Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija

Seimo delegacijos Tarpparlamentinėje Sąjungoje pirmininkė Guoda Burokienė: 147-oji Asamblėja – darbinga ir kupina emocijų

2023-10-30
08:32
Penktadienio, spalio 27 d. vakarą, Luandoje (Angolos Respublika) baigėsi 147-oji Tarpparlamentinės Sąjungos Asamblėja, kurioje dalyvavo Seimo delegacijos Tarpparlamentinėje Sąjungoje pirmininkė Guoda Burokienė. Asamblėjos metu priimta daug svarbių sprendimų, greta statutinių Valdančiosios tarybos, nuolatinių komitetų ir laikinų grupių posėdžių vyko paraštiniai renginiai.
147-ojoje Tarpparlamentinės Sąjungos Asamblėjoje Luandoje žengtas dar vienas žingsnis arčiau visuotinės narystės, Bahamoms tapus 180-ąja šios parlamentinės organizacijos nare.
Baigiantis Tarpparlamentinės Sąjungos Prezidento Duartės Pačėko (Duarte Pacheco) kadencijai, Valdančioji taryba, susidedanti iš vienodo skaičiaus visų parlamentų atstovų, išrinko naująją prezidentę. Į šias pareigas kandidatavo keturios parlamentarės: Senegalo Nacionalinės Asamblėjos Pirmininkė Diara Mergan Kaniūtė (Diarra Mergane Kanouté), Malavio Parlamento Pirmininkė Katerina Gotani Hara (Catherine Gotani Hara), Tanzanijos Nacionalinės Asamblėjos Pirmininkė Tulia Akson (Tulia Ackson) ir Somalio Parlamento narė Marva Abdibašir Hagi (Marwa Abdibashir Hagi). „Visos kandidatės energingos ir puikiai išmanančios Tarpparlamentinės Sąjungos darbą,“ – teigė G. Burokienė, – „visgi buvęs prezidentas D. Pačėkas savo tarpparlamentine veikla aukštai iškėlė kartelę, todėl išrinktai prezidentei bus nelengva išsaugoti pirmininkavimo kokybę“.
Jau pirmuoju rinkimų turu, surinkusi daugiau nei 50 proc. dalyvavusiųjų balsų, naująja Tarpparlamentinės Sąjungos Prezidente tapo Tanzanijos Nacionalinės Asamblėjos Pirmininkė T. Akson. Anot Seimo delegacijos Tarpparlamentinėje Sąjungoje pirmininkės, rinkiminės kampanijos metu išryškėjo takoskyra tarp Tanzanijos ir Malavio bei Somalio ir Senegalo. Jei Tanzanijos ir Malavio kandidatės nevengė diskutuoti karo Ukrainoje tema ir nedalyvavo balsuojant dėl rezoliucijos, padėties Izraelyje ir Gazos ruože klausimu, Somalio ir Senegalo atstovės parėmė Arabų ir Afrikos geopolitinių grupių pateiktą rezoliucijos tekstą, vienašališkai smerkiantį Izraelio veiksmus Gazos ruože. „Rinkimų rezultatai rodo, kuri pasaulio pusė nusvėrė,“ – teigė G. Burokienė.
Kalbėdama apie Nuolatinio darnaus vystymosi komiteto posėdžius, G. Burokienė pažymėjo, kad buvo pristatyta artėjanti Jungtinių Tautų Klimato kaitos konferencija (COP28), parlamentarai dalinosi gerąja praktika skatinant prieigą prie įperkamos žaliosios energijos ir užtikrinant inovacijas ir atsakomybę, didelis dėmesys buvo skirtas maisto saugos ir apsirūpinimo maistu klausimui. „Afrikos šalims atkreipus dėmesį, kad karo Ukrainoje metu maistas tapo vienu iš karo įrankiu, Rusijos delegacijos narys tik atsainiai pastebėjo, kad kyla problemų dėl išėjimo į Juodąją jūrą, ir drauge su Irano Parlamento atstovu skundėsi dėl taikomų sankcijų,“ – pastebėjo G. Burokienė.
Seimo delegacijos Tarpparlamentinėje Sąjungoje pirmininkė džiaugėsi, kad daug dėmesio sulaukė Ukrainos inicijuotas paraštinis renginys, skirtas nuo karo baisumų kenčiantiems vaikams. G. Burokienė pastebėjo, kad kolegos iš Ukrainos Aukščiausiosios Rados atkreipė dėmesį į apie 20 tūkstančių Rusijos pagrobtų Ukrainos vaikų, šį reiškinį vadindami dar viena genocido forma naikinant šalies tapatybę.
Asamblėja buvo užbaigta priimant rezoliuciją „Prekyba našlaičiais: parlamentų vaidmuo mažinant žalą“. G. Burokienė pasidžiaugė, kad buvo atsižvelgta į Lietuvos pateiktas pataisas ir rezoliucija papildyta pastraipa apie pastangas kovojant su prekyba našlaičiais ginkluotų konfliktų ar kitų humanitarinių nelaimių metu.
Parlamentarams iš viso pasaulio susirinkus į vieną vietą, Tarpparlamentinės Sąjungos Asamblėja tampa puikia platforma dvišalių santykių gilinimui. „Maloniai nustebino Australijos Atstovų Rūmų Pirmininko Miltono Diko (Milton Dick) kvietimas susitikti. Su juo ir Australijos senatore, Draugystės su Baltijos šalimis grupės kopirmininke Debora O‘Nyl (Deborah O‘Neil) aptarėme parlamentinio bendradarbiavimo, karo Ukrainoje, padėties Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje klausimus. Australijos Atstovų Rūmų Pirmininkas išrinktas į Tarpparlamentinės Sąjungos Vykdomąjį komitetą, pabrėžė, kad būtina dalyvauti tokiuose renginiuose, pristatant pasaulio parlamentarams savo šalių pozicijas įvairiais klausimais, ir džiaugiuosi, kad jam svarbi Lietuvos nuomonė,“ – teigė G. Burokienė.
Apibendrindama G. Burokienė pažymėjo, kad ši Afrikoje vykusi 147-oji Tarpparlamentinės Sąjungos Asamblėja buvo darbinga ir kupina emocijų: „Nors ne vienoje Afrikos šalyje vis dar vyksta ginkluoti konfliktai, o karas Ukrainoje dar tebesitęsia, padėtis Izraelyje ir Palestinoje šias temas užgožė. Akivaizdu, kad ateityje reikės dar daugiau pastangų darbotvarkėje išlaikyti Rusijos agresijos prieš Ukrainą klausimą“.
G. Burokienė – Dvylika plius geopolitinės grupės, apjungiančios 47 demokratiškas valstybes, Valdybos narė, šios geopolitinės grupės atstovė Nuolatiniame darnaus vystymosi komitete bei šio komiteto Valdybos narė.
Tarpparlamentinė Sąjunga – daugiau nei 130 metų gyvuojanti ir jau 180 pasaulio valstybių apjungianti parlamentinė organizacija. Narystę joje Lietuva atnaujino 1991 m. Glaudžiai bendradarbiaudama su Jungtinėmis Tautomis Tarpparlamentinė Sąjunga kasmet rengia dvi parlamentines asamblėjas, suburiančias viso pasaulio parlamentarus į vieną vietą diskutuoti globaliais klausimais.
Kontaktams:
Asta Skirmantienė
Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijos
Tarptautinių ryšių skyriaus vyresnioji patarėja
Tel. (8 5) 239 6010,
Mob. 8 620 99 105
El. p. asta.skirmantiene@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis