Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Diskusija „Ar mums reikia žydų istorijos vadovėlio?“

2023-11-06
14:19
Lapkričio 16 d. 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo erdvėje vyks diskusija „Ar mums reikia žydų istorijos vadovėlio?“. Diskusijoje dalyvaus knygų serijos „Lietuvos istorija: paaugusių žmonių knyga“ autoriai istorikai dr. Alfredas ir dr. Mangirdas Bumblauskai, profesorė, Lietuvos žydų istorijos tyrėja Jurgita Verbickienė ir filosofas, Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos mokytojas Algirdas Davidavičius. Renginį moderuos Judaikos tyrimų centro tyrėja Rasa Stakauskaitė.
Žydų istorija ir kultūros paveldas yra neatsiejama Lietuvos istorijos dalis. Vis dėlto, nors mokslinių tyrimų apie žydų istoriją, ypač Holokaustą, netrūksta, ši tema, sulaukianti daug akademinės bendruomenės dėmesio, visuomenės vis dar priimama ne kaip savos, o kaip svetimos istorijos dalis. Galbūt ši skirtis išlieka, nes Lietuvos švietimo sistemoje daugiausiai dėmesio sulaukia Holokaustas, bendruomenės sunaikinimas, apie jį kalbama ne tik per istorijos, bet ir lietuvių kalbos ir literatūros, etikos bei pilietiškumo pamokas, taip pat įvairių minėjimų metu. Tačiau Lietuvos žydų kultūros ir kasdienybės istorija iki XX a. vidurio beveik neaptariama. Galbūt problema ta, kad nėra tinkamos metodinės medžiagos, skirtos žydų istorijai?
Trumpai pristatyti maždaug 700 metų Lietuvos žydų istoriją yra nelengva užduotis. Ar tam reikalingas atskiras vadovėlis, ar žydų istorija turi būti pateikiama kaip integrali Lietuvos istorijos dalis? Pavyzdžiui, knygų serijos „Lietuvos istorija. Paaugusių žmonių knyga“ autoriai Lietuvos istoriją pateikia Europos istorijos kontekste, daug dėmesio skiria kasdieniam žmonių gyvenimui ir vaikams istorijoje. Kuo toks medžiagos pateikimas naudingas mokiniams ir kaip šiose knygose pateikiama žydų istorija?
Šiuos ir kitus klausimus svarstysime Tarptautinę tolerancijos dieną, skirtą atkreipti visuomenės dėmesį į skirtingų tautybių, nuomonių ir tapatybių toleranciją, pagarbą kitam. Tolerancija ir pagarba yra būtinos skirtingoms bendruomenėms taikiai sugyventi.
Diskusijoje dalyvauja:
Dr. Jurgita Verbickienė – Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto profesorė, tyrinėjanti Lietuvos žydų istoriją ir paveldą. Be mokslinių tyrimų, profesorė taip pat vykdo projektus, skirtus žydų kultūros paveldui aktualizuoti ir pristatyti.
Dr. Alfredas Bumblauskas – Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto profesorius, knygų autorius, televizijos laidų vedėjas, istorijos populiarintojas. 
Dr. Mangirdas Bumblauskas – Judaikos tyrimų centro vyriausiasis tyrėjas, knygų „Lietuvos istorija: paaugusių žmonių knyga“ bendraautoris.
Algirdas Davidavičius – filosofas, lektorius, Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijos žydų tautos tradicijų mokytojas.
Renginio pradžia:
2023-11-16 ketvirtadienis 18:00
Renginio pabaiga:
2023-11-16 ketvirtadienis 19:30
Renginio vieta:
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Valstybingumo erdvė, II a.
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis