Bosanova, UAB

Studentams iš Lietuvos ir užsienio universitetų – VILNIUS TECH Tvarumo mokyklos iššūkiai

2023-09-26
14:01
Vilnius
tech
tvarumas
Antrinis kavos tirščių panaudojimas, žaliųjų erdvių bei plečiamos infrastruktūros santykis, triukšmo prevencija mieste – šiuos ir kitus klausimus sprendžia VILNIUS TECH Tvarumo mokyklos dalyviai. Universiteto Tvarumo centro iniciatyva vykstančiame projekte su įvairiais iššūkiais susiduria ekologija ir tvarumu besidomintys Lietuvos bei Europos aukštųjų mokyklų studentai.
Tvarumo mokyklos iniciatoriai – VILNIUS TECH Tvarumo centras, įkurtas šių metų balandį. Pasak VILNIUS TECH Tvarumo centro vadovo doc. dr. Raimondo Grubliausko, apie tvarumą yra kalbama daug ir nuolatos, tačiau, jo teigimu, iki šiol trūko platesnio bendradarbiavimo tarp skirtingų institucijų ir visuomenės.
„Tvarumas jau ne vienerius metus yra vienas iš strateginių universiteto tikslų, kuriam įgyvendinti pasitelkiamas Tvarumo centras. Jo tikslas – stiprinti kompetencijas tvarumo srityje, efektyviai vykdyti universiteto veiklas, skatinti vieningą universitetų padalinių požiūrį į tvarumą ir puoselėti jo kultūrą bei atsakomybę aplinkai, visuomenei ir regionui. Būtent todėl šiuo projektu – Tvarumo mokykla – ir siekiame apjungti skirtingas institucijas: nuo aukštųjų mokyklų studentų iki visuomeninių ir verslo organizacijų, taip skatinant kartu žengti tvarių, klimatui neutralių inovacijų srityje“, – teigia Raimondas Grubliauskas.
Dviejų savaičių programoje – Lietuvos ir užsienio studentų tvarumo vizijos
Anot aljanso ATHENA koordinatorės VILNIUS TECH universitete doc. dr. Astos Radzevičienės, Tvarumo mokyklos projektas vyksta mišriosios intensyvios programos (angl. blended intensive programme (BIP)) principu.
„Užsienio studentai, dirbdami mišriose komandose su VILNIUS TECH studentais, ne tik dvi savaites intensyviai mokysis, bet ir kurs unikalius sprendimus tvariam ateities verslui bei visuomenei. Pažangių technologijų aukštojo mokslo tinklo aljansas ATHENA, vienijantis VILNIUS TECH ir dar aštuonis Europos universitetus, kuria naujas tarptautinio studentų ir darbuotojų mobilumo ir tarpdisciplininio bendradarbiavimo galimybes. Viena tokių – būtent Tvarumo mokykla, kuri yra ATHENA aljanso indelis siekiant Europos žaliosios transformacijos“,  – sako A. Radzevičienė.
Pirmąją savaitę dešimtys studentų iš VILNIUS TECH ir ATHENA aljansui priklausančių universitetų iš Ispanijos, Portugalijos, Vokietijos, Slovėnijos bei kitų Europos valstybių dalyvavo paskaitose, analizavo VILNIUS TECH partnerių pateiktus tvarumo iššūkius nuotoliniu būdu. Temų įvairovė – itin plati: nuo tvaraus vystymosi svarbos, triukšmo taršos, žaliosios energijos vystymo iki visuomenės įtraukimo į tvarumo iššūkių sprendimą.
Antrąją savaitę Tvarumo mokyklos dalyviai susitinka VILNIUS TECH universitete, kur dalyvauja kūrybinėse dirbtuvėse bei ieško sprendimų pasirinktiems tvarumo tematikos iššūkiams.
„Tvarumo mokyklos dalyvių komandoms tekę iššūkiai padalinti į dvi grupes: miesto problemas ir verslui aktualius klausimus. Iš viso studentai nagrinėja septynis skirtingus iššūkius“, – teigia Tvarumo mokyklos veiklų koordinatorė doc. dr. Rūta Mikučionienė.
Vilniaus iššūkius pristato kelios Vilniaus miesto organizacijos: SĮ „Susisiekimo paslaugos“ (JUDU) kelia iššūkį dėl elektrinio transporto kuriamos vertės ir kas eiliniam gyventojui suteikia daugiau naudos – žaliosios erdvės ar išplėsta infrastruktūra. Tuo metu SĮ „Vilniaus planas“ ieško tvarių idėjų, kaip užtikrinti triukšmo prevenciją mieste.
Didžiulis iššūkis projekte dalyvaujančių studentų laukia sprendžiant, kaip formuoti visuomenės nuomonę apie Vilnių, kaip neutralų anglies dvideginio atžvilgiu (angl. carbon neutral), miestą. Nurodoma, kad Vilnius laimėjo tarptautinį konkursą ir siekia iki 2030 m. tapti neutraliu CO2 atžvilgiu.
Tuo metu „Reitan Convenience Lithuania“ Tvarumo mokyklos studentus kviečia surasti sprendimus dviem savo iššūkiams: kaip tvariai panaudoti kavos tirščius ir kaip transformuoti kavos išsinešimui kultūrą.
Atskirą iššūkį Tvarumo mokyklos studentams turi parengęs ir VILNIUS TECH. Jį gliaudantys studentai ieško sprendimų, kaip sustiprinti universiteto vaidmenį siekiant teigiamų elgsenos pokyčių visuomenėje.
Tvarumo mokyklos finalas – rugsėjo 29 d., kai studentų komandos pristatys savo sukurtas idėjas, jas vertins projekte dalyvaujančios įmonės ir organizacijos, kurios spręs dėl jų įgyvendinimo galimybių. Iššūkius įveikusios komandos bus apdovanotos VILNIUS TECH ir partnerių dovanomis.
Tvarumo mokyklos iniciatoriai – VILNIUS TECH Tvarumo centras – siekia inicijuoti ir plėtoti   tvarumo temos klasterį ATHENA Europos universitetų aljanse, kurio narys yra ir VILNIUS TECH. ATHENA aljanso partneriai – universitetai devyniose ES šalyse siekia plėtoti visuomenės skaitmeninės transformacijos poreikius atliepiantį, pažangiomis technologijos grįstą, tarptautiniu mastu konkurencingą aukštąjį mokslą.
Integruoto tvarumo technologijų laboratorijos VILNIUS TECH įkūrimas yra finansuojamas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“ ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.
Atsisiųsti
Atsisiųsti
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis