Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija

Seimo Pirmininkė siūlo naikinti užsieniečių įdarbinimo kvotas

2023-11-22
11:00
2023 m. lapkričio 22 d. pranešimas žiniasklaidai
Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen su Liberalų sąjūdžio frakcijos nariais įregistravo įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ pakeitimo projektą. Juo siūloma panaikinti metines užsieniečių įdarbinimo kvotas ir atleisti nuo pareigos įsigyti leidimą dirbti užsieniečius, kurių profesija įtraukta į Profesijų, kurių darbuotojų trūksta Lietuvos Respublikoje, sąrašą pagal ekonominės veiklos rūšis. Pagal dabar galiojančią tvarką, išnaudojus kalendorinių metų kvotą, užsieniečiai, ketinantys dirbti Lietuvoje, privalo įsigyti leidimą dirbti, net jei tų profesijų darbuotojų trūksta.
„Tai buvo praeitos kadencijos valdančiųjų sprendimas, kuriam prieštaravo tiek darbdaviai, tiek migracijos ekspertai. Jis neva turėjęs apsaugoti Lietuvos darbo rinką. Tačiau praktikoje tokia sistema tik sukūrė nereikalingą biurokratinę naštą ir papildomų išlaidų darbdaviams ir valstybei“, – teigia V. Čmilytė-Nielsen.
Anot Seimo Pirmininkės, trūkstamos profesijos todėl ir įtrauktos į tą sąrašą, kad vietos rinkoje jų trūksta, tačiau išnaudojus užsieniečių kvotą darbo rinkoje, jos savaime neatsiranda.
V. Čmilytė-Nielsen sako, kad įstatymo pataisomis siekiama spręsti darbuotojų trūkumo problemas ir naikinti nereikalingą biurokratinę naštą institucijoms.

Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen
atstovė spaudai Ilona Petrovė
Tel. (8 5) 239 6030
Mob. 8 698 42 071
El. p. ilona.petrove@lrs.lt
www.lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis