Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija

„Pranešėjo“ komisijos narys R. Lopata: „Sužinosime, ar veikia teisinės valstybės principas“

Atnaujinta:
2023-10-31
13:04
Publikuota:
2023-10-31
13:04
2023 m. spalio 31 d. pranešimas žiniasklaidai
Antradienį Seimas apsisprendė tirti, ar Valstybės saugumo departamentas galėjo neteisėtai rinkti informaciją ir kištis į 2019 m. Respublikos Prezidento rinkimus, kaip papasakota knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“.
Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos nario, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nario bei šios laikinosios komisijos nario Raimundo Lopatos teigimu, politinio tyrimo formatas parodys, kaip Lietuvos Respublikoje veikia teisinės valstybė principas ir kiek politikų racionaliai suvokia šalies nacionalinio saugumo interesus. „Taip pat pamatysime, kiek žmonių supranta, kad netiesios sakymas užtraukia būseną „pažeidžiamas“, – teigia jis.
Imtis politinių veiksmų žurnalistinio tyrimo aplinkybėms aiškintis Seimo liberalai kvietė dar praėjusį pavasarį, vos pasirodžius Birutės Davidonytės ir Dovydo Pancerovo knygai. Savo ruožtu R. Lopata kovą kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas paaiškinti, kokių sprendimų ėmėsi prokuratūra knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“ cituojamam pranešėjui, buvusiam Valstybės saugumo departamento pareigūnui, apsaugoti pagal Pranešėjų apsaugos įstatymą. Prokuratūra, motyvuodama duomenų apsauga, į Seimo nario klausimus iš esmės neatsakė.
R. Lopatos įsitikinimu, kol knygoje įvardijama galima įtaka praėjusiems Respublikos Prezidento rinkimams ir abejotini informacijos rinkimo būdai iki galo neišaiškinti, Lietuvoje lieka neužtikrinamos žmogaus teisės ir pranešėjų teisių apsauga, taip pat galimai neužtikrinamas teisinės valstybės principas.
Seimo sudaryta komisija tirs galimą neteisėtą informacijos rinkimą apie asmenis, galimą neteisėtą poveikį žvalgybos ir kitų teisėsaugos institucijų veiklai, galimą kišimąsi į rinkimų procesus 2019 m. Respublikos Prezidento rinkimų kampanijos metu, galimą neteisėtą paramą šiai rinkimų kampanijai, galimus pranešėjų teisių pažeidimus, galimą neteisėtą įtaką įvedant sankcijas Baltarusijai.
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis