Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija

Seimo Pirmininkė Taivano parlamente pabrėžė, kad Lietuvos ambicija – įsitvirtinti tarp aukštą pridėtinę vertę kuriančių pasaulio ekonomikų

2023-10-24
08:45
2023 m. spalio 24 d. pranešimas žiniasklaida
Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen kreipdamasi į Taivano parlamentarus pabrėžė, kad už demokratiją ir tarptautinės teisės apsaugą pirmiausia atsakingos valstybės ir tarptautinės institucijos, o pagal nutylėjimą kartu tai yra ir demokratinių parlamentų atsakomybė.
„Parlamentai gali tapti dialogo dėl svarbiausių globalių iššūkių, su kuriais šiandien susiduria pasaulis, forumu. Bendradarbiaudami su kitomis valstybės institucijomis, tarptautinėmis organizacijomis, pilietine visuomene ir privačiu sektoriumi parlamentai gali pasiekti konsensusą ir parengti politiką, kuri visapusiškai ir koordinuotai spręstų šiuos iššūkius“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.
Pasak Seimo Pirmininkės, tai, kad ji yra Taivano parlamente, liudija apie ryšius, vienijančius siekiant bendrų demokratijos idealų. O bendros vertybės įveikia ilgiausius geografinius atstumus ir sutelkia žmones bendram gėriui.
„Šiais laikais demokratijoms tiesti tiltus padeda visos priemonės, kad ir kokios jos būtų – pagalba vakcinomis nuo COVID-19, nauji verslo ryšiai, kultūriniai mainai ar švietimo bendradarbiavimas“, – įsitikinusi V. Čmilytė-Nielsen.
Seimo Pirmininkė sako, kad Lietuva neatsitiktinai koncentruojasi į technologijas ir inovacijas.
„Kalbėdama Taivano parlamentarams sakiau, kad mūsų šalies ambicija – įsitvirtinti tarp aukštą pridėtinę vertę kuriančių pasaulio ekonomikų. Jau dabar Lietuva yra lazerių srities lyderė, daug dėmesio skiria gyvybės mokslams, kibernetiniam saugumui, finansinėms technologijoms, atsinaujinančiai energetikai, inžinerijai ir automobilių pramonei. Ir būtent todėl Lietuva pasirengusi būti Taivano ir kitų suinteresuotų Indijos ir Ramiojo vandenynų regionų valstybių partnerė“, – dalijasi V. Čmilytė-Nielsen.
Kita vertus, anot parlamento vadovės, technologijos leistų sparčiau Lietuvai įgyvendinti tarptautinius darnaus vystymosi įsipareigojimus ir žaliąją transformaciją, o sėkmingas tarptautinis bendradarbiavimas greičiau padėtų spręsti globalius iššūkius, pavyzdžiui, klimato kaitą ar kovą su pasaulinėmis sveikatos krizėmis.
„Tik bendros pastangos gali duoti veiksmingų rezultatų. Štai neseniai Ukrainoje įgyvendintas pirmas Lietuvos ir Taivano projektas – atstatyta Irpinės mokykla, į kurią grįžo mokytis iki 700 vaikų. Tai yra geriausias pavyzdys, ką demokratijos gali padaryti kartu bendradarbiaudamos“, – įsitikinusi parlamento vadovė.
Seimo Pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen ir jos vadovaujama verslo delegacija šiandien dalyvavo B2B seminare su Kinijos nacionalinės pramonės ir prekybos asociacija Taipėjuje (angl. Chinese national Association of Industry and Commerce, CNAIC), vėliau lankysis Lazerių technologijų tyrimų ir inovacijų centre.
Rytoj V. Čmilytė-Nielsen sakys didžiausio Taivano finansinių technologijų renginio Fintech Taipei 2023 atidarymo kalbą, o vakare išvyks vizito į Japoniją.
Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen
atstovė spaudai Ilona Petrovė
Tel. (8 5) 239 6030
Mob. 8 698 42 071
El. p. ilona.petrove@lrs.lt
www.lrs.lt

Pridedamos Seimo kanceliarijos nuotraukos (aut. Olga Posaškova)
Atsisiųsti
Atsisiųsti
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis