Lietuvos Respublikos Vyriausybė

Premjerė Lietuvos diplomatams: demokratinių principų ir taisyklėmis grįstos pasaulinės tvarkos išlaikymas yra egzistencinis Lietuvos interesas

2023-11-06
18:01

Pirmadienį premjerė Ingrida Šimonytė Vyriausybės rūmuose susitiko su Lietuvos diplomatinių atstovybių, atstovybių prie tarptautinių organizacijų ir konsulinių įstaigų vadovais. Susitikime daug dėmesio skirta demokratinių valstybių vienybės telkimui, taisyklėmis grįstos pasaulinės tvarkos išlaikymui bei saugumo klausimams.

„Demokratijų atsparumo stiprinimas, vertybių ir taisyklėmis grįstos pasaulio tvarkos stiprinimas, demokratinių šalių vienybės telkimas yra egzistencinis Lietuvos interesas“, – sakė premjerė. „Deja, autokratiniai režimai, bendradarbiaudami tarpusavyje, vis labiau plečia nestabilumo židinius“, – teigė Ministrė Pirmininkė ir pabrėžė, kad šiuo metu demokratinės šalys patiria itin didžiulius iššūkius. Ji taip pat pažymėjo Rusijos agresijos prieš Ukrainą ir Hamas teroristinės atakos prieš Izraelį sąsajas.

Susitikime daug dėmesio skirta Europos Sąjungos vienybės, transatlantinio ryšio ir partnerystės su Indijos-Ramiojo vandenyno šalimis stiprinimui. Taip pat kalbėta apie NATO Viršūnių susitikimo Vilniuje sprendimų įgyvendinimą, įskaitant ir naujos kartos NATO regioninių gynybos planų kuo spartesnį įgyvendinamumą, bei apie darbus, reikalingus atlikti tam, kad Lietuvoje galėtų tinkamai įsikurti ir treniruotis Vokietijos vadovaujama brigada.

Premjerė vienu svarbiausių uždavinių įvardijo karinės, ekonominės, energetinės, humanitarinės ir kt. pagalbos Ukrainai didinimą bei paramos šiai šaliai siekiant integracijos į ES ir NATO telkimą. Su Lietuvos ambasadoriais premjerė kalbėjo apie poreikį stiprinti agresorėms Rusijai bei Baltarusijai taikomas sankcijas, užkardyti jų apėjimo kelius. I. Šimonytė pabrėžė, kad Lietuva yra viena pirmųjų šalių ne tik pradėjusių, bet ir užbaigusių dvišalius atstatymo projektus Ukrainoje: karo sąlygomis per tikrai trumpą laiką buvo atstatytas darželis Irpinėje, netrukus bus užbaigta mokykla Borodiankoje

„Ukrainiečiams labai svarbu matyti savo partnerius „ant žemės“, kartu įgyvendinančius matomus, apčiuopiamus projektus. Todėl turime raginti ir kitas šalis veikti ne tik per tarptautines organizacijas, bet ir dvišališkai, ar kartu su mumis,“ – sakė Lietuvos premjerė.

Susitikime diskutuota apie logistikos, infrastruktūros, energetikos, ekonomikos, skaitmenizacijos, klimato kaitos prevencijos ir kitų tarpusavyje susijusių bei darnų demokratinio pasaulio vystymąsi užtikrinančių sričių svarbą, bendradarbiavimo šiose srityse galimybes.

Premjerė pabrėžė ir ekonominės diplomatijos bei ryšio su diaspora tvirtinimo svarbą, kvietė Lietuvos diplomatinių atstovybių vadovus prisidėti prie „sugrįžtančios Lietuvos“ idėjos įgyvendinimo bei ragino aktyviai skleisti informaciją apie 2024 m. vyksiantį referendumą dėl Konstitucijos 12 str. keitimo – pilietybės išsaugojimo klausimo.

Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis