Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija

Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos pranešimas: „Gabrieliui Landsbergiui sėjant baimę, socialdemokratai kreipėsi į Vyriausybę – prašo svarstyti gynybos obligacijų išleidimą“

2023-11-27
10:28
2023 m. lapkričio 27 d. pranešimas žiniasklaidai
Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija raštu kreipėsi į Vyriausybę, prašydama svarstyti naujo pajamų šaltinio – gynybos obligacijų – sukūrimą.
Pasak Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narės socialdemokratės Dovilės Šakalienės, gynybos biudžetas šiuo metu yra akivaizdžiai nepakankamas, tad būtina skubiai ieškoti alternatyvių finansavimo šaltinių.
„Mums didelį nerimą kelia ne tik išorės grėsmės, apie kurias pastaruoju metu itin daug ir itin niūriai kalba konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis, bet ir tai, kad Krašto apsaugos ministerijos (KAM) biudžetas ne didėja, bet de facto mažėja. Socialdemokratų siūlymas apmokestinti bankų viršpelnius virto kūnu – bankai moka solidarumo mokestį, šie pinigai papildo gynybos biudžetą. Šiandien siūlome dar vieną idėją Vyriausybei: leiskite gynybos obligacijas“, – ragina D. Šakalienė.
LSDP lyderė Vilija Blinkevičiūtė sako, kad geopolitinei situacijai išliekant įtemptai, būtina ypač atsakingai vertinti saugumo iššūkius ir „be reikalo nesėti baimių, negąsdinti žmonių, o teikti racionalius sprendimus“.
„Juk vien tik skambiais epitetais skylių gynybos biudžete neužkaišiosi. Savo pareiškimais Gabrielius Landsbergis žmonėms pasėjo baimių, o ką darytų kitaip – taip ir nepasakė. Keista stebėti, kad konservatorių partijos pirmininkas tarsi bando nusišalinti nuo savo partiečių jau trejus metus vykdomos gynybos politikos. Strateginių NATO partnerių akyse būsime vertinami rimtai tik tada, kai siūlysime realius sprendimus, kaip padidinti akivaizdžiai nepakankamą gynybos biudžetą“, – sako LSDP pirmininkė.
Anot socialdemokratų, gynybos obligacijos būtų tvarus lėšų šaltinis: jos leistų valstybei skolintis vidaus rinkoje iš piliečių, tad surinktos lėšos liktų šalies viduje.
„Tai netaptų našta mažiau uždirbantiems žmonėms, kaip, pavyzdžiui, dabar kai kurių politikų siūlomas vartojimo mokestis. Gynybos obligacijos leistų piliečiams išreikšti savo patriotinę valią ir tiesiogiai prisidėti prie paramos krašto apsaugai. O pasiūlius geras palūkanų normas, gynybos obligacijų įsigiję žmonės pajustų apčiuopiamą finansinę naudą“, – vardija D. Šakalienė.
„Karas Ukrainoje parodė, kad lietuviai yra linkę finansiškai prisidėti prie mūsų ir mūsų sąjungininkų gynybinių pajėgumų stiprinimo. Gynybos obligacijos taptų populiariu, piliečius telkiančiu finansiniu instrumentu“, – rašoma socialdemokratų kreipimesi į Vyriausybę.
Daugiau informacijos:
Dovilė Šakalienė, Seimo narė socialdemokratė
+370 668 42 254
Dovile.Sakaliene@lrs.lt

Rasa Budbergytė, Seimo LSDP frakcijos seniūnė
+370 698 42 114
Rasa.Budbergyte@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis