Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija

Seimas spręs dėl 2023 metų Laisvės premiją skyrimo rezistentui, politiniam kaliniui Petrui Plumpai ir Europos Parlamentui

2023-11-16
17:04
2023 m. lapkričio 16 d. pranešimas žiniasklaidai
Seimas pradėjo svarstyti Seimo nutarimo projektą, kuriuo siūloma 2023 metų Laisvės premiją skirti Lietuvos neginkluoto antisovietinio pasipriešinimo dalyviui, pogrindinės spaudos leidėjui ir publicistui, politiniam kaliniui, Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos bendradarbiui Petrui Plumpai ir Europos Parlamentui.
Pasak projektą pristačiusios Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen, Laisvės premija P. Plumpai būtų skirta už nuopelnus kovoje dėl Lietuvos laisvės ir nepriklausomybės, Europos Parlamentui – už šiandienos pastangas stiprinant demokratiją ir žmogaus teises, už laisvą tautų apsisprendimo teisės ir tautų suvereniteto gynimą, už nuolatinį istorinio teisingumo siekį, už indėlį remiant Lietuvos laisvės bylą ir Sovietų Sąjungos okupuotų Baltijos valstybių nepriklausomybės siekį, diplomatinę paramą nepriklausomybę atkūrusiai Lietuvos valstybei ir indėlį integracijoje į ES.
„Abiejų kandidatų nuopelnai žmogaus teisėms ir demokratijai yra neabejotini“, − Seimo posėdyje kalbėjo parlamento vadovė.
Laisvės premija siekiama įvertinti asmenų ir organizacijų laimėjimus ir indėlį ginant žmogaus teises, plėtojant demokratiją, skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą.
Laisvės premija įteikiama Laisvės gynėjų dieną – sausio 13-ąją.
Po pristatymo už šį Seimo nutarimo projektą (Nr. XIVP-3310) balsavo 69 Seimo nariai, balsavusių prieš nebuvo, susilaikė 18 parlamentarų. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti lapkričio 21 d.

Parengė
Informacijos ir komunikacijos departamento
Spaudos biuro patarėjas
Rimas Rudaitis
Tel. (8 5) 239 6132, el. p. rimas.rudaitis@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis