Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos pranešimas: „Paštas negali taupyti laisvo žodžio sąskaita“

2023-11-09
13:39
2023 m. lapkričio 9 d. pranešimas žiniasklaidai
Susisiekimo ministerijai pavaldaus Lietuvos pašto vadybiniai sprendimai lemia, kad dalis nepriklausomos žiniasklaidos atsidūrė ties išnykimo riba, įspėja Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija. Liberalų teigimu, leidinių prenumeratą reginiuose pristatanti valstybės monopolija bent artimiausiais metais turėtų jautriau vykdyti kadrų mažinimo politiką ir atšaukti paslaugas branginančią prenumeratos pristatymo kainodarą.
Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo žodžiais, nejautri Lietuvos pašto vadyba atleidžiant apie 1 tūkst. paštininkų ir auginant leidinių pristatymo prenumeratoriams įkainius, turi pavojingą šalutinį poveikį – naikina laisvą spaudą. „Valstybės monopolijos veiklos gerinimas negali būti pateisinamas, kai pašto sąnaudų mažinimas ir veiklos optimizavimas sukelia pavojų nepriklausomai regioninei ir kultūrinei žiniasklaidai. Kas svarbiau valstybei – pigesnė logistika ar laisva spauda?“ – sako Seimo narys.
Jis pastebi anomaliją, kad iš Lietuvos pašto gauti prioritetinį 0,5 kg siuntinį tiesiai į rankas dabar yra pigiau negu pristatyti 200 g sveriantį žurnalą į namus, nors šiuo atveju pusę darbo atlieka patys leidėjai, o valstybė dalį sąnaudų subsidijuoja. „Ar interneto parduotuvėje pirktumėte prekę už 1 eurą, jeigu jos pristatymas papildomai atsieitų 2,5 euro? Maždaug tokiu santykiu dabar brangsta laikraščių ir žurnalų prenumeratos paslauga“, – sako E. Gentvilas.
Pavyzdžiui, apie 30 tūkst. prenumeratorių turinčio žurnalo „Savaitė“ pristatymas netgi su valstybės kompensacija brangsta apie du kartus, nors leidinių pristatymui rečiau apgyvendintose vietovėse kompensuoti iš biudžeto skiriama apie 10 mln. eurų per metus.
Nacionalinės leidėjų asociacijos vadovo Kęstučio Bulkos teigimu, leidėjai savo veiklos metus pradėjo planuoti pagal liepos mėnesį su Susisiekimo ministerija sutartas sąlygas, tačiau jos vėl buvo pakeistos spalio 31 d. – ir nepalankia leidėjų veiklai linkme. „Bendravimas su ministerija rodė, kad šiemet didelių pokyčių nebus. Kodėl dabar sąnaudos kyla šimtais procentų?“ – ketvirtadienį Liberalų sąjūdžio frakcijoje sakė jis.
Kultūros ministras Simonas Kairys atkreipė dėmesį, kad dabar būtina sugrįžti prie žiniasklaidos laisvės, pliuralizmo, kovos su dezinformacija kriterijų. „Kaip parodė vakcinavimo kampanija, regioninė žiniasklaida svarbi valstybei. Kai kuriais atvejais, svarbi ir nacionalinio saugumo požiūriu“, – Seimo liberalams sakė ministras.
Savo ruožtu susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė pabrėžė, kad prenumeratos pristatymo problemos nepavyks išspręsti, kol valstybinio rėmimo priemonė nebus nukreipta nuo Lietuvos pašto subsidijavimo prie tiesioginės paramos leidėjams. Tokia funkcija su atitinkamu finansavimu gali būti patikėta veiklą tik pradedančiam Medijų rėmimo fondui. „Leidiniai mažėja. (...) Augančios sąnaudos rodo, kad tvarumo jokia prasme nėra. Šis klausimas neišsispręs nei šiemet, nei kitais metais, todėl lengvų sprendimų nebus“, – frakcijoje kalbėjo susisiekimo viceministrė.
Lietuvos pašto generalinis direktorius Rolandas Zukas dar papildė, kad leidinių prenumeratų skaičius mažėja „tikrai ne dėl pašto“ [sprendimo optimizuoti veiklos sąnaudas]. „Su dienraščiais konkuruoja portalai, turi įtakos feisbukas, instagramas ir kitos programos, kurios žinias pateikia greičiau, patogiau“, – sakė jis.
Daugiau informacijos:
Marijus Gailius
Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas spaudai
Tel. (8 5) 239 6351, mob. 8 612 66 533
El. p. marijus.gailius@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis