ELTA

Lietuvos oro uostai ir turizmo ekspertai prognozuoja aktyvų žiemos sezoną

2023-10-19
11:23
Kelionės
Žiema
Skrydžiai
Kelionių rinka išgyvena tikrą renesansą. Valstybės duomenų agentūros statistika rodo, kad kelionių į užsienį skaičius 2023 m. antrąjį ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2022 m. laikotarpiu, padidėjo 3,7 proc. Tiek Lietuvos oro uostų, tiek kelionių organizatorių duomenimis, žiemos sezonas bus ne mažiau aktyvus.
Vertinant reguliariuosius ir užsakomuosius skrydžius Lietuvos oro uostuose, šiemet keliautojų skaičius sparčiai didėja ir beveik pasiekė priešpandeminį lygį.
„Šiais metais stebime toliau augantį tiek reguliarių, tiek užsakomųjų skrydžių keleivių srautą. Bendro keleivių srauto prasme esame labai arti rekordinių apimčių, kurios buvo 2019 metais. Susisiekimas iš Lietuvos oro uostų gerėja, o žiemos sezoną tradicinės oro bendrovės didina skrydžių dažnius“, – komentuoja Lietuvos oro uostų Aviacinių paslaugų skyriaus vadovas Tomas Zitikis.
Keliautojų susidomėjimą žiemos kelionėmis patvirtina ir kelionių organizatoriai. Vertindami išankstinius šaltojo sezono kelionių pardavimus jie pastebi, kad žiemą keliautojai išliks aktyvūs.
„Žmonės įprato keliauti ne tik per vasaros atostogas, bet visus metus. Žiemą vykstama pasilepinti šiltais orais pietų kryptimis, aktyvaus poilsio mėgėjai renkasi vis labiau populiarėjantį slidinėjimą. Mūsų duomenys rodo, kad išankstiniai šaltojo sezono pardavimai yra dvigubai didesni, palyginti su praėjusiais metais“, – kalba „Tez Tour“ ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė Inga Aukštuolytė.
Dvi keliautojų stovyklos
Pasak Lietuvos oro uostų atstovo T. Zitikio, žiemos sezonas aviacijoje prasideda spalio pabaigoje. Tam laikotarpiui oro bendrovės koreguoja pasiūlą – įprastai daugėja skrydžių slidinėjimo ir piečiau esančiomis kryptims.
„Žiemos sezoną Lietuvos oro uostuose pasitiksime su naujomis tolimojo nuotolio skrydžių reguliariomis kryptimis Vilnius-Tenerifė, Vilnius-Dubajus, Vilnius-Las Palmas, lygiagrečiai grįžta slidinėtojams aktualūs reguliarūs maršrutai“, – sako T. Zitikis.
„Tez Tour“ atstovės teigimu, dalis keliautojų šaltąjį sezoną nori pabėgti nuo niūrių darganotų orų ir renkasi šiltąsias kryptis. Jie poilsiauti vyksta tiek į Egipto kurortus, tiek į Atlanto vandenyne esančias Tenerifės bei Madeiros salas, kur klimatas švelnus visus metus, tiek į Jungtinius Arabų Emyratus.
„Mūsų šalies gyventojai jau įprato žiemos atostogas leisti labiau šiluma lepinančiuose kraštuose. Į juos išsiruošiama ne tik pailsėti, bet ir sutikti didžiąsias metų šventes kartu su visa šeima. Šiltieji kraštai gali pasiūlyti ir pasyvų poilsį prie baseino, ir kultūrinių objektų lankymą“, – sako I. Aukštuolytė.
O aktyvaus poilsio mėgėjai renkasi slidinėjimo keliones. Lietuviai jau spėjo įvertinti Austrijos kalnų kurortų pranašumus ir suteikiamą komfortą – čia dažniausiai keliautojai traukia sausio ir vasario mėnesiais.
Keliauja užsakomaisiais skrydžiais
Valstybės duomenų agentūra nurodo, kad lietuviai vis dažniau keliauja su kelionių organizatoriais. Tai lemia keli veiksniai – reguliariųjų skrydžių tvarkaraštis, kelionių, kai nereikia rūpintis niekuo, poreikis, patogumas, užsakomųjų skrydžių dažnis.
Kelionės su turizmo paslaugų rinkiniu, įsigytu turizmo paslaugas teikiančiose įmonėse, 2023 m. antrąjį ketvirtį sudarė 37,7 proc. visų kelionių, arba 16,8 proc. daugiau nei 2022 m. antrąjį ketvirtį. Panašios prognozės turėtų išlikti ir šaltąjį sezoną.
„Siekiame atliepti visų keliautojų lūkesčius. Galime pasiūlyti skirtingus kelionių paketus tiek ieškantiems poilsio šiltuose kraštuose, tiek aktyvaus slidinėjimo paketus populiariuose Austrijos kurortuose. Matome, kad pastaruoju metu keliautojams svarbu ne tik pažintinis turizmas, bet ir galimybės tiesiog keliauti ir pailsėti su šeima ir artimaisiais“, – sako I. Aukštuolytė.

Pranešimą spaudai parengė agentūra „Publicum“.
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis