ELTA

Socialdemokratai ragina prezidentą įvertinti D. Kreivio galimybes dirbti ministru: skandalai kartojasi

2023-11-06
08:44
Socialdemokratai
Raginimas
Prezidentas
Kilus pasipiktinimui dėl daugiamilijoninės vartotojų permokos už Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) paslaugas, opoziciniai socialdemokratai teigia, kad į energetikos ministro postą konservatorių deleguotas Dainius Kreivys „akivaizdžiai kratosi atsakomybės už jam pavaldžioje srityje padarytus viešojo intereso pažeidimus“.
Socialdemokratų nuomone, prezidentas Gitanas Nausėda turėtų įvertinti, ar D. Kreivys gali toliau eiti ministro pareigas, kadangi nevaldomų skandalų energetikos srityje, siejamų, pavyzdžiui, su „Ignitis“ ir jo dukterinės įmonės ESO veikla, būta ne kartą.
Pasak Seimo Audito komiteto pirmininko pavaduotojos Rasos Budbergytės, D. Kreivys elgiasi taip, tarsi energetikos sritis jam būtų svetima.
„Energetikos sritį sudrebino dar vienas su ESO susijęs skandalas, tačiau D. Kreivys tik skėsčioja rankomis. Suprask, ESO valdo Finansų ministerija, todėl jis pats čia niekuo dėtas. O kas tuomet atsakingas už energetikos monopolijų veiklos reglamentavimą? Taip pat Finansų ministerija?
Jeigu galiojantys teisės aktai leidžia ESO pažeisti viešąjį interesą, energetikos ministras turėtų užtikrinti, kad tokie dalykai nepasikartotų. Dabar, deja, turime energetikos ministrą, kuris šalinasi energetikos srities. Skamba absurdiškai, tačiau tai – tiesa“, – tikina R. Budbergytė.
O. Leiputė: ESO skandalas – sąmoningo įmonės vadovų troškimo pasipelnyti rezultatas
Seimo socialdemokratų frakcijos seniūnė Orinta Leiputė sako, kad ESO vadovybė „tyčia neatliko numatytų investicijų tam, kad padidintų savo premijas“.  
„ESO sukūrė investicinį planą, pasitvirtino jį Valstybinėje energetikos taryboje (VERT) ir gavo plano įkainius. O tada ESO vadovai nusprendė, kad tų investicijų jiems daryti net neapsimoka – geriau tuos pinigus panaudoti įmonės veiklos rezultatų gerinimui. Taigi ESO paėmė vartotojų pinigus ir panaudojo juos ne investicijoms, o dividendams padidinti. D. Kreivys turėtų prispausti tiek VERT, tiek ESO, kad tokia situacija negalėtų kartotis“, – komentuoja O. Leiputė.
Jos nuomone, D. Kreivys „sąmoningai nedalyvauja energetikos politikos valdyme“, tad prezidentas G. Nausėda turėtų įvertinti jo darbą.
„D. Kreivio prižiūrėtas elektros rinkos liberalizavimo projektas patyrė fiasko. Dėl ministro abejingumo praeitais metais taškėme gyventojų pinigus brangioms dujoms. Vėl ir vėl kartojasi skandalai, susiję su „Ignitis“ bei ESO piktnaudžiavimu savo padėtimi rinkoje. Ministras, beje, pats valdo dalį „Ignitis“ akcijų, todėl jam kritikuoti šiuos monopolininkus net nekyla ranka. Matyt jis tiesiog nenori turėti atsakomybių energetikos srityje, todėl prezidentas turėtų įvertinti, ar D. Kreivys yra tinkamas eiti ministro pareigas“, – sako O. Leiputė.
Primename, kad Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) vadovas Renatas Pocius praėjusią savaitę teigė, kad preliminariu vertinimu buitiniams vartotojams ESO turės grąžinti apie 51 mln. iš 160 mln. eurų permokos, apie kurią praėjusią savaitę pranešė Valstybės kontrolė (VK).
Pranešimą spaudai parengė Lietuvos socialdemokratų partija.
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis