Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija

Seimui pristatyta dr. J. Miliuvienės kandidatūra į Seimo kontrolierius

2023-11-07
13:16
Kontrolierius
Pretendentas
Savivaldybės
Institucijos
2023 m. lapkričio 7 d. pranešimas žiniasklaidai
Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen parlamentui pristatė dr. Jolitos Miliuvienės kandidatūrą į Seimo kontrolierius savivaldybių institucijų ir įstaigų pareigūnų veiklai tirti.
Seimo Pirmininkė pažymėjo, kad J. Miliuvienė yra patyrusi teisininkė, žinoma konstitucinės teisės ekspertė, Mykolo Riomerio universiteto dėstytoja ir ilgametė Konstitucinio Teismo darbuotoja. „J. Miliuvienė jau daug metų nuosekliai bei įvairiais aspektais dirba su Lietuvos ir Europos Sąjungos konstitucine teise, kartu gilindamasi ir į žmogaus teisių apsaugos problematiką. Jos kompetencija ir įdirbis šioje srityje yra neabejotini“, – pristatydama kandidatūrą sakė V. Čmilytė-Nielsen.
Kandidatė į Seimo kontrolieriaus pareigas savo prisistatymo kalboje teigė suvokianti šių pareigų svarbą, reikšmę, jas einančiam asmeniui tenkančią atsakomybę ir esanti pasiryžusi jų imtis panaudodama tam visą sukauptą profesinę patirtį ir turimas žinias. „Mano profesinė ir akademinė patirtis konstitucinės teisės srityje, ypač darbas Konstituciniame Teisme, leido matyti, kaip formuojama konstitucinė oficialioji savivaldos doktrina, gilintis į savivaldos institucijoms Konstitucijos suponuojamus reikalavimus, nagrinėtus konstitucinės justicijos bylose dėl savivaldybės tarybos narių įgaliojimų, merų įgaliojimų, dėl savivaldybių sudaromų vidaus sandorių, dėl viešųjų paslaugų pirkimo ir daugelyje kitų bylų“, − kalbėjo J. Miliuvienė.
Pasak pretendentės, Seimo kontrolierius gali ir turėtų veiksmingai prisidėti prie to, kad asmenims būtų teikiami išsamūs, neformalūs atsakymai, informacija pateikiama suprantamai, laikomasi teisės aktuose nustatytų terminų, neperžengiami pareigūnams suteikti įgaliojimai. „Seimo kontrolieriai, kaip žmogaus teisių gynimo institucija, yra svarbus demokratinės teisinės valstybės elementas. Žmogaus teisių ir laisvių apsauga, konstitucinis asmenų lygiateisiškumo, diskriminacijos draudimo principai yra konstitucinės teisės, kurioje specializuojuosi ir dirbu jau daugiau nei 15 metų, pagrindas“, − pabrėžė kandidatė į Seimo kontrolierius J. Miliuvienė.
Kandidatei atsakius į Seimo narių klausimus, toliau Seimo nutarimo projekto (Nr. XIVP-3285) svarstymo procedūra vyks Seimo statuto nustatyta tvarka. Pagrindiniu komitetu šiam klausimui svarstyti paskirtas Žmogaus teisių komitetas. Preliminari svarstymo ir priėmimo Seimo posėdyje data – lapkričio 16 d.
Trumpai apie kandidatę
2005 m. J. Miliuvienė Vilniaus universitete įgijo teisės magistro kvalifikacinį laipsnį. Vėliau baigė teisės studijas Grenoblyje, Prancūzijoje, ir įgijo 2 pakopos tiriamojo teisės magistro laipsnį. Paryžiaus nacionalinėje administracijos mokykloje studijavo žmogaus teisių ir laisvių apsaugą bei ES teisę. 2020 m. Mykolo Romerio universitete jai suteiktas socialinių mokslų srities teisės mokslų krypties daktaro laipsnis. Nuo 2021 m. vykdo podoktorantūros studijas.
2008 m. J. Miliuvienė profesinę karjerą pradėjo Konstituciniame Teisme, šiuo metu yra šio Teismo pirmininko patarėja. Nuo 2021 m. ‒ Teismo atstovė ryšiams su Venecijos komisija. Be to, stažavosi Europos Sąjungos Teisingumo Teisme ir Europos Žmogaus Teisių Teisme.
Nuo 2013 m. kandidatė užsiima pedagogine-moksline veikla Mykolo Romerio universitete: skaito Lietuvos konstitucinės teisės paskaitas, yra mokslo darbuotoja, mokslinių publikacijų autorė ir bendraautorė, dalyvauja tarptautinėse konstitucionalistų konferencijose.
Jos mokslinių interesų ir ekspertinės sritys – konstitucinė teisė, konstitucinė justicija ir jurisprudencija, tarptautinės ir ES teisės santykis su nacionaline konstitucine teise, žmogaus teisės, minkštoji teisė (angl. soft law).
Seimo kontrolierius – valstybės pareigūnas, ginantis žmogaus teises ir laisves, tiriantis pareiškėjų skundus dėl pareigūnų piktnaudžiavimo ar biurokratizmo bei siekiantis gerinti viešąjį administravimą.
Seimo Pirmininko teikimu parlamentarai skiria 2 Seimo kontrolierius penkerių metų kadencijai. Tas pats asmuo gali būti skiriamas ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.
Seimas skiria vieną Seimo kontrolierių valstybės institucijų ir įstaigų pareigūnų veiklai tirti ir vieną Seimo kontrolierių savivaldybių institucijų ir įstaigų pareigūnų veiklai tirti.
Parengė
Informacijos ir komunikacijos departamento
Spaudos biuro patarėjas
Rimas Rudaitis
Tel. (8 5) 239 6132, el. p. rimas.rudaitis@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis