UAB Winning media group

Neapdairumas automatinėje plovykloje gali kainuoti tūkstančius eurų

2023-11-24
14:22
Vairuotojų apsilankymas plovyklose – dažnas reiškinys kiekvienu metu laiku. Jei vasarą nuo kėbulo plaunamos dulkės, tai žiemą siekiama pašalinti druskų sankaupas. Tačiau vis dažniau pasitaiko situacijų, kai vizitas plovykloje suteikia ne tik džiaugsmo švariu kėbulu, bet ir galvosopį dėl patirtų nuostolių. Dažniausiai dėl nuostolių atsakingas vairuotojų neapdairumas ir automobilių „išmanumas“.
Andrius Žiukelis, BTA Ekspertizių skyriaus vadovas sako, kad tobulėjant transporto priemonėms ir jose montuojamoms sistemoms daugėja ir gana kuriozinių atvejų. Pavyzdžiui, nutinka, kad mašinos, turinčios daugybę išmanių sistemų, plovyklose automatiškai stabdo, pajuda, atidaro langus, duris ar bagažinę ir viskas kiaurai permirksta.
„Nauji automobiliai turi daugybę sistemų, kurios turėtų padėti vairuotojui, tačiau kartais ta pagalba atsigręžia kitu galu. Kuo daugiau jutiklių ir sistemų, tuo daugiau galimybių paklysti vairuotojui. Todėl svarbu įvertinti, kada funkcijas vertėtų patikėti automobiliui, o kada derėtų visą kontrolę perimti į savo rankas“, – sako A. Žiukelis.
Tai, kad naujų automobilių daugėja, rodo ir „Regitra“ duomenys. Šiemet iki lapkričio pirmą kartą Lietuvoje įregistruota apie 50 tūkst. naujų automobilių. Daugelyje jų yra sumontuota moderni elektronika, įgalinanti bent minimalias savavaldes ir saugumo funkcijas. Pavyzdžiui, automatinio stabdymo ar juostų palaikymo sistema.
„Pastaruoju metu sulaukiame tokių, sakykime, neįprastų pranešimų apie žalas, ir manau, kad ateityje tokių atvejų tik daugės. Šios žalos dažniausiai fiksuojamos naujuose automobiliuose, kurie turi vis daugiau įvairių elektroninių komforto ir saugos priedų. Automatinėse plovyklose šios sistemos, jei nėra išjungiamos, kartais suveikia savaime arba vairuotojui netyčia paspaudus mygtuką. Pavyzdžiui, atsidaro durys ar bagažinių dangčiai, suveikia valytuvai. Taip pat buvo atvejų, kai ant tunelinės plovyklos konvejerio suveikė automatinio stabdymo sistema ir keli automobiliai susidūrė“, – pažymi BTA Ekspertizių skyriaus vadovas.
Automobilio paruošimas
Jis priduria, kad įsigijus naują transporto priemonę su įvairiais elektroniniais pagalbininkais prieš važiuojant į automatinę plovyklą verta išanalizuoti automobilio naudojimo instrukciją. Ypač – patikrinti, kaip atjungti ar paruošti tam tikras sistemas, kad jos nesuveiktų netinkamu metu ir nebūtų apgadintas automobilis ar plovyklos įranga.
Saulius Vaičekauskas, „PRO BRO Express“ tunelinių plovyklų tinklo vadovas taip pat pabrėžia, jog prieš įvažiuojant į automatinę plovyklą reikėtų atlikti smulkius namų darbus. Svarbu nepamiršti sustabdyti automatinę valytuvų įjungimo funkciją, uždaryti visus langus bei stoglangius, užlenkti veidrodėlius ir nuleisti antenas.
„Jei automobilyje kartu su vairuotoju yra ir vaikų ar gyvūnų, rekomenduojame užrakinti visas dureles ir laikinai atjungti langų atidarymo funkciją, kad judrūs keleiviai plovimo metu jų netyčia neatidarytų“, – sako S. Vaičekauskas.
Plovyklos režimas
Laurynas Boguševičius, naujų ir naudotų automobilių prekybos bendrovės „Deals on Wheels“ vadovas bei įkūrėjas, akcentuoja, kad šiuolaikinės mašinos daugeliu atvejų turi plovyklos režimą. Tik vairuotojai ne visada apie tai žino arba užmiršta jį įjungti.
„Įjungus plovyklos režimą automobilis informuos vairuotoją, ką reikia padaryti. Jei plovyklos režimo nėra, privažiavus prie šios įstaigos, pirmiausia reikėtų išjungti pagalbines sistemas, kurios gali netikėtai suveikti. Įvažiavus į automatinę plovyklą derėtų nepamiršti įjungti laisvą pavarą“, – pabrėžia L. Boguševičius.
Kameros, parkavimo jutikliai ir radarai, anot jo, paprastai būna gerai apsaugoti, tad dėl jų rūpintis neverta. Esą, net kameros, kurias tam tikri gamintojai montuoja vietoj veidrodėlių, yra pakankamai tvirtos. L. Boguševičius teigia kurį laiką vairavęs automobilį su tokiais „veidrodėliais“ ir plovyklose nė karto nepatyręs problemų.
Plovimo metu netikėtai suveikus automobilio sistemoms, draudikai siūlo išvažiavus iš karto užfiksuoti padarytą žalą, užpildyti atitinkamus dokumentus ir kreiptis į plovyklos darbuotojus. Jeigu nukentėjusysis turi kasko draudimą, pateikus pretenziją plovyklai jam tereikia kreiptis į savo draudimo bendrovę. Ši kompensuos nuostolius ir pasirūpins visais juridiniais reikalais.
Apie BTA:                
AAS „BTA Baltic Insurance Company“ (BTA) priklauso Vidurio ir Rytų Europos draudimo rinkos lyderei Austrijos „Vienna Insurance Group AG“ (VIG) ir yra didžiausia VIG bendrovė Baltijos regione. Beveik 200 metų veikianti, per 50 įmonių 25-iose šalyse valdanti VIG pirmauja Baltijos šalyse, kur grupės įmonės 2022 m. užima ketvirtadalį ne gyvybės draudimo rinkos. 2022 m. BTA savo draudimo partneriu Lietuvoje pasirinko apie 400 tūkst. privačių bei verslo klientų, su kuriais pasirašyta apie 1,1 mln. draudimo sutarčių, atlyginta per 80 mln. eurų žalų.
Daugiau informacijos:
Boris Kuzmas
Atstovas ryšiams su žiniasklaida
AAS „BTA Baltic Insurance Company“ filialas Lietuvoje
Mob. tel. +370 613 84740
El. paštas: boris.kuzmas@bta.lt
Atsisiųsti
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis