų (poetas ir literatūros bei meno kritikas Dainius Gintalas) ar pabyra karoliai (literatė ir kūrybininkė Sondra Simana). Dryžuotomis kojinėmis kambarį perbėga filologė Agnė Zėringytė, o urvelyje sukrebžda Rasos Night pelytė. Ievos Kazlauskaitės veidrodis atspindi ne tik išorę, bet ir vidinius slėpinius, bent jau tol, kol šviečia Andrėjos Liudžiūtės lemputė. Na, o paskutiniame stalčiuje – į kurį kaskart nugula kas nors netikėto – apsigyveno Ramūno Vaicekausko sapnai.
Žurnalas „Baltas kambarys“ yra unikalus leidinys lietuviškos spaudos padangėje dėl trijų dalykų: struktūros, idėjos ir laisvės. Apie tai pasakojama susitikimuose su skaitytojais. Žurnalo pristatymai vyksta skirtingose erdvėse įvairiuose Lietuvos miestuose ir miesteliuose. Kiekvienąkart pristatoma kita rubrika. Šį kartą – tai Marijos Aušrinės Pavilionienės rubrika „Aušrinės žemėlapis“. Dalyvaus pati autorė ir žurnalo sumanytoja leidėja Luana Masienė.
„Balto kambario“ durys atsivers spalio 2 d. 18 val. Nacionalinės bibliotekos Renginių erdvėje, III a. Maloniai kviečiame!
Renginio pradžia:
2023-10-02 pirmadienis 18:00
Renginio pabaiga:
2023-10-02 pirmadienis 19:30
Renginio vieta:
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Renginių erdvė, III a.
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis