INK agency, UAB

Lietuvoje pasipylus vaikų nelaimėms: ekspertai siūlo paprastą prevencijos būdą

2023-10-11
10:28
Neseniai mirtimi pasibaigę kelių vaikų apsinuodijimai svaigalais sulaukė ne tik tėvų, bet ir Lietuvos prezidento dėmesio. Šalies galva šią problemą įvardino grėsme nacionaliniam saugumui ir visas suinteresuotas puses pakvietė imtis griežtesnės prevencijos. Į kilusį susirūpinimą sureagavę ekspertai tėvams siūlo pradėti nuo paprastos, bet efektyvios priemonės – atžalų buvimo vietos stebėjimo, leidžiančio iš anksto pastebėti nerimą keliančius ženklus.
„Iki nelaimių įprastai veda netrumpas kelias. Nukrypimai nuo įprasto maršruto, būrelių praleidinėjimai ir lankymasis neįprastose vietose – visas šias raudonas vėliavėles galima pastebėti vaiko išmaniajame telefone įdiegus „life360“ ar kitą panašią programėlę. Net jeigu pasitikite savo atžala, šio įrankio naudojimas gali būti kritiškai svarbus jaunuoliui patekus į bėdą ar tiesiog padėti patogiau organizuoti kasdienį šeimos gyvenimą“, – įvairiapusę buvimo vietos dalinimosi naudą dėsto „Telia“ Skaitmeninės pažangos centro ekspertė Indrė Bimbirytė-Yun.
Veikiau atsakingumas nei šnipinėjimas
I. Bimbirytė-Yun pripažįsta, kad mažųjų lokacijos sekimas tėvų bendruomenėje vis dar vertinamas nevienareikšmiškai, nes šią tema gaubia įvairios prielaidos ir klaidingi įsitikinimai. Daliai auginančiųjų vaikus atrodo, jog šis veiksmas prilygsta šnipinėjimui ir kuria nepasitikėjimo atmosferą, ypač kai buvimo vietos stebėjimą norima įjungti didesnį privatumo poreikį turintiems paaugliams. Visgi didelės dalies su tuo susijusių konfliktinių situacijų galima išvengti su jaunuoliu apie tai atvirai pasikalbėjus, išdėstant šio veiksmo motyvus ir akcentuojant privalumus.
Užsienyje yra nuskambėjęs ne vienas atvejis, kai vaikų buvimo vietos sekimo programėlės tėvams padėjo patiems pirmiesiems sužinoti, kad jų atžala pateko į avariją, buvo pagrobta nusikaltėlių ar susidėjo ne su ta kompanija. Turint omenyje vėl pasirodžiusius pranešimus apie didžiuosiuose miestuose saldainiais į neaiškius automobilius viliojamus mažamečius, galimybė bet kada pasitikrinti, kur yra vaikas, gali būti naudinga ne tik į bėdą patekusio vaiko tėvams, bet ir to prireikus policijai ar kitoms pagalbos tarnyboms.
„Vaiko lokacijos stebėjimas anaiptol nėra netinkamo auklėjimo ar prastų tarpusavio santykių išdava. Netgi priešingai – tai yra toks pats tėvų atsakingumo įrodymas, kaip reguliarus mokymosi pasiekimų tikrinimas arba domėjimasis, su kuo mažasis leidžia laiką. Tačiau tam, kad tai nevirstų bręstančios asmenybės privatumo pažeidimu, prieš tai būtina ją informuoti apie savo ketinimus. Leidžiant vaikui taip pat matyti ir jūsų lokaciją, išaiškinus, jog tai daroma dėl jo paties saugumo, sulauksime kur kas mažiau pasipriešinimo. Didelė tikimybė, kad net ir pavyzdingiausiam vaikui toks pokalbis, kartu su pačiu žinojimu apie stebimą buvimo vietą, suteiks papildomos motyvacijos laikytis disciplinos bei atsakingai vykdyti savo pareigas“, – įžvalgomis dalinasi pašnekovė.
I. Bimbirytė-Yun priduria, kad lokacijos stebėjimo pagalba gali būti ugdomas ir vaiko savarankiškumas. Kai vaikas pradeda vienas eiti ar važiuoti į mokyklą ir iš jos, tai, kad tėvai mato buvimo vietą suteikia ir saugumo jausmą. Jei vaikas pats nebežinotų kur yra, tėvai matydami jo vietą galėtų nesudėtingai atvykti pasiimti ar papasakoti kur eiti, kad rastų kelią namo. 
Taip pat lokacijos stebėjimo programėlės yra naudingos ir iš patogumo perspektyvos. Tėvams nebereikia skambinti ar rašyti SMS žinučių, norint išsiaiškinti, kur vaikas yra ir kada grįš namo. Kur jis yra galima sužinoti vos keliais paspaudimai, o dauguma aplikacijų dar ir siūlo naudingą pranešimų funkciją. Pavyzdžiui, mama ir tėtis gali būti informuojami, kai vaikas iš mokyklos autobusu pajuda namo, tad gali pradėti ruošti pietus ar planuoti jo nuvežimą į būrelius.
Kaip patogiai stebėti, kur yra vaikas?
Šiuo metu viena populiariausių vietovės sekimo programėlių yra „life360“, kuri prieinama tiek „Android“, tiek „iOS“ platformose. Šią aplikaciją kiekvieną mėnesį naudoja apie 42 milijonai vartotojų, o jos populiarumo paslaptis – didelis vietos sekimo funkcijų pasirinkimas. Instaliavę „life360“ tiek vaiko, tiek savo telefonuose, tėvai gali žemėlapyje sužymėti populiariausias vietas ir gauti pranešimus, kai vaikas peržengia mokyklos slenkstį ar grįžta namo.
Taip pat programėlė siūlo galimybę aplink šias vietas kurti saugių zonų „burbulus“ ir įspėti, kai atžalos juos palieka. Visgi bene įdomiausia „life360“ funkcija – ataskaitos apie vaikus vežančių vairuotojų vairavimo ypatumus ir pranešimas apie įvykusį eismo įvykį.
Tarp „life360“ alternatyvų galima paminėti „FamiSafe“ aplikaciją, kuri išsiskiria įvairių papildomų funkcijų gausa. Ji leidžia vaiko buvimo vietą leidžia stebėti ne tik gyvai, bet ir praėjus laikui patikrinti anksčiau lankytas vietas. Programėlė taip pat gali generuoti ataskaitas apie vaiko prie ekrano praleidžiamą laiką, filtruoti nepageidaujamus paieškos rezultatus ir prireikus užblokuoti vieną ar kitą programėlę.
Nenorint naudoti trečiųjų šalių sprendimų, vaiko buvimo vietą galima sekti ir pasitelkus gamyklines išmaniųjų telefonų programėles – „Google Family Link“ turint „Android“ išmanųjį arba „Find My Friends“, jeigu šeimoje naudojami „Apple“ įrenginiai. Tiesa, pastarosios paprastai siūlo kur kas mažiau su lokacijos stebėjimu susijusio funkcionalumu, nei tam išskirtinai dedikuotos aplikacijos.

Daugiau informacijos:
Audrius Stasiulaitis
I WILL TELL YOU TELIA
Tel. (8 5) 236 7019, Mob. 8 686 77988
El. p. audrius.stasiulaitis@telia.lt  
Telia Lietuva, AB, Saltoniškių g. 7A, 03501 Vilnius
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis