Inovacijų agentūra, VšĮ

Lietuvos įmonės Australijoje ieško inovacijų eksporto galimybių

Atnaujinta:
2023-10-18
09:28
Publikuota:
2023-10-18
09:28
Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda bei atstovai iš verslo, mokslo organizacijų ir Inovacijų agentūros trečiadienį dalyvavo pirmajame Australijos Viktorijos valstijos ir Lietuvos verslo ir mokslo forume. Melburne vykstantis renginys jau per pirmąją dieną Lietuvos verslininkams ir mokslininkams leido susipažinti su turtinga Australijos rinka ir padėjo megzti partnerystes su vietos organizacijomis.
Šalies vadovas sveikinimo kalboje pabrėžė didelį Lietuvos ekonomikos potencialą. Pasak Prezidento, verslo ir mokslo forumas – puiki proga suartinti Lietuvą su Australija, taip pat prisidėti telkiant Vakarų demokratinių valstybių bendruomenę.
Inovacijų agentūra į šią misiją vykti subūrė stiprias IT, aukštųjų technologijų, lazerių, fotovoltinės pramonės sektoriaus, gyvybės mokslų, sveikatos technologijų ir kitų sektorių įmones bei organizacijas. Iš viso į Melburną iš Lietuvos atvyko keliolika verslo organizacijų, tarp jų – aukštųjų technologijų įmonių grupė „Teltonika“, aukštųjų technologijų bendrovė „Modernios E-Technologijos“, lazerių gamintoja „Ekspla“, lazerių sistemų gamintoja ir projektuotoja „Quoba Systems“ bei „Quaba Defence“, saulės modulių gamybos bendrovė „Metsolar“, Lietuvos fotovoltinių technologijų klasterio ir Klaipėdos uosto atstovai, asociacijos „LithuaniaBio“ nariai.
Pasak Simonos Buziliauskienės, Inovacijų agentūros rinkų plėtros skyriaus vadovės, Australija yra mažai pažinta rinka, į kurią kol kas eksportuojame labai nedaug lietuviškos kilmės produkcijos, tačiau matomas kur kas didesnis potencialas. Lietuvos verslui daugiau nei 25 mln. gyventojų turinti Australija patraukli dėl gerokai aukštesnę nei vidutinę perkamąją galią turinčiios vartotojų rinkos.
„Iki šiol į Australiją eksportavome tradicinės pramonės produkciją: mediena ir medienos dirbinius, medžio anglis, trąšas, baldus. Tačiau galime pasiūlyti daugiau ir matome Australiją kaip potencialią partnerę lietuviškos kilmės inovatyvių produktų eksporto plėtrai, ypač orientuojantis į aukštos pridėtinės vertės produktų eksportą. Kad tai pasiektumėm, turėsim dar daug nuveikti ir nuosekliai megzti partnerystes, tačiau tikiu, kad ilgainiui atversime šią rinką Lietuvos gamintojams ir paslaugų tiekėjams“, – sako S. Buziliauskienė.
Kartu su verslu į Melburną išvyko ir mokslo delegacija, vadovaujama Lietuvos mokslo tarybos (LMT) pirmininko dr. Gintaro Valinčiaus. Mokslininkai iš Kauno technologijos universiteto, Klaipėdos universiteto, Lietuvos sporto universiteto, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Mykolo Romerio universiteto, Vilniaus universiteto lankėsi Australijos mokslo institucijoje, susitiko su mokslo bendruomenės, diasporos atstovais.
„Matome didelį bendradarbiavimo potencialą su Australijos mokslo institucijomis sveikatos technologijų, biotechnologijų, lazerių ir medžiagų mokslo, inžinerijos bei informacinių kompiuterinių technologijų srityse. Todėl tikiuosi, kad susitikimai ir diskusijos su Australijos mokslo bendruomene atvers naujus horizontus ir paskatins kurti inovatyvius projektus, plėtoti mokslinius tyrimus ir bendrai įgyvendinti idėjas, kurios prisidės prie mokslo pažangos plėtros ir visuomenės gerovės tobulėjimo," – sako G.Valinčius.
G. Valinčius pabrėžia, jog vienas iš akademinės misijos Australijoje tikslų – aptarti ir jaunųjų tyrėjų, mokslo talentų mainų galimybes. LMT skiria didelį dėmesį jaunųjų tyrėjų skatinimo programoms ir patrauklios moksliniams tyrimams aplinkos Lietuvoje kūrimui, todėl bendradarbiavimas su pasaulio universitetais, mokslinių tyrimų institutais neabejotinai gali suteikti didelę pridėtinę vertę vystant mokslinių tyrimų ekosistemą Lietuvoje.
Pasak S. Buziliauskienės, bendradarbiavimas su australų mokslininkais ir universitetais gali lemti naujų technologijų ir inovacijų perdavimą Lietuvai. Užsienio technologijos padėtų sustiprinti technologijų sektorių ir verslui atrasti naujų eksporto galimybių aukštos pridėtinės vertės produktų ir paslaugų bei kitose srityse.
Lietuvos mokslininkai ir verslininkai kartu su kolegomis iš Australijos forume diskutavo apie globalių partnerysčių reikšmę inovacijoms bei aptarė Lietuvos ir Australijos ekonominio ir akademinio bendradarbiavimo perspektyvas.
Australijos Viktorijos valstijos ir Lietuvos verslo ir mokslo forumas vyksta spalio 18–20 d. Melburne.
Atsisiųsti
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis