ELTA

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko Žygimanto Pavilionio pranešimas: „24 Užsienio ir Europos reikalų komitetų pirmininkai iš JAV ir Europos šalių parlamentų pasirašė bendrą pareiškimą dėl antisemitizmo ir antimusulmoniško fanatizmo“

2023-11-23
12:23
Seimas
Pavilionis
Pranešimas
Įvairių pasaulio šalių nacionalinių parlamentų Užsienio bei Europos reikalų komitetų pirmininkai pasirašė bendrą pareiškimą, smerkdami „po 2023 m. spalio 7 d. „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį vykstantį neapykantos ir smurto plitimą mūsų valstybėse ir visame pasaulyje“. Pareiškime teigiama, kad pastaruoju metu „stebime nerimą keliantį antisemitinio ir antimusulmoniško fanatizmo ir smurto plitimą, apimantį neapykantos sklaidą internetu, žodinę prievartą, vandalizmą, Holokausto memorialų ir kapinių išniekinimą, bauginimą, grasinimus mirtimi ir fizinius išpuolius“.

Dokumente pabrėžiamos nerimą keliančios tendencijos ir statistika, rodanti, kad Niujorke ir Londone nagrinėjamų antisemitinių neapykantos nusikaltimų skaičius per praėjusį mėnesį išaugo tris kartus, lyginant su praėjusiais metais. Taip pat ir Prancūzijos Vidaus reikalų ministerija užfiksavo 1 040 antisemitinių incidentų, įvykusių Prancūzijoje per mėnesį po 2023 m. spalio 7 d. išpuolio. Tuo tarpu žydų ir musulmonų bendruomeninės organizacijos praneša apie dar didesnius incidentų skaičius.

Pareiškimo autoriai ragina savo valstybių vyriausybes dėti daugiau pastangų tam, kad žydų ir musulmonų bendruomenės būtų apsaugotos, neapykantos nusikaltimai, smurtas ir panašūs veiksmai būtų pasmerkti iš karto jiems įvykus, ir kad būtų įgyvendintos valstybinės kovos su fanatizmu ir neapykanta strategijos.

Pareiškimą inicijavo neseniai paskirtas JAV Senato Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Ben Cardin (Benas Kardinas), bendradarbiaudamas su Seimo Užsienio reikalų pirmininku Žygimantu Pavilioniu. Dokumentą pasirašė nacionalinių parlamentų Užsienio ir Europos reikalų komitetų pirmininkai iš Armėnijos, Austrijos, Belgijos, Bulgarijos, Kroatijos, Čekijos, Danijos, Estijos, Europos Parlamento, Prancūzijos, Vengrijos, Airijos, Italijos, Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Moldovos, Norvegijos, Ispanijos, Islandijos, Švedijos, JAV, Jungtinės Karalystės ir Ukrainos.

Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkias Ž. Pavilionis, komentuodamas pareiškimą, teigė: „Blogio ašis šiandien yra viena ir ta pati, todėl tiek „Hamas“, tiek Putinas turi pralaimėti, o mes visi – atitinkamai susitelkti. Džiaugiuosi, kad naujasis JAV Senato Užsienio reikalų komiteto pirmininkas B. Kardinas, inicijavęs pirmąsias „Magnickio“ sankcijas prieš Putino režimą dar 2012m., jau kelis dešimtmečius kartu su Lietuva yra laisvės ir demokratijos pusėje.“

Pareiškimo tekstas lietuvių kalba
Pareiškimo tekstas anglų kalba
Daugiau informacijos:
Seimo nario Žygimanto Pavilionio patarėjai
Laurynas Čižas
Tel. (8 5) 239 6733
El. p laurynas.cizas@lrs.lt
Simonas Norkūnas
Tel. (8 5) 239 6733
El. p. simonas.norkunas@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis