Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė Krymo platformos parlamentiniame susitikime Prahoje: „Negalime pavargti dėl vertybių, kurias skelbiame, ir dėl savo ateities“

Atnaujinta:
2023-10-25
14:44
Publikuota:
2023-10-25
13:13
2023 m. spalio 25 d. pranešimas žiniasklaidai
„Esu kilusi iš šalies, kuri žino, ką reiškia būti okupuotai Rusijos. Rusijos imperija, Sovietų Sąjunga, dabartinė Rusijos Federacija – šimtmečius matome skirtingus vardus, bet, deja, tuos pačius brutalius siekius“, – antradienį, spalio 24 d., kreipdamasi į Krymo platformos parlamentinio susitikimo Prahoje dalyvius, sakė Seimo Pirmininko pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.
Parlamentarė susitikime pabrėžė, kad turime palaikyti Ukrainą iki visiškos jos pergalės. „Reikia dirbti, kad iki galo būtų įgyvendinti Bukarešto, Madrido ir Vilniaus NATO viršūnių susitikimų sprendimai dėl saugumo pilkųjų zonų panaikinimo pakviečiant Ukrainą į NATO. Būtina suteikti Ukrainai visą reikiamą pagalbą siekiant narystės Europos Sąjungoje ir paraginti Europos Sąjungos institucijas pradėti derybas dėl Ukrainos narystės iki 2023 metų pabaigos.
Turime priimti griežtą 12-ąjį sankcijų paketą. Turime aprūpinti Ukrainą ginklais ir amunicija. Mums reikia specialaus tribunolo, kad Rusija ir Baltarusija būtų patrauktos atsakomybėn už jų įvykdytus nusikaltimus ir agresiją. Mes tiesiog negalime pavargti dėl vertybių, kurias skelbiame, ir dėl savo ateities“, – paragino R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.
Krymo platformos parlamentinio susitikimo Prahoje dalyviai priėmė deklaraciją, kuria išreiškė paramą tarptautiniam tyrimui dėl Rusijos okupacinės valdžios Ukrainoje įvykdytų karo nusikaltimų, žmogaus teisių pažeidimų ir nusikaltimų žmoniškumui. Aukščiausiojo lygio susitikimo dalyviai išreiškė įsipareigojimą suteikti Ukrainai visą būtiną pagalbą, kad ji taptų Europos Sąjungos nare.
Deklaracijoje aukščiausiojo lygio susitikimo dalyviai paragino kitas valstybes ir tarptautines organizacijas prisijungti prie Krymo platformos, dar kartą patvirtinti savo įsipareigojimą nepripažinti pasikėsinimo neteisėtai aneksuoti Krymą, taip pat pasikėsinimo neteisėtai aneksuoti kitas Ukrainos teritorijas. Išreikštas reikalavimas, kad Rusijos Federacija nedelsdama išvestų visas savo pajėgas iš visos Ukrainos teritorijos, įskaitant Krymą. Parlamentarai pakartojo savo įsipareigojimą toliau plėsti sankcijas Rusijai, taip pat įgyvendinti kitas diplomatines ir ekonomines priemones spaudimui Rusijai didinti.
Tarptautinė Krymo platforma, įkurta 2021 m., yra vyriausybių, parlamentų ir ekspertų lygmens koordinavimo ir konsultacijų formatas. Krymo platformos parlamentinės dimensijos tikslas – didinti pasaulio lyderių ir plačiosios visuomenės informuotumą apie Rusijos įvykdytą neteisėtą Krymo okupaciją, neigiamą poveikį vietos gyventojų žmogaus teisėms, saugumą Juodosios jūros regione, pasaulinio aprūpinimo maistu problemas ir taisyklėmis pagrįstos pasaulio tvarkos išsaugojimą.
Daugiau informacijos:
Milda Žvinienė
Seimo kanceliarijos Tarptautinių ryšių skyriaus patarėja
Tel. (8 5) 209 6220, el. p. milda.zviniene@lrs.lt
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis