ELTA

Socialdemokratai po susitikimo su A. Bilotaite: ministrė nutyli infliaciją, o slėptuvių problemą permeta būsimai Vyriausybei

2023-11-21
11:54
Socialdemokratai
Bilotaitė
Antradienį susitikę su vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite, socialdemokratai klausinėjo apie slėptuves ir pareigūnų algas.
„Ministrė linkusi girtis popieriniais padidinimais, bet negalėjo atsakyti, kiek realiai padidės – ar sumažės – pareigūnų pajamos, turint omenyje didžiulę ir labai lėtai atslūgstančią infliaciją (pinigų nuvertėjimą), dėl kurios realios žmonių pajamos tirpsta. O dėl slėptuvių – ministrė atkakliai kalbėjo apie priedangas, t. y. įvairias vietas, tokias kaip požeminės perėjos, kur teoriškai galima lindėti tikintis, kad tai – saugu, bet bombardavimų ir antskrydžių atveju priedangos neišgelbės“, – komentuoja Lietuvos socialdemokratų partijos Seimo frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė.
Vietoj slėptuvių – priedangos
Seimo Nacionalinio gynybos ir saugumo komiteto narė Dovilė Šakalienė ministrei tiesiai pasakė, kad nedera painioti priedangų ir slėptuvių.
„Švedija, kuri yra daug toliau nuo fronto linijos nei mes, kažkodėl labiau rūpinasi slėptuvėmis nei mes“, – stebisi parlamentarė. „Švedai turi 65 000 bombų slėptuvių, kurios talpina virš 70 proc. gyventojų. Mūsų Vyriausybė gi net nepradėjo apie tai praktinio pokalbio“, – priduria ji.
Paklausta, ar biudžete yra pinigų slėptuvių problemai spręsti, ministrė leido suprasti, kad šią problemą teks spręsti būsimai Vyriausybei, nes tam „reikia milijardų“, be to, politinės partijos turėtų pasiekti susitarimą.
A. Bilotaitė informavo, kad vyksta derybos su katalikų Bažnyčia dėl jai priklausančių objektų pritaikymo civilinės saugos reikmėms.
Pareigūnams – šokas ir nežinia
Socialdemokratų neįtikino ir ministrės atsakymai dėl pareigūnų algų.
„Nustebino ministrės paminėtas skaičius, esą teigiamą pokytį pajus 5 tūkstančiai pareigūnų. O ką pajus likusieji 10 tūkstančių?“ – klausia R. Budbergytė.
Ministrei tikinant, kad jai labiausiai rūpi žemiausios ir vidutinės grandies pareigūnų situacija, Algirdas Sysas ragina Vyriausybę atsimerkti, kad matytų, kokia yra reali žmonių perkamoji galia, infliacijai „ėdant“ pajamas.   
„Darbo užmokestis augo, nes didėjo minimalus mėnesinis atlyginimas – ministrė neturėtų tuo girtis kaip savo nuopelnu. Tačiau jei pažiūrėtume, kas iš tų pinigų liko, kai juos apgraužė infliacija, vaizdas nepradžiugintų. Bet ministrė tokių skaičiavimų neatliko ir negalėjo atsakyti, kiek realiai padidėjo pareigūnų pajamos“, – komentuoja A. Sysas.
Frakcijos seniūnės pavaduotojas Kęstutis Vilkauskas priminė ministrei profesinių sąjungų skaičiavimus, kad elementariems vidaus tarnybų poreikiams patenkinti reikėtų 55 mln., o numatyti tik 37 mln.
„Ministerija paskelbė darbo užmokesčio skaičiuoklę, kuria pasinaudojus pareigūnus ištiko šokas. O taip yra todėl, kad ten neįskaičiuotos visos dedamosios“, – komentuoja K. Vilkauskas.
Parlamentaras įspėja, kad ministerijos sumanyta reforma, ypač darbo stažo klausimu, trina statutinių tarnybų išskirtinumą, paverčia pareigūnus paprastais „sutartininkais“.
Ministrė patikino, kad įstaigoms parengus darbo užmokesčio skaičiavimo politikas (nuostatas), bus daugiau aiškumo dėl stažo.
Seimo narys socialdemokratas Eugenijus Sabutis sako nusivylęs ministrės atsakymais dėl Migracijos departamentą kamuojančių problemų.    
„Pareigūnai įspėja, kad neadekvatūs krūviai ir darbuotojų trūkumas kelia grėsmę, kad ši strategiškai svarbi įstaiga nebegalės užtikrinti tinkamo darbo užkertant kelią priešiškiems subjektams patekti į šalį. Darbuotojų kaita Migracijos departamente – net 36 proc. Kas trečias pareigūnas išeina iš darbo. Tokie skaičiai kelia nerimą. Tai chroniškos ligos požymis“, – įspėja E. Sabutis.
Socialdemokratus nustebino A. Bilotaitės teiginys, esą Migracijos departamentas pateikė per mažą savo biudžeto poreikių paraišką ir ministrė tik iš profsąjungų sužinojusi „realų lėšų poreikį“.
„Akivaizdu, kad esama pavojingo nesusikalbėjimo tarp ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų. Reikiamas finansavimas taip ir nebus užtikrintas“, – konstatuoja E. Sabutis. 
Daugiau:
Rasa Budbergytė, Seimo LSDP frakcijos seniūnė
+370 698 42114
Rasa.Budbergyte@lrs.lt
Pranešimą spaudai parengė Lietuvos socialdemokratų partija.
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis