Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo pranešimas: „Neapykantos kalba atsakomybę užtraukia visiems“

2023-11-16
13:07
2023 m. lapkričio 16 d. pranešimas žiniasklaidai
Ketvirtadienį Seimui pritarus Petrą Gražulį patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir Remigijaus Žemaitaičio apkaltos proceso išvadai, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas tikisi, kad tai bus iškalbingas signalas visai visuomenei būti tolerantiškesnei bei kovoti su neapykanta, nukreipta prieš seksualines ir tautines mažumas.
Teisėsauga tiria, ar parlamentaras P. Gražulis viešai tyčiojosi ir niekino žmonių grupę – LGBT bendruomenės narius – dėl jų seksualinės orientacijos, taip pat aiškinasi, ar parlamentaro R. Žemaitaičio antisemitinio pobūdžio pasisakymai yra nusikalstami.
Liberalų vadovas Seime atkreipia dėmesį, kad abiem atvejais iniciatyvą pradėjo ne tiek parlamentas, kiek prokuratūra. „Teisėsauga pastebi neapykantos kalbą ir inicijuoja procesą, o Seimas, vykdydamas teisėsaugos valią, jį perima politiškai. Vadinasi, jeigu teisėsauga reaguoja į Gražulio ir Žemaitaičio neapykantos kalbą, juolab privalome į tai reaguoti Seime“, – teigia E. Gentvilas.
Kartu jis tikisi, kad į šiuos įvykius reaguos ir visuomenė. „Linkiu, kad visi išmoktume ir suprastume, kad neapykanta prieš gėjus ir žydus ar kitas mažumas yra ne tik nehumaniška, bet gali būti ir nusikalstama“, – sako E. Gentvilas.
Anot Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno, simboliškai sutampa, kad Seimas abudu sprendimus priėmė Tarptautinę tolerancijos dieną, kuri skirta atkreipti dėmesį į visuotines žmonių teises, pagrindines visų laisves kartu primenant, kad žmonės iš prigimties įvairūs.
Ketvirtadienį Seimas priėmė du nutarimus: „Dėl sutikimo Lietuvos Respublikos Seimo narį Petrą Gražulį patraukti baudžiamojon atsakomybėn, jį suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę“ ir „Dėl pritarimo Lietuvos Respublikos Seimo specialiosios tyrimo komisijos pateiktų siūlymų pradėti apkaltos procesą Lietuvos Respublikos Seimo nariui Remigijui Žemaitaičiui pagrįstumui ištirti ir išvadai dėl pagrindo pradėti apkaltos procesą parengti išvadai“.
Daugiau informacijos:
Eugenijus Gentvilas
Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas
Tel. (8 5) 239 6351
El. p. eugenijus.gentvilas@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis