Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija

Seimo Europos reikalų komitete pristatyta Eurojusto ir Europolo 2022 m. veiklos ataskaita

2023-10-12
14:18
ES
EUROJUSTAS
EUROPOLAS
NUSIKALTIMAI
ATASKAITA
2022
VEIKLA
2023 m. spalio 12 d. pranešimas žiniasklaidai
Seimo Europos reikalų komitetas spalio 11 d. posėdyje išklausė Europolo ir Eurojusto 2022 m. veiklos ataskaitas. Europolo ataskaitą pristatė Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) viršininko pavaduotoja Eglė Maziliauskienė ir Tarptautinių ryšių valdybos viršininkas Tomas Bandzevičius, Eurojusto ataskaitą – Lietuvos nacionalinė narė Eurojuste Margarita Šniutytė-Daugėlienė ir Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Irmantas Mikelionis.
Pristatydama Eurojusto veiklą 2022 m., M. Šniutytė-Daugėlienė pažymėjo, kad Eurojusto veiklos apimtys kilo dėl augančio tarptautinio nusikalstamumo: Eurojustas buvo prašomas padėti dėl daugiau nei 11 500 tarpvalstybinės baudžiamosios veikos tyrimų. Palyginti su 2021 m., bendras bylų, kurias nagrinėjant agentūra teikė paramą, skaičius išaugo 14 proc. 2022 m. Lietuvos atstovybė organizavo arba dalyvavo 68 koordinaciniuose pasitarimuose, dalyvavo arba rėmė 16 jungtinių tyrimų grupių veiklą.
Kaip viena iš prioritetinių Eurojusto veiklos sričių yra išlikusi parama šalims Ukrainos byloje. Lietuva buvo pirmoji, 2022 m. kovo 2 d. suorganizavusi koordinacinį pasitarimą Eurojuste. 2022 m. kovo 25 d. įsteigta Jungtinė tyrimo grupė tarp Lietuvos, Ukrainos ir Lenkijos. Metų eigoje prie minėtos grupės jungėsi ir kitos šalys. Iš viso 2022 m. dėl Ukrainos bylos įvyko 20 koordinacinių pasitarimų.
LKPB atstovai, pristatydami Europolo veiklą, atkreipė dėmesį, kad 2022 m. registruota virš 98 000 operatyvinių indėlių ir prisidėta prie 2 758 operacijų. Valstybės narės, trečiosios šalys ir Europolas per saugaus informacijos keitimosi programą SIENA apsikeitė daugiau nei 216 600 pranešimų. Rusijos karo prieš Ukrainą kontekste Europolas 2022 m. rengė ir toliau reguliariai rengia grėsmių vertinimus, strateginius dokumentus, apžvalgas. Vykdomas nuolatinis bendradarbiavimas su Ukrainos teisėsaugos institucijomis ir Ukrainos ryšių palaikymo pareigūnu Hagoje. Europolas taip pat yra Europos Komisijos įsteigtos grupės dėl turto įšaldymo ir konfiskavimo dalyvis ir aktyviai veikia sankcijų Rusijai įgyvendinimo kontekste.
Tarp svarbiausių abiejų institucijų pasiekimų 2022 m. pristatyta bendra Europolo ir Eurojusto operacija OTF Joker. Pasak Eurojusto ir LKPB atstovų, tai buvo precedento neturinti tarptautinė operacija tarp valstybių ir tarp žemynų: 2022 m. lapkričio 22 d. visoje Europoje, dalyvaujant 11 šalių teisminėms ir teisėsaugos institucijoms Lietuvoje, Latvijoje, Čekijoje, Prancūzijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose ir kt., atliktos 94 kratos prieš nusikalstamų organizacijų vadovus ir jų bendrininkus. Sėkmingos operacijos rezultatas – buvo sulaikyti 44 asmenys, konfiskuoti itin dideli kiekiai neteisėtų narkotinių medžiagų. Kitos įvykdytos operacijos OTF Flow metu buvo sulaikytas 61 įtariamasis už migrantų kontrabandą į Europos Sąjungą per Baltarusiją ir Rusiją. Nusikalstamas tinklas, kurio nustatyta apyvarta siekė 16 mln. Eur piniginių srautų, buvo sutelkęs savo veiklą palei Europos Sąjungos ir Baltarusijos sieną.
Komiteto nariai domėjosi dėl Europolo pagalbos suvaldant nelegalių migrantų srautus Lietuvos pasienyje, dėl vyraujančių nusikaltimų rūšių ir kovos su sukčiavimu.
Daugiau informacijos:
Seimo Europos reikalų komiteto biuro patarėja
Simona Jankauskaitė, tel. (8 5) 239 6847
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis