UAB Winning media group

Gyventojai po audringo savaitgalio tebeskaičiuoja žalą, draudikai jau rezervavo 250 tūkst. Eur

2023-10-10
14:15
Savaitgalį per Lietuvą pralėkė medžius laužiusi audra su sniego kruopomis ir šlapdriba. Meteorologai tvirtina, kad tokie orai rudeniui yra ganėtinai būdingi ir išskirtinesnis yra tik trimis savaitėmis anksčiau nei vidutiniškai iškritęs pirmas sniegas. BTA draudimas nurodo, kad nepaisant audros „įprastumo“, daugybė šalies gyventojų per pastarąsias vėjuotas dienas patyrė nemenkų nuostolių. 
„Vien pirmadienį jau gavome arti 100 paraiškų audros nuostoliams atlyginti. Patirtis rodo, kad tai – tik pati pradžia ir per kelias artimiausias dienas tų paraiškų kiekis turėtų dar didėti. Žaloms atlyginti rezervavome ketvirtį milijono eurų“, – sako Karolina Emanuelė Karpova, BTA žalų reguliavimo departamento direktorė. 
Gytis Valaika, Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) vyriausiasis specialistas, sako, kad audra buvo prognozuota iš anksto. Jau nuo trečiadienio LHMT savo svetainėje ir „Facebook“ paskyroje dėl artėjančio gilaus Atlanto ciklono žmones ragino nepalikti lauke turto, kurį galima įnešti į patalpų vidų, uždaryti visus langus ir nestovėti bei automobilių nestatyti po aukštais medžiais. 
„Galima būtų sakyti, kad ši audra truko dvi dienas – šeštadienį ji labiausiai siautė Lietuvos pajūryje, sekmadienį – likusioje Lietuvos dalyje“, – sako G. Valaika. 
Vien sekmadienį pralėkus vėtrai nuvirtę medžiai iš nupūsta medinė pavėsinė apgadino dešimtį automobilių – daugiausiai Vilniuje, taip pat – Kaune ir Kelmės rajone. Iš viso per parą Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) 272 kartus vyko šalinti ant kelių užvirtusius medžius. 
LHMT atstovas nurodė, kad savaitgalio audra išskirtinė tuo, kad ji į Lietuvos šiaurės rytinę dalį itin anksti atnešė sniego – trimis savaitėmis anksčiau nei fiksuojama ilgalaikėje statistikoje. Vėjo gūsiai siekė 27-28 metrų per sekundę greitį. Stipriausias vėjas buvo fiksuojamas Klaipėdos uoste, prie Nidos ir Vilniaus rajone ties Šumsko miesteliu.
„Tokia audra yra pakankamai tipinė rudeniui, tik gal įvyko kiek anksčiau nei įprastai – dažniausiai jos pasitaiko nuo antros spalio pusės, kada ir laukiama pirmojo sniego. Gal kiek keisčiau yra tai, kad mažiau nei prieš savaitę, spalio 3 dieną, Alytuje fiksavome rudenišką karštį, net 25 laipsnių temperatūrą. Bet šis oro atvėsimas labai laikinas, nuo savaitės vidurio grįš rudeniškai šilti orai“, – sako G. Valaika.  
Meteorologijos specialistas taip pat nurodė, jog vidutinis vėjo greitis, lyginant 30 metų laikotarpius – nuo 1961 iki 1991 ir nuo 1991 iki 2021 metų – po truputį mažėja. „Paradoksalu, kad vidutiniam vėjo greičiui mažėjant audros stiprėja ir dažnėja. Mat pačios audros tetrunka labai trumpai, vos po kelias valandas, ir vėjo greičio vidurkio reikšmingai nepadidina“, – teigia LHMT ekspertas. 
Apie BTA:                
AAS „BTA Baltic Insurance Company“ (BTA) priklauso Vidurio ir Rytų Europos draudimo rinkos lyderei Austrijos „Vienna Insurance Group AG“ (VIG) ir yra didžiausia VIG bendrovė Baltijos regione. Beveik 200 metų veikianti, per 50 įmonių 25-iose šalyse valdanti VIG pirmauja Baltijos šalyse, kur grupės įmonės 2022 m. užima ketvirtadalį ne gyvybės draudimo rinkos. 2022 m. BTA savo draudimo partneriu Lietuvoje pasirinko apie 400 tūkst. privačių bei verslo klientų, su kuriais pasirašyta apie 1,1 mln. draudimo sutarčių, atlyginta per 80 mln. eurų žalų.
Daugiau informacijos:
Boris Kuzmas
Atstovas ryšiams su žiniasklaida
AAS „BTA Baltic Insurance Company“ filialas Lietuvoje
Mob. tel. +370 613 84740
El. paštas: boris.kuzmas@bta.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis