Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija

Seimo delegacijų atstovai dalyvauja Lenkijos Respublikos parlamento rinkimų stebėjimo misijoje

2023-10-13
08:44
LENKIJA
PARLAMENTAS
RINKIMAI
MISIJA
STEBĖJIMAS
SKAIDRUMAS
ESBOPA
ETPA
2023 m. spalio 13 d. pranešimas žiniasklaidai
Spalio 15 d. vyksiančius Lenkijos Respublikos parlamento – Seimo ir Senato – rinkimus stebės Seimo delegacijos Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Parlamentinėje Asamblėjoje pirmininkė Vilija Aleknaitė Abramikienė ir Seimo delegacijos Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje narys Andrius Vyšniauskas.
Ne vienoje rinkimų stebėjimo misijoje dalyvavę Seimo delegacijų atstovai rinkimus stebės Varšuvoje. Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Parlamentinė Asamblėja (ESBO PA) delegavo daugiau nei 100 savo atstovų, ir tai yra pirmas kartas, kai organizacija vykdo rinkimų stebėjimo misiją Lenkijoje.
Rinkimų stebėjimo misijos leidžia užtikrinti rinkimų proceso skaidrumą. Stebėjimas vyks Lenkijos Respublikos Vyriausybės kvietimu.
„Prieš šiuos rinkimus buvo pakoreguota Lenkijos rinkimų sistema: padidintas apylinkių skaičius provincijose, o pageidaujantiems to žmonėms bus suteikiamas pavėžėjimas į rinkimų apylinkes. Taip siekiama užtikrinti didesnį provincijose gyvenančių asmenų dalyvavimą rinkimuose. Taip pat šie rinkimai yra reikšmingi, nes kartu su parlamento rinkimais vyks referendumas: rinkėjams bus pateikti klausimai dėl pritarimo pensinio amžiaus didinimui, valstybinių įmonių privatizavimui, užtvaros Baltarusijos pasienyje pašalinimui ir migrantų priėmimui“, – Seimo kanceliarijos Spaudos biurui komentuoja parlamentarė V. Aleknaitė Abramikienė.
Seimo delegacijų ESBO PA ir ET PA atstovai dirbs jiems paskirtose rinkimų apylinkėse. „Rinkimų stebėjimo misijų metu susitinkame su politinių partijų ir visuomenės atstovais, susipažįstame su nevyriausybinių organizacijų, Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro (ODIHR) pranešimais. Pasirinktose rinkimų apylinkėse stebime rinkimų procesą ir balsų skaičiavimo procedūrą, naktį sulaukiame balsavimo rezultatų. Dirbame taip pat įtemptai, kaip ir rinkiminių komisijų nariai“, – pasakoja V. Aleknaitė Abramikienė.
Spalio 15 d. Lenkijos piliečiai rinks parlamentą: Lenkijos Respublikos Seimą, kurį sudaro 460 deputatų, ir Lenkijos Respublikos Senatą, kurį sudaro 100 senatorių. Kartu vyks referendumas.

Parengė
Informacijos ir komunikacijos departamento
Spaudos biuro patarėja
Monika Kutkaitytė
Tel. (8 5) 239 6666, el. p. monika.kutkaityte@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis