Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija

Seimas papildė atmintinų dienų sąrašą

2023-11-21
15:51
Atmintinos
Dienos
2023 m. lapkričio 21 d. pranešimas žiniasklaidai
Seimas priėmė Atmintinų dienų įstatymo pataisas, kuriomis nuspręsta papildyti ir patikslinti atmintinų dienų sąrašą.
Tarp svarbių pokyčių – į atmintinių dienų sąrašą įrašyta gegužės 15-oji – Respublikos diena. Lietuvai gegužės 15 d. yra svarbi ne tik todėl, kad šią dieną į pirmąjį posėdį susirinko pirmoji moderniųjų laikų Tautos atstovybė – Steigiamasis Seimas, bet ir dėl to, kad šią dieną jis apsisprendė dėl Lietuvos valstybei ir Tautai itin reikšmingo klausimo, t. y. priėmė rezoliuciją, kuria iškilmingai visų Lietuvos piliečių vardu proklamavo Lietuvos Nepriklausomybę, o Lietuvos valstybę paskelbė demokratine respublika. Pasak iniciatorių, šiuo sprendimu siekiama pabrėžti Lietuvos valdymo formos – respublikos ‒ tradiciją ir reikšmę.
Seimas taip pat sutarė iš sąrašo išbraukti birželio 1-ąją minimą Tarptautinę vaikų gynimo dieną, taip atsisakant posovietinio šios dienos minėjimo. „Šiuo metu minimos Tarptautinės vaikų gynimo dienos ištakos siejamos su 1925 m. Ženevoje įvykusia Pasauline vaikų gerovės konferencija, kurioje įvairios pasaulio šalys pritarė idėjai minėti Tarptautinę vaikų gynimo dieną, kuria būtų siekiama pabrėžti vaikų teisių svarbą ir problemas, tačiau nebuvo nustatyta konkreti rekomenduojama data, kada turėtų būti švenčiama Tarptautinė vaikų gynimo diena. Po 1949 m. Maskvoje įvykusios Tarptautinės moterų konferencijos Sovietų Sąjungoje 1950 m. birželio 1 d. pirmąkart buvo paminėta Tarptautinė vaikų gynimo diena. Iki šių dienų Tarptautinė vaikų gynimo diena Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų Rytų ir Vidurio Europos valstybių (Baltarusijoje, Bulgarijoje, Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Rusijoje) bei komunistinėse valstybėse (Kinijoje, Šiaurės Korėjoje, Vietname), kasmet minima birželio 1 d.“, − pažymima dokumento aiškinamajame rašte.
Vietoj šios dienos į atmintinų dienų sąrašą nuspręsta įtraukti gegužės trečiąjį penktadienį – Vaiko dieną, ir lapkričio 20-ąją – Pasaulinę vaiko teisių apsaugos dieną.
Lapkričio 20-oji yra siejama su 1959 m. lapkričio 20 d. priimta Jungtinių Tautų vaiko teisių konvencija ir būtent šią dieną mini daugelis Vakarų šalių. Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencija laikoma svarbiausiu vaiko teisių dokumentu, apimančiu visus vaiko gyvenimo aspektus, pilietines, politines, ekonomines, socialines ir kultūrines teises, kurias turi visi pasaulio vaikai.
Pasak iniciatorių, gegužės trečiasis penktadienis yra tinkama diena minėti Vaiko dieną, nes greta yra minimos Motinos, Tėvo, Šeimos dienos.
Į atmintinų dienų sąrašą taip pat įtraukta sausio 22-oji – 1863–1864 m. sukilimo prieš okupacinę Rusijos imperijos valdžią pradžios diena, balandžio paskutinis šeštadienis – Tarptautinė veterinarijos diena, spalio 4-oji – Pasaulinė gyvūnijos ir Šv. Pranciškaus Asyžiečio, gyvūnų globėjo, diena.
Už šias pataisas (projektas Nr. XIVP-2995(2) balsavo 103 Seimo nariai, prieš buvo 2, susilaikė 17 parlamentarų.

Parengė
Informacijos ir komunikacijos departamento
Spaudos biuro patarėjas
Rimas Rudaitis
Tel. (8 5) 239 6132, el. p. rimas.rudaitis@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis