Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka

Lietuviškų kryžiažodžių paroda „Galvasopių istorijos“

2023-11-23
09:46
Viskas prasidėjo 1913 m. gruodžio 21 dieną laikraštyje „New York World“. Tą dieną buvo išspausdintas pirmasis kryžiažodis, turėjęs beveik visus modernaus kryžiažodžio bruožus. Ši diena laikoma kryžiažodžio gimtadieniu.
XX a. trečiajame dešimtmetyje kryžiažodžiai paplito, juos spausdino laikraščiai. 1924 m. išleista pirmoji kryžiažodžių knyga. 1933 m. Oksfordo žodynas jau mini žodį „kryžiažodis“. Lietuvoje ši sąvoka pasirodė apie 1937 m.
Europoje kryžiažodžiai atsirado XX a. trečiajame dešimtmetyje: 1924 m. – Prancūzijoje ir Švedijoje, 1925 m. – Vokietijoje, Portugalijoje ir Lenkijoje. Lietuvoje pirmieji kryžiažodžiai savilaidos spaudoje pasirodė apie 1926 m., įprastinėje spaudoje – apie 1930 m. Pažymėtina, kad jie plito tik vaikams, jaunimui ir kareiviams skirtoje spaudoje, o rimta žiniasklaida kryžiažodžių vengė. Ilgiausiai jie išsilaikė žurnale „Karys“ – nuo 1930 iki 1937 metų. Vėliau kryžiažodžius pakeitė šachmatai, loginiai galvosūkiai.
Šia paroda primename prieškario Lietuvos kryžiažodžius. Dalis jų buvo mums įprastos formos, dalis – figūriniai. Labiausiai čia išryškėjo „Kario“ leidėjų fantazija: be Kalėdų eglutės arba Vyčio kryžiaus, matome kokardos, tanko, Vyčio, Gediminaičių stulpų ar besišypsančio kario formos kryžiažodžių. Skautai mėgo vaizduoti skautišką leliją, kartais ir valstybinius apdovanojimus.
Ne visiems kryžiažodžiams pasisekė: dalies jų atsakymai neišliko. Tokius galvasopius paliekame spręsti parodos lankytojams.
Po 1940 m. prasidėjo naujas lietuviškų kryžiažodžių laikotarpis: vieni buvo sprendžiami emigracijoje, kiti – okupuotoje Lietuvoje. Mūsų dienomis įvairūs kryžiažodžiai tapo ir mėgstama pramoga (kartais padedančia laimėti prizų), ir mokymo priemone (nuo muzikos iki fizikos). Ieškantiems ypatingo galvasopio – yra net 12,5 × 12,5 metro dydžio, sudarytas iš daugiau kaip 4000 klausimų kryžiažodis-sienų tapyba Nansi mieste. Jei Prancūzija per toli – Varšuvoje yra sienų tapyba su paprastu kryžiažodžiu. Norintiems išmėginti jėgas – Vokietijoje vyksta ir kryžiažodžių sprendimo čempionatai.
Tačiau apie kryžiažodžius nereikia rašyti. Juos reikia spręsti. Tai ir kviečiame daryti.
Parodą rengė Vytautas Smilgevičius
Dailininkas Jokūbas Zovė
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis