Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija

Seimui pristatyti Šalpos pensijų įstatymo pakeitimai

2023-11-23
16:25
Šalpa
Pensija
2023 m. lapkričio 23 d. pranešimas žiniasklaidai
Seimas pradėjo svarstyti socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės pristatytas Šalpos pensijų įstatymo pataisas, kuriomis siūloma suvienodinti šalpos negalios pensijų dydžių nustatymo principus, šalpos pensijas mokėti ir dirbantiems asmenims, suteikti teisę gauti šalpos negalios pensiją ir tiems asmenims, kurie pripažinti netekusiais 45−55 proc. dalyvumo po 24 metų sukakties dienos. Pasak ministrės, projektu siekiama panaikinti diskriminacines šalpos pensijų skyrimo ir mokėjimo sąlygas bei nustatyti teisingesnę šalpos negalios pensijų dydžių diferenciaciją.
Šiuo metu dirbti ir kartu gauti šalpos pensiją gali tik tie asmenys, kuriems negalia pripažinta iki 24 metų sukakties. Pakeitimais siekiama panaikinti šią diskriminacinę nuostatą ir šalpos pensijas skirti ir mokėti nepaisant to, kad jų gavėjai dirba. „Tokiu būdu visiems šalpos išmokų gavėjams bus sudarytos vienodos galimybės dirbti, neprarandant teisės gauti atitinkamą šalpos išmoką, skatinama asmenų su negalia integracija į darbo rinką“, − Seimo posėdyje sakė M. Navickienė.
Pagal dabar galiojančią tvarką, asmenys, kuriems nustatytas 45−55 proc. darbingumo lygis po 24 metų sukakties, neturi teisės gauti šalpos pensijos. Naujomis nuostatomis, pasak ministrės, siūloma užtikrinti visų asmenų su negalia konstitucinę teisę gauti negalios pensijas ir nustatyti asmenims, kurie pripažinti netekusiais 45−55 proc. dalyvumo po 24 metų, teisę į šalpos negalios pensiją.
Teisės akto pakeitimais taip pat būtų suvienodintas šalpos negalios pensijų dydžių nustatymo principas, todėl daliai asmenų augtų šalpos pensijos. Pagal jį, visiems gavėjams šalpos negalios pensijų dydžiai būtų suskirstyti kas 5 netekto dalyvumo procentus.
Pagal projektą, dėl pasikeitusių koeficientų šalpos pensijos didėtų: asmenims, neįgaliais pripažintiems iki 24 metų, netekusiems 45−60 proc. dalyvumo, nuo 25 iki 74 eurų; asmenims, neįgaliais pripažintiems po 24 metų, netekusiems 60 proc. ir daugiau dalyvumo, nuo 15 iki 90 eurų; 60 proc. ir daugiau dalyvumo netekusiems tėvams (įtėviams), globėjams ar rūpintojams, kurie ne mažiau kaip 15 metų slaugė namuose neįgalius asmenis, bei motinoms, išauginusioms 5 ar daugiau vaikų – nuo 49 iki 110 eurų. Jeigu Seimas šiems pokyčiams pritartų, jie įsigaliotų nuo 2024 m. liepos 1 d.
Šiuo metu nustatyta, kad šalpos negalios arba šalpos senatvės pensija skiriama motinoms, išauginusioms 5 ar daugiau vaikų. Pataisomis siūloma tokią teisę suteikti ir tėvui. Ši pensija būtų mokama tik vienam asmeniui, taip pat kaip dabar nustatyta mokėjimo tvarka neįgalius asmenis 15 metų slaugiusiems asmenims. Be to, anot socialinės apsaugos ir darbo ministrės, sudaryta galimybė gauti šalpos išmokas ne už 6 mėnesius, o už 12 mėnesių, jeigu asmuo praleidžia kreipimosi dėl išmokos skyrimo terminą. Šie pokyčiai įsigaliotų nuo 2024 m. sausio 1 d.
Kaip skelbia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, remiantis „Sodros“ 2023 m. III ketvirčio duomenimis, šalpos išmokas gauna virš 62,3 tūkst. asmenų. Dauguma(virš 45 tūkst. žmonių) gauna šalpos neįgalumo pensiją, šalpos senatvės pensiją – beveik 11,5 tūkst. asmenų, šalpos našlaičių pensiją – apie 4 tūkst. asmenų, šalpos kompensaciją – beveik 1,6 tūkst. asmenų.
Po pristatymo už teisės akto pakeitimus (projektas Nr. XIVP-3311) balsavo 99 Seimo nariai, susilaikė 6 parlamentarai. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Socialinių reikalų ir darbo komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti gruodžio 12 d.

Parengė
Informacijos ir komunikacijos departamento
Spaudos biuro patarėjas
Rimas Rudaitis
Tel. (8 5) 239 6132, el. p. rimas.rudaitis@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis