Lietuvos Respublikos finansų ministerija

G. Skaistė: „Lietuvą ir Kanadą vienija bendras interesas – sustabdytas agresorius ir laisva Ukraina“

2023-10-13
12:33
Finansų ministrė Gintarės Skaistė Marakeše vykstančių Pasaulio banko ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) metinių susitikimų metu susitiko su Kanados Ministro Pirmininko pavaduotoja ir finansų ministre Chrystia Freeland. Susitikimo metu ministrės akcentavo paramos Ukrainai, tęstinių sankcijų rusijai ir jos bendrininkei Baltarusijai bei įšaldyto rusijos turto panaudojimo klausimus.
 „Kartu su Kanada dalijamės tais pačiais vertybiniais principais ir rizikų vertinimu – agresorė rusija turi būti sustabdyta, taiki Ukraina turi nugalėti, tolerancijos karui ir agresijai būti negali. Todėl tiek ES, tiek ir Didžiojo septyneto šalių telkiama parama yra gyvybiškai svarbi Ukrainos pergalei. Tuo pačiu itin svarbu toliau dirbti griežtinant sankcijas rusijai ir, atitinkamai, Baltarusijai. Vieningai su Kanada sutariame ir dėl įšaldyto rusijos turto panaudojimo Ukrainos poreikiams bei galimų būdų, kaip sprendimus priimti greičiau – už rusijos nusikaltimus privalo sumokėti pati rusija“, – pažymėjo finansų ministrė G. Skaistė.
Finansų ministrės susitikime aptarė įšaldyto rusijos turto panaudojimą Ukrainos atstatymui, sutarė bendradarbiauti dėl galimų šio klausimo sprendimo būdų, ne tik įgyvendinant „neplanuoto įnašo“ (už įšaldytą turtą gautas palūkanas finansų įstaigos pervestų į ES biudžetą) žingsnį, bet ir ieškant būdų, kaip teisinėmis priemonėmis visas užšaldytas rusijos lėšas perduoti Ukrainai.
Kartu ministrės aptarė ir poreikį ne tik griežtinti esamas sankcijas rusijai, bet ir atitinkamas įvesti ir nuo pat karo pradžios bendrininke buvusiai Baltarusijai, taip maksimaliai apribojant galimybes toliau finansuoti karą Ukrainoje.
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis