Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerija

Tarptautinėje diskusijoje – išskirtinis dėmesys Trijų jūrų iniciatyvai, transporto inovacijų ekosistemos stiprinimui ir Ukrainai

2023-11-23
17:51
Šiandien Vilniuje prasidėjusio Transporto inovacijų forumo tarptautinėje diskusijoje dalyvaujanti susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė pabrėžė, kad Trijų jūrų iniciatyvos, vienijančios Baltijos, Juodosios ir Adrijos jūrų regionus, šalims kylantys iššūkiai yra bendri ir kvietė stiprinti regioninį bendradarbiavimą, siekiant ne tik užtikrinti patikimas Šiaurės ir Pietų transporto jungtis bei susisiekimo inovacijų plėtrą, bet ir prisidėti prie Ukrainos transporto infrastruktūros atstatymo.
 
Forumo diskusijoje „Trijų Jūrų iniciatyva: Transporto inovacijų ekosistemos stiprinimas regione“ taip pat dalyvavo Latvijos susisiekimo ministerijos parlamentinis sekretorius Ģirts Dubkēvičs, bendrovės „Amber Infrastructure Group Limited“ investicijų direktorius Christian Roy, investicijų fondo „ScaleWolf“ vadovaujantysis partneris Edvinas Kerza.
„Lietuva dabar pirmininkauja dviem tarptautiniam junglumui, transportui, susisiekimo inovacijoms svarbioms politinėms ir ekspertinėms platformoms – Trijų jūrų iniciatyvai ir Tarptautiniam transporto forumui, kuris apima visas transporto rūšis. Lietuva pasinaudos abiejų platformų sinergija, plečiant mūsų galimybes gerinti transporto ir logistikos jungtis Baltijos jūros regione, Vidurio ir Rytų Europoje. Aktyviai dalyvaudami abiejuose formatuose, taip pat siekiame telkti tarptautinę bendruomenę ateities transporto sistemos kūrimui ir tvariam Ukrainos transporto infrastruktūros atstatymui“, – kalbėjo A. Vaiciukevičiūtė.
Diskusijos dalyviai atkreipė dėmesį į Rusijos keliamas geopolitines, karines ir hibridines grėsmes, kurios dar stipriau išryškino Trijų jūrų iniciatyvos, kuri remiasi strategine Šiaurės ir Pietų ašimi, svarbą. Latvijos susisiekimo ministerijos atstovas Ģ. Dubkēvičs akcentavo Trijų jūrų iniciatyvos potencialą, stiprinant bendradarbiavimą su tokiais strateginiais partneriais kaip JAV, pritraukiant tarptautines investicijas ir pagalbą Ukrainai, būtinybę spartinti strateginius transporto projektus „Rail Baltica“ ir „Via Baltica“.
Trijų jūrų iniciatyvos investicinis fondas, įkurtas 2019 metais, investuoja į energetikos, transporto ir skaitmeninę infrastruktūrą Trijų jūrų iniciatyvos šalyse. Pasak bendrovės „Amber Infrastructure Group Limited“ investicijų direktoriaus C. Roy, svarbus jo vaidmuo – padėti įveikti atskirų Europos Sąjungos (ES) regionų vystymosi skirtumus ir pritraukti trūkstamą finansavimą tvarios ateities susisiekimo projektų įgyvendinimui.
Diskusijoje pabrėžta, kad ateityje ketinama įkurti specialų Trijų jūrų iniciatyvos inovacijų fondą. Kartu ieškoma būdų, kaip padėti Ukrainai atstatyti karo niokojamą šalies susisiekimo infrastruktūrą. E. Kerza atkreipė dėmesį, kad plėtojant šalių bendradarbiavimą ir susisiekimo inovacijas, ne mažiau svarbu gebėti išmaniai ir saugiai naudoti infrastruktūrą, ją apsaugoti nuo kibernetinių atakų, kurti saugią skaitmeninę erdvę.
Trijų jūrų iniciatyva šiuo metu jungia 13 Europos Sąjungos (ES) valstybių: Austriją, Bulgariją, Kroatiją, Čekiją, Estiją, Vengriją, Latviją, Lietuvą, Lenkiją, Rumuniją, Graikiją, Slovakiją ir Slovėniją. Iniciatyvos partnerės – Ukraina ir Moldova.
2024 m. pavasarį Lietuvoje vyks Trijų jūrų iniciatyvos Viršūnių susitikimas.
Atsisiųsti
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis