Lietuvos Respublikos Vyriausybė

Stiprinama sienos su Rusija ir Baltarusija saugumo sistema

2023-09-29
15:41

Nacionalinio saugumo komisija (toliau – NSK) penktadienį pritarė Darbo grupės valstybės sienos kontrolės ir apsaugos stiprinimo klausimais pateiktiems siūlymams numatyti ribojimus asmenims, turintiems leidimą ir teisę susipažinti su įslaptinta informacija (Riboto naudojimo (RN), Konfidencialiai (KF), Slaptai (S) ir Visiškai slaptai (VS)), vykti į Rusiją bei Baltarusiją asmeniniais tikslais.

Taip pat NSK pritarė Darbo grupės pasiūlymui dėl indikatorių, kurie įgalintų visapusiškai įvertinti saugumo aplinką ne tik Lietuvos – Baltarusijos pasienyje, bet ir regione (Latvijos – Baltarusijos, Lenkijos – Baltarusijos pasieniuose), bei pasiūlytoms priemonėms, dėl kurių sprendimus priimtų LR Vyriausybė.

Sprendimai riboti asmenų, turinčių leidimą ir teisę susipažinti su įslaptinta informacija (RN, KF, S ir VS), keliones į Rusiją bei Baltarusiją priimti atsižvelgus į Lietuvos saugumo tarnybų indikacijas, kad jau kurį laiką Baltarusijos žvalgybos tarnybos yra suaktyvinusios veiklą pasienyje, Lietuvos piliečiai yra apklausinėjami pasienio punktuose, pasitelkiant šantažą ir psichologinį spaudimą verčiami bendradarbiauti su Baltarusijos žvalgybos tarnybomis, didėja rizika, kad valstybės tarnautojai ir pareigūnai, taps priešiškų Baltarusijos ir Rusijos specialiųjų tarnybų taikiniu, gali tapti pažeidžiami.

Numatoma, kad ribojimai gali paliesti 56 tūkst. asmenų, turinčių leidimus ir teisę dirbti su įslaptinta informacija, įskaitant ir RN. Siekiant užtikrinti ribojimus, NSK rekomendavo LR Krašto apsaugos ministerijai, bendradarbiaujant su kitomis institucijomis, pateikti Lietuvos Respublikos Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymo pakeitimo projektą.

NSK taip pat pritarė, kad saugumo situacija pasienyje su Baltarusija pagal patvirtintus indikatorius (tokius kaip kylančios karinio pobūdžio rizikos/grėsmės, Baltarusijos žvalgybos/specialiųjų tarnybų veikla prieš Lietuvą, informacinės atakos (dezinformacija) Lietuvos atžvilgiu, incidentai pasienyje ir kt.) būtų vertinama reguliariai. Atsižvelgus į objektyvius indikatorius dėl Lietuvos atsako priemonių įgyvendinimo, apimančio nuo asmenų, transporto, prekių srautų ribojimų iki visiško valstybinės sienos su Baltarusija uždarymo, spręstų Jungtinė grėsmių prevencijos ir krizių valdymo grupė bei Nacionalinė saugumo komisija, siūlant sprendimus priimti LR Vyriausybei.  

Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis