ELTA

Delfi tapo CIJI  – tarptautinės bendradarbiavimo iniciatyvos stiprinti tiriamąją žurnalistiką – partneriu: kviečia teikti paraiškas finansavimui

2023-10-13
14:39
Delfi
CIJI
Tiriamoji
Žurnalistika
Tarptautinio bendradarbiavimo iniciatyva tiriamajai žurnalistikai stiprinti (angl. Collaborative and Investigative Journalism Initiative, CIJI) paskelbė, kad per ateinančius dvejus metus kartu su žiniasklaidos priemonėmis ir žurnalistais visoje Europoje toliau prisidės prie žurnalistų bendradarbiavimo, organizuos mokymus, teiks prieigą prie išteklių, atliks ir viešins tyrimus. Prie šios iniciatyvos jungiasi ir skaitomiausias Lietuvoje naujienų portalas Delfi, bei, kaip vieną iš iniciatyvos dalių, pristato galimybę pretenduoti į finansavimą, kuris padėtų žurnalistikos srities atstovams bendradarbiauti atliekant tyrimus.
Tiriamosios žurnalistikos svarba auga, bet iššūkių jai – tik daugėja
Tiriamosios žurnalistikos bendruomenė įrodė sugebanti atskleisti skaudžiausius pasaulio iššūkius ir rasti būdus įtaigiai, inovatyviai apie juos papasakoti visuomenei. Šiais neramiais laikais tiriamosios žurnalistikos galia atnešti pokyčius – kaip niekada reikalinga. Nepaisant to, tiriamosios žurnalistikos atstovai susiduria su vis didesniais saugumo, finansiniais ir logistiniais iššūkiais, dėl kurių reikia imtis skubių veiksmų.
„Dėl šios priežasties džiaugiamės galėdami paskelbti apie CIJI tęstinumą ir naują veiklos planą, kuris bus įgyvendinamas 2023-2025 m.“, – viešai paskelbtame pranešime skelbė šios iniciatyvos atstovai.
Rugsėjo 13-14 d. projekto partneriai Delfi, Free Press Unlimited (FPU), Fundacja Reporterow (FR), OBC Transeuropa (OBCT), Reporters Without Borders (RSF) ir Tactical Tech (TT) susitiko Berlyne, kad pradėtų antrąjį CIJI etapą ir paruoštų strateginius planus ateinantiems dvejiems metams. Pasitelkdama turimus išteklius, būsimus mokymus, novatorišką bendradarbiavimo infrastruktūrą ir standartais pagrįstus metodus, CIJI toliau glaudžiai bendradarbiaus su nepriklausomomis žiniasklaidos priemonėmis ir pavieniais žurnalistais, kad pasiektų pagrindinį tikslą – sustiprintų bendradarbiavimą žurnalistikos ekosistemoje.
Padeda žurnalistams bendradarbiauti tarptautiniu lygiu
CIJI, prisidėdama prie žurnalistų, dirbančių Baltijos šalyse, Vidurio Rytų Europoje ir toliau į pietus nuo Pietryčių ir Pietų Europos, keitimosi žiniomis, skatina bendradarbiavimą tiriamojoje žurnalistikoje, palaiko kokybės, etiškumo, atsakomybės siekį.
Projektu taip pat bus siekiama remti tremtyje gyvenančius ir dirbančius žurnalistus, tarp jų – žiniasklaidos specialistus, pabėgusius iš Ukrainos, Baltarusijos ir Rusijos, prisidedant prie jų bendradarbiavimo su Vidurio Europos žiniasklaida, tokiu būdu stiprinant žurnalistinę aplinką palei visas Rytų Europos sienas. CIJI didins prieinamumą prie pirmajame projekto etape sukurtų išteklių, tokių kaip gairės atliekamiems tyrimams, įvairios susijusios mokymų programos, audiovizualinė medžiaga ir kt., taip pat toliau kurs mokymus, metodikas kitomis temomis, vers turinį į kitas ES naudojamas kalbas.
Partneryste ir bendradarbiavimu grindžiamu požiūriu į turinio kūrimą ir dalijimąsi įgūdžiais CIJI siekia remti vietinių žiniasklaidos priemonių ir žurnalistų įsitraukimą ir užtikrinti ilgalaikį veiksmų tvarumą.
Pirmasis iniciatyvos etapas jau pademonstravo jo nešamą naudą. „Projekto veikla sustiprino mūsų regioninį Višegrado tinklą. Mums pavyko padidinti tiriamosios žurnalistikos žinomumą mūsų regione, užmezgant nuolatinį tarpvalstybinį bendradarbiavimą tiriamosios žurnalistikos srityje, kurio rezultatai reguliariai skelbiami portale VSquare.com. Reporterių fondas (Fundacja Reporterow (FR)) CIJI metu užmegztų ryšių dėka tapo asocijuotuoju Europos duomenų žurnalistikos tinklo (The European Data Journalism Network, EDJNet) nariu, o tai atvėrė naujas bendradarbiavimo erdves“, – sako Aleksandra Rutkowska, Fundacja Reporterow komunikacijos vadovė.
Per pastaruosius dvejus metus CIJI iniciatyva, kurią vykdė „Tactical Tech“, „Free Press Unlimited“ ir „Reporters Without Borders“, skatino bendradarbiavimo ir žiniasklaidos centrų augimą Europoje, remdama tris regioninius centrus Baltijos regione (per „Re:Baltica“), Pietryčių Europoje (per „OBC Transeuropa“) ir Višegrado regione (per „Fundacja Reporterów“). Šie centrai padėjo palaikyti lygiavertį tarpvalstybinį žurnalistinį bendradarbiavimą, prisidėjo prie dalijimosi gerąja patirtimi ir ugdė žiniasklaidos dalyvių gebėjimus praktikuoti kokybišką, etišką ir atskaitingą bendradarbiavimą tiriamojoje žurnalistikoje. Du iš šių centrų („OBC Transeuropa“ ir „Fundacja Reporterów)“ dabar yra antrojo CIJI etapo partneriai, kartu su nauju, pirmą kartą iniciatyvoje dalyvaujančiu partneriu Delfi.
„CIJI padėjo mums geriau suprasti, kokį svarbų vaidmenį galime atlikti kaip tarptautinio bendradarbiavimo žurnalistikos centras Pietryčių Europoje. Mums taip pat buvo naudingos mokymų galimybės – tiek ugdant savo, kaip mokymų vadovų, potencialą, tiek įgyjant naujų žinių kaip tiems, kurie nori mokytis patys. CIJI taip pat buvo puiki galimybė užmegzti ryšius, todėl atsirado naujų bendradarbiavimo galimybių su žmonėmis ir organizacijomis, su kuriais susipažinome projekto metu. Į ryšių kūrimą ir mokymus galėjome įtraukti dešimtis regiono žurnalistų. Tai padėjo jiems sustiprinti savo įgūdžius ir sukurti naujas tarptautinio bendradarbiavimo galimybes. Tai buvo ypač akivaizdu tiems, kurie vėliau sėkmingai teikė paraiškas dotacijoms“, – sakė Federico Caruso, OBCT žurnalistas ir tyrėjas.
Iki šiol CIJI parėmė žiniasklaidą ir žurnalistus 10-yje tikslinių šalių (Čekijoje, Vengrijoje, Lenkijoje, Slovakijoje, Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Graikijoje, Italijoje, Ispanijoje, Vengrijoje). Renginiuose ir mokymuose dalyvavo daugiau nei 400 tyrėjų, kurie nagrinėjo tokias temas kaip „Geriausios bendradarbiavimo žurnalistikoje praktikos“, „Skaitmeninis ir fizinis tyrėjų saugumas“, „Atvirųjų šaltinių žvalgybos metodai“, „Faktų tikrinimas tarpvalstybinėse istorijose“, „Dezinformacijos tinklų tyrimas“, „Darbas su tarptautiniais tyrimų tinklais“, „SLAPP ir šmeižto kampanijos“. Be to, projekto metu apmokyta 30 patyrusių žurnalistų ir žiniasklaidos tyrėjų, kad jie patys galėtų vesti mokymus ir padėtų stiprinti kitų žiniasklaidos organizacijų ir žurnalistų gebėjimus vietos lygmeniu.
„Tiriamoji žurnalistika reikalauja itin gilių žinių, specifinių įgūdžių ir sugebėjimo bendradarbiauti bei žinojimo, kad gali kreiptis pagalbos ar patarimo į patikimus kolegas. Tikiuosi, kad norintys tobulėti šioje srityje, nepraleis progos pasinaudoti šia galimybe“, – sako Delfi vyr. redaktorė Rasa Lukaitytė-Vnarauskienė.
Kviečia teikti paraiškas
Šiuo metu CIJI skelbia atvirą kvietimą teikti paraiškas atrinkti tris naujus regioninius žiniasklaidos centrus. Išsamesnę informaciją apie atrankos kriterijus ir procesą rasite šiame kvietimo teikti paraiškas dokumente. Paraiškas galima teikti naudojantis internetine paraiškos forma iki 2023 m. spalio 31 d.
Šiuo metu CIJI skelbia atvirą kvietimą teikti paraiškas atrinkti tris naujus regioninius žiniasklaidos centrus pagal Bendradarbiavimo ir tiriamosios žurnalistikos iniciatyvą. Išsamesnės informacijos apie tinkamumo kriterijus ir atrankos procesą rasite šiame kvietimo teikti paraiškas dokumente. Paraiškas galima teikti naudojantis internetine paraiškos forma iki 2023 m. spalio 31 d.

Pranešimą spaudai parengė Delfi.
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis