UAB Rokiškio Sirena

Kreipimasis dėl trukdymo regioninei žiniasklaidos verslo plėtrai (Simonas Tuska dėl Rokiškio žiniasklaidos atvejo)

2023-11-07
16:14
Rokiškio
Sirena
Gimtasis
Rokiškis
Žiniasklaida
Rokiškis
Simonas
Tuska


KREIPIMASIS

LR Seimo kultūros komitetui
LR Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui
LR Kultūros ministerijai
Lietuvos radijo ir televizijos komisijai
Medijų tarybai prie Kultūros ministerijos
Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai
KOPIJA:
Lietuvos Respublikos Prezidentui J.E. Gitanui Nausėdai
2023 m. spalio 31 d. Rokiškis

DĖL KAI KURIŲ ŽURNALISTŲ IR LEIDĖJŲ ORGANIZACIJŲ 2023-10-16 RAŠTO „DĖL
ŽINIASKLAIDOS PRIEMONIŲ UŽVALDYMO IR GRĖSMIŲ VISUOMENĖS INFORMAVIMUI
“ DALIES NEATITIKIMO TIKROVEI IR NEATSAKINGO MANIPULIAVIMO GRĖSMĖMIS NACIONALINIAM SAUGUMUI
(ROKIŠKIO ATVEJIS)
Kelios žurnalistų ir leidėjų organizacijos 2023-10-16 raštu DĖL ŽINIASKLAIDOS PRIEMONIŲ UŽVALDYMO IR GRĖSMIŲ VISUOMENĖS INFORMAVIMUI kreipėsi į Seimo Kultūros komitetą ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą prašydami surengti bendrą posėdį dėl žiniasklaidos situacijos Rokiškyje ir galimų jos sprendimo būdų.
Žiniasklaidoje buvo pranešta[1], kad šiame rašte keliami klausimai artimiausiu metu bus nagrinėjami Medijų taryboje prie Kultūros ministerijos ir prašoma pateikti ŽEIT išvadą.
Šis raštas yra tiesiog nelabai vykęs bandymas pasinaudoti „užtarėjais“ Lietuvos žurnalistų sąjungoje ir tokiu būdu dviejų nepatenkintų Rokiškio žurnalisčių asmeninės karjeros klausimą pakelti į visiškai neadekvatų lygį išpučiant tai iki „nacionalinio saugumo problemos“. Taip pat tai, deja, yra ir UAB „Gimtasis Rokiškis“ akcininkų tarpusavio nesutarimų išdava pasinaudojant menamu „saviraiškos laisvės gynimu“ nuo „žiniasklaidos priemonių užvaldymo“.
1.   Dėl 2023-10-16 rašte nutylėtų aplinkybių ir iškraipytų tikrovės pateikimų
Pirmiausia noriu pristatyti save ir esamą situaciją Rokiškio žiniasklaidoje, t.y. atvirai pasidalyti tuo, kas rašte buvo nutylėta arba iškraipyta. Esu Simonas Tuska, Rokiškio rajono verslininkas. Pabrėžiu, kad esu visiškai nedalyvaujantis politikoje asmuo, neturiu jokių politinių ambicijų nei savivaldos, nei nacionalinėje politikoje. Vertinu ir saugau savo gerą reputaciją, nepriklausomumą nuo valdžios ir savivaldos institucijų, šalinuosi bet kokių bandymų mane įtraukti į kokias nors politines intrigas. Mano pagrindiniai verslo interesai yra miškininkystės ir nekilnojamojo turto srityse (esu įsteigęs ir nuo 2011 m. vadovauju UAB „Miškų ministerija“). Susidūręs su tuo, kad tuometinėje vietinėje žiniasklaidoje („Gimtasis Rokiškis“) buvo brangu ir sudėtinga reklamuoti savo prekes ir paslaugas, 2012 metais nusprendžiau pats įsteigti alternatyvią žiniasklaidos priemonę „Rokiškio Sirena“. Ši žiniasklaidos priemonė netrukus surado savo skaitytoją ir ilgainiui tapo žinoma visiems rokiškėnams. Atsitiktinai sutapo, kad 2022- 2023 metais dalis UAB „Gimtasis Rokiškis“ akcininkų ieškojo savo akcijų pirkėjų. Kadangi esami akcininkai parduodamomis apie 1/3 „Gimtasis Rokiškis“ akcijų nesusidomėjo, jas nupirko mano įmonė UAB „Miškų ministerija“.
Įsikerojus netinkamam bendrovės valdymo būdui, mažėjant atlyginimams, vyraujant gąsdinančiai atmosferai darbe, nuolat kalbant apie etatų mažinimą ir įmonės itin sunkią finansinę būklę, kai kurie akcininkai, nematydami kitos išeities, nusprendė savo akcijų valdymą perduoti man.
Pažymiu, kad iki 2012 metų Rokiškyje ilgus metus buvo tik vienas leidinys – „Gimtasis Rokiškis“. Šiuo metu yra du leidiniai – „Rokiškio Sirena“ ir „Gimtasis Rokiškis“. Nepaisant to, kad visai neseniai pradėjau vadovauti abiem leidiniams, tai nereiškia, kad šie leidiniai bus vienodi arba pradės propaguoti kokias nors vienodas pažiūras. Šių leidinių turinį formuoja juose dirbantys skirtingi redaktoriai ir skirtingi žurnalistai. Labai viliuosi, kad toks turinio skirtingumas išliks ir ateityje. Neturiu jokio tikslo kištis į šių skirtingų leidinių turinį, inicijuojamą socialinę diskusiją ar politines pakraipas (abu leidiniai, mano duomenimis, išlaiko politinį nešališkumą). Mano darbas – sutvarkyti leidinių finansus, užtikrinti žurnalistų darbo vietų stabilumą, pagerinti darbuotojų darbo sąlygas ir užmokestį ir, be abejo, siekti pelno iš žiniasklaidos verslo, nes pagrindinės šių leidinių pajamos ateina iš reklamos ir skaitytojų mokamos kainos už kiekvieną parduotą egzempliorių.
2.   Dėl 2023-10-16 rašte iškraipomų įstatymo sąvokų apie dominavimą ir sąžiningą konkurenciją, visiškai nepagrįsto “pritempinėjimo” prie “Šakių rajono atvejo”
2023-10-16 rašte teigiama, kad taip Rokiškyje esą „buvo sukurta situacija, prieštaraujanti Visuomenės informavimo įstatymo nuostatoms dėl žiniasklaidos pliuralizmo ir įvairovės bei atsirado Rokiškio rajono žiniasklaidos rinkos monopolizavimo ir dominavimo vietos rinkoje situacija“. Tai yra melas. Jokia Rokiškio žiniasklaidoje susidariusi situacija neprieštarauja Visuomenės informavimo įstatymui. Vien tai, kad pasikeitė žiniasklaidos priemonės savininkas ar tai, kad dalis jos savininkų savo turtines teises į žiniasklaidos priemonės valdymą įstatymų nustatyta tvarka (notariniais įgaliojimais) perdavė kitam asmeniui, kad šis galėtų pakeisti redaktorių, neturi nieko bendra su tos žiniasklaidos priemonės turiniu ir jos koncepcija. Abiejų leidinių redakcijos (tiek „Rokiškio Sirenos“, tiek „Gimtojo Rokiškio“) savo vertybe laiko ir visada laikys visuomenės informavimo pliuralizmą, kultūrų ir nuomonių įvairovę, vartotojų apsaugą, prieinamumą ir nediskriminavimą.
Įstatymas nedraudžia tam pačiam asmeniui turėti daugiau kaip vieną žiniasklaidos priemonę toje pačioje žiniasklaidos rinkoje. Visuomenės informavimo įstatymo 29 straipsnis tik draudžia piktnaudžiauti dominuojama padėtimi (beje, 2023-10-16 rašte žodis „piktnaudžiauti“ yra „apdairiai“ praleistas). Akivaizdu, kad aš negaliu net ir norėdamas piktnaudžiauti dominuojama padėtimi Rokiškio žiniasklaidoje, nes aš pirmiausia Rokiškyje konkuruoju su nacionaline žiniasklaida. Dar kartą priminsiu, kad kol nebuvau įsteigęs „Rokiškio Sirenos“, apskritai niekam net nebuvo įdomu, kad Rokiškio rajono žiniasklaidoje ilgus metus be jokios konkurencijos „dominavo“ „Gimtasis Rokiškis“, o mažieji Rokiškio verslai neįpirkdavo šio leidinio reklamos įkainių. Taigi, išvada aiški: pirmiausia reikia suvokti sąvokos „dominavimas“ reikšmę regioninėje žiniasklaidoje ir nepamiršti, kad įstatymas draudžia piktnaudžiauti dominavimu, o ne patį „dominavimą“.
Toliau 2023-10-16 rašte “sprangiai” dėstomi kiti teiginiai, kurie prasilenkia su tikrove (toliau citatoje kalba netaisyta):
Dėl įstatymų sprangų[2] ir nenumatytų teisinių mechanizmų faktiškai turime situaciją, jog kitų žiniasklaidos priemonės akcininkų įgaliojimus valdyti leidinį (leidinius) turintis asmuo išvengia konkurencijos principų pažeidimo ir koncentracijos rinkoje tyrimo dėmesio, neprivalo deklaruoti įgaliojimais faktiškai valdomos žiniasklaidos nei VIRSIS (www.virsis.lt) sistemoje, nei kur kitur. Dar 2016 metais Lietuvos žurnalistų sąjungos Taryba sulaukė daugiau nei bet kada informacijos apie vietinių žurnalistų ir spaudos patiriamą spaudimą. Ypač pavojinga tendencija tapo rajonų valdžios atstovų ir neskaidraus verslo bandymas prieš rinkimus perimti laikraščių turinio kontrolę, spausti reklamos užsakovus. 2016 metų rugsėjo pabaigoje LŽS gavo grupės Šakių rajono savivaldybės tarybos narių raštą apie nerimą keliančius  signalus UAB „Dimstis“ ir laikraštyje „Valsčius“. Atsižvelgdama į grėsmingus atvejus Šakių ir kituose rajonuose LŽS Taryba vienbalsiai priėmė nutarimą “Dėl nelegalių būdų ir įstatymų spragų, leidžiančių politikams užvaldyti žiniasklaidos priemones“. Šiuo sprendimu buvo kreipiamasi į LR Seimą su raginimu peržiūrėti Visuomenės informavimo įstatymą ir numatyti saugiklius, kurie neleistų politikams ar valdžios atstovams kontroliuoti žurnalistus ir žiniasklaidos priemones. Pasinaudojus „įgaliojimų“ metodu žiniasklaidos akcininkų funkcijas perimdavo tretieji asmenys, kurie formaliai nebūdami nei žiniasklaidos priemonių darbuotojai, nei savininkai visgi faktiškai kontroliavo redakcijų kuriamą turinį.
Dar kartą pabrėžiu, kad sprendžiant UAB „Gimtasis Rokiškis“ valdymo krizę mažųjų akcininkų notariniai įgaliojimai vienam iš didesnių akcininkų buvo vienintelis likęs kelias išeiti iš šios krizės. Teigti, kad šie įgaliojimai savaime yra „pavojinga tendencija“ yra visiškai nepagrįsta, nes kiekvienu konkrečiu atveju įgaliojimai yra naudojami spręsti individualų klausimą. Ar šiais įgaliojimais toliau bus piktnaudžiaujama ar priešingai, daroma teigiama įtaka sprendimų priėmimui, reikia spręsti kiekvienu konkrečiu atveju. Vien pats faktas, kad įgaliotiniai neprivalo deklaruoti savo interesų VIRSIS sistemoje, nekeičia šio klausimo esmės. Aš esu už tai, kad tokie įgaliojimai būtų deklaruojami VIRSIS sistemoje, nematau tame jokių problemų. Stebina tik tai, kad pati VIRSIS sistema dar tik prieš porą mėnesių pradėjo veikti ir toli gražu ne visos žiniasklaidos priemonės apskritai ten yra pateikusios savo deklaracijas, o kai kas jau įžvelgia „grėsmę nacionaliniam saugumui“ vien dėl to, kad vienas žiniasklaidos priemonės akcininkas nedeklaravo kito akcininko įgaliojimo, nors įstatymas tokio veiksmo net ir nereikalauja.
Taip pat stebina ir tai, kad rašte Rokiškio žiniasklaidos „užvaldymo“ tema galiausiai paverčiama politikų kišimosi į žiniasklaida problema, nors, kaip minėjau, esu visiškai nedalyvaujantis politikoje asmuo, nepriklausau jokiam politiniam judėjimui ir neturiu jokių politinių ambicijų nei savivaldos, nei nacionalinėje politikoje. Aptariamas Šakių rajono atvejis panašus į Rokiškio situaciją tiek pat kiek vilkas panašus į avį.
3.   Dėl 2023-10-16 rašte keliamų neadekvačių sąsajų su “nacionaliniam saugumui grėsmę” keliančiais tikslais
Rašto pabaigoje stebina „užmojai“ akivaizdžiai išpūstą problemą Rokiškio žiniasklaidoje prilyginti kone „grėsmei nacionaliniam saugumui“:
Atsižvelgdami į rašte išdėstytas aplinkybes ir grėsmes, konstatuojame, kad savo veikla ar neaiškiomis intencijomis galintys užvaldyti žiniasklaidos priemones asmenys taip pat gali jas panaudoti dezinformacijos bei kitais nacionaliniam saugumui grėsmę keliančiais tikslais. Tokie asmenys ar net nedraugiškos Lietuvai valstybės gali pasinaudoti esančiomis teisės aktų spragomis ir realiai perimti žiniasklaidos priemonių bei jų turinio kontrolę (kai kuriais atvejais ir dominuojančią ar monopolistinę padėtį konkrečioje teritorijoje). Prašome inicijuoti bendrą Seimo komitetų (Kultūros komiteto ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto) posėdį dėl šios situacijos ir galimų jos sprendimo būdų.“
Niekada negalėjau įsivaizduoti, kad paprasčiausias mažojo akcininko išduotas įgaliojimas didesniam akcininkui kažkur Rokiškio rajone gali tapti „grėsme nacionaliniam saugumui“. Stebina toks klausimo hiperbolizavimo mastas ir visiškas atotrūkis nuo realybės. Žinoma, bet kurią žiniasklaidos priemonę gali užvaldyti ir, ko gero, istorijoje buvo ne vienas atvejis, kai ir realiai užvaldė asmenys, kurie yra priešiškai nusiteikę prieš valstybę ir jos saugumą. Tačiau dar niekada nebuvo atvejo, kad žiniasklaidos priemonė (vienas jos savininkų) būtų iš anksto priskiriamas prie „grėsmės nacionaliniam saugumui“ dar net realiai nepradėjęs realaus darbo toje žiniasklaidos priemonėje. Nei kas tikrino, ar „Rokiškio Sirena“ kada nors skelbė kokią nors dezinformaciją, nei kas aiškinosi, ar Simonas Tuska turi ryšių su kokiomis užsienio žvalgybų tarnybomis, nei kas analizavo, ar „Gimtojo Rokiškio“ turinyje atsirado nors kokių nors antivalstybinių tekstų, tačiau jau kviečiamas Seimo komitetų (Kultūros komiteto ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto) bendras posėdis šiai grėsmei aptarinėti! Neabejoju, kad šiems klausimams turime Valstybės saugumo departamentą, kuris puikiausiai tvarkosi nacionalinio saugumo srityje analizuodamas tiek nacionalinę, tiek ir regioninę žiniasklaidą. Esu tikras ir garantuotas, kad Rokiškio žiniasklaidoje nėra ir niekada nebus jokių grėsmių nacionaliniam saugumui apraiškų. Iki šiol aš ir „Rokiškio Sirena“ aktyviai dalyvavome ir dalyvaujame pilietiškumo stiprinimo ir patriotiškumo ugdymo projektuose, palaikome itin gerus santykius su Lietuvos policija ir Lietuvos kariuomene.
Apibendrindamas šį kreipimąsi prašau visų suinteresuotų institucijų pakviesti atitinkamas žurnalistų ir leidėjų organizacijas atsakingiau rengti savo raštus ir adekvačiau vertinti situaciją nacionalinėje bei regioninėje žiniasklaidoje. 2023-10-16 raštas rodo, kad šios organizacijos stokoja analitinių gebėjimų, vis dar yra per daug priklausančios nuo jų vadovų, kurie nesikeičia metų metais, ir negeba prisitaikyti prie modernėjančios ir įvairėjančios žiniasklaidos tendencijų.
Pagarbiai,
Simonas Tuska

[1] Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/m360/naujausi-straipsniai/situacija-rokiskyje-atskleide-pavojinga-teisine-spraga-leidziancia-netampant-savininku-uzvaldyti-ziniasklaidos-priemones-94853383
[2] Kalba netaisyta. Šis „lapsus linguae“ puikiai reprezentuoja visą raštą kaip didelį „lapsus“.
Atsisiųsti
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis