Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos pranešimas: „Antikonstitucinė biurokratija ir žalinga, ir brangiai kainuoja“

2023-11-10
15:52
2023 m. lapkričio 10 d. pranešimas žiniasklaidai
Konstituciniam Teismui nustačius, kad vadinamasis 2 GW galios ribojimas prieštarauja pagrindiniam valstybės įstatymui, Seimo liberalai atkreipia dėmesį iš pat pradžių energetikos ministrą kategoriškai įspėję, kad tokie biurokratiniai barjerai energetikoje prie gero neprives.
Pasak Seimo Ekonomikos komiteto nario liberalo Andriaus Bagdono, vos įsigaliojus Energetikos ministerijoje parengtam Žaliosios energijos proveržio paketui praėjusių metų birželį, Seimo liberalai išsyk ėmė badyti pirštais į įstatymo spragas ir perteklinę biurokratiją.
„Tačiau mūsų pastabos pro vieną ausį įėjo, pro kitą išėjo. Tikiuosi, energetikos ministras Dainius Kreivys dabar aiškiai išgirs bent Konstitucinio Teismo verdiktą ir pasimokys iš klaidų, kad ateityje nekaišiotų pagalių į investuotojų ratus, kai tai visiškai nebūtina. Supraskime pagaliau, kad negalime į įstatymus įtraukti akivaizdžiai diskriminacinių nuostatų“, – teigia A. Bagdonas.
Pašalinti kliuvinius alternatyviosios energijos proveržiui, kuo operatyviau atsisakant perteklinių, nepaaiškinamų biurokratinių ribojimų, Seimo liberalai Vyriausybę ragino dar 2022 m. spalio 13 dieną. Tuomet savo rašte liberalai prašė kuo skubiau „naikinti Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatymo nuostatą, kad suminė įrengtoji saulės elektrinių galia negali viršyti 2 GW, o atitinkamus saugiklius numatyti žemesnio lygmens teisės aktuose“.
Seimo Aplinkos apsaugos komiteto nario Romualdo Vaitkaus pastebėjimu, per pastaruosius 16 mėnesių, dirbtiniu 2 GW ribojimu suvaržius komercinių saulės jėgainių plėtrą, šalyje buvo padaryta žala atsinaujinančios energijos pagreičiui ir žaliojo kurso tikslams. „Nemalonu už investuotojus, kurie prarado daug brangaus laiko. Bet dar nemaloniau dėl vartotojų, kurie neteko galimybės pigiau mokėti už elektrą tada, kai, visą Europą ištikus energetikos krizei, pigesnių išteklių žmonėms labiausiai reikėjo. Vos vienas skaičius įstatyme turėjo labai realią išraišką sąskaitose – tai yra dešimtys milijonų nuostolių“, – sako R. Vaitkus.
Konstitucinis Teismas šią savaitę paskelbė, kad 2GW apribojimas, neatitikdamas Konstitucijos 46 straipsnio, prieštaravo atsakingo valdymo principams, pažeidė ūkinės veiklos laisvę ir iniciatyvą, paneigė sutarčių laisvės principą, asmenų teisėtus lūkesčius.
Savo ruožtu Liberalų sąjūdis savo programoje įsipareigojo skatinti privačias investicijas į atsinaujinančios energetikos projektus, o Vyriausybės programa numatė didinti elektros gamybą iš atsinaujinančių energijos šaltinių – vėjo ir saulės.
Daugiau informacijos:
Marijus Gailius
Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas spaudai
Tel. (8 5) 239 6351, mob. 8 612 66 533
El. p. marijus.gailius@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis