ELTA

Pandemijos ir technologijų padariniai tarpusavio bendravimui: ekspertas pataria, kaip tėvams paskatinti paauglius socializuotis

2023-11-16
10:25
Paaugliai
Socializacija
Kai kuriems jaunuoliams užmegzti naujas pažintis yra savaime suprantamas, natūralus procesas. Tačiau pastebima, jog jaunajai kartai, ypač paveiktai pandemijos ir gyvenančiai sparčiai tobulėjančių išmaniųjų technologijų apsuptyje, mintis apie bendravimą su naujais žmonėmis gyvai gali būti sunkiai pakeliama. „Samsung“ socialinės atsakomybės programos „Solve for Tomorrow" partneris, „Vyrų kalvės“ akademijos įkūrėjas Mindaugas Vidugiris dalijasi patarimais, kaip droviems paaugliams sėkmingai užmegzti naujas pažintis.
Dažnai dėl savo asmenybės bruožų tylesniems, drovesniems žmonėms sunku rasti bendraminčių ir užmegzti naujas draugystes, nors jie to ir norėtų. Tačiau tai nereiškia, kad jiems nepatinka kitų žmonių draugija.
Pasak M. Vidugirio, „asmenybės tipas šiais laikais jau nebeturi stiprios įtakos draugystėms. Pagrindinė problema – jaunuoliams kuo toliau, tuo daugiau iššūkių kyla bendrauti su žmonėmis gyvai – susitikti, atlaikyti pašnekovo emocijas, suprasti kūno kalbą, išbūti su visais nepatogumais. Ši tendencija po COVID-19 pandemijos dar ryškesnė nei buvo anksčiau.“
Padėkite savo vaikui atrasti mėgstamas veiklas
Susitarkite, pasiūlykite mainus, kurie paskatintų jūsų vaiką bandyti užmegzti naujas pažintis, socializuotis. Ėjimas į būrelius yra vienas iš paprasčiausių būdų tai padaryti, nes ten jaunuoliai susiduria su labai daug nepatogių situacijų ir daug vietos, kur turi bendrauti su kitais, norėdami pasiekti vienokio ar kitokio rezultato.
Tad kartu su vaiku atraskite būdą, ką galima padaryti, kad jis pradėtų lankyti kokį nors būrelį: sporto, teatro, muzikos – nesvarbu. Kad ir koks tai bus būrelis, ten jiems reikės bendrauti ir socializuotis, norint būti grupės dalimi. Ypač, jei tas būrelis vyksta komandose – krepšinis, futbolas ir panašiai“, – sako M. Vidugiris.
Skatinkite socializaciją mažais žingsniais
Neretai drovūs jaunuoliai didelius renginius, kuriuose dalyvauja daug žmonių, laiko našta, ir jų vengia. Vyrų kalvės akademijos įkūrėjas pastebi tendenciją, kad, pavyzdžiui, jaunuoliai, kurie sugalvoja eiti sportuoti, mieliau renkasi ne tas sporto sales, kuriose renkasi daug žmonių, o ieško pavienių sporto klubų, siūlančių treniruotis individuliai.
Vis dėlto, augimas prasideda už komforto zonos ribų, todėl tokių renginių vengti nerekomenduojama, bet nereikėtų per daug jais vaikų apkrauti.
Užuot leidę paaugliui praleisti kitą viešą ar draugų organizuojamą renginį, laikykitės kelių principų, kad patirtis būtų kuo malonesnė – pavyzdžiui, paskatinkite vaiką dalyvauti, bet susitarkite, jog jis galės išeiti anksčiau, suplanuokite vaikui veiklą, kuria mėgstate užsiimti po renginio, ir iš anksto pasiruoškite keletą pokalbių temų.
Pradžia – internetu, bet tęsinys – asmeniškai
Technologijos yra puikus būdas intravertams pradėti bendrauti. Jei pokalbis akis į akį, ypač su nepažįstamu žmogumi, yra trikdantis, pradėti naują draugystę internetu gali būti paprasčiau ir patogiau.
M. Vidugiris pasakoja, jog akademijos veikloje dažnai paaugliams sukuria pačias nepatogiausias situacijas – kalbėtis su nepažįstamais žmonėmis, uždavinėti klausimus, netgi virtualiuose susitikimuose būti nepatogiems sau ir kitiems. Nepatogioje aplinkoje jaunuoliai ugdo savo atsparumą, komunikacijos įgūdžius, buvimą savimi, negalvojant kas ir ką apie juos pasakys.
Naujas iššūkis, kuris seka bendravimui technologijų pagalba iš paskos – dirbtinio intelekto galimybės, kur gyvas žmogus pakeičiamas virtualiu draugu.
„Virtualaus draugo užduotis būti geram, nuolankiam draugui – nesiginčyti, neoponuoti, neturėti savo nuomonės. Pastebiu, kaip jaunimas po truputį lenda į virtualų pasaulį, kur ne tik nebelieka draugų, bet lieka tik paviršutinis bendravimas su DI generuojamais personažais“, – teigia M. Vidugiris.
Tad ypač svarbu, kad nauji draugai neliktų tik internetiniais draugais, o tylesnės, drovesnės asmenybės technologijas naudotų tik kaip pirmą žingsnį pradedant naujas draugystes.

Pranešimą spaudai parengė agentūra „Publicum“.
Atsisiųsti
Atsisiųsti
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis