ELTA

Žmogaus teisių komiteto pranešimas: „Tarptautinės žmogaus teisių dienos išvakarėse – 6-asis Nacionalinis žmogaus teisių forumas“

2023-11-29
14:34
Žmogaus
teisių
forumas
Gruodžio 8 dieną, penktadienį, kviečiame visuomenę dalyvauti jau 6-ajame Nacionaliniame žmogaus teisių forume (NŽTF), kuris vyks Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Kasmet vykstantis renginys vienija įvairias visuomenės grupes ir suteikia platformą skirtingiems balsams siekiant užtikrinti geresnę gyvenimo kokybę visiems Lietuvos gyventojams, nepriklausomai nuo jų tautybės, rasės, tikėjimo, lyties, socialinės padėties ar požiūrių.
Šių metų forumo tema „Yra skirtumas“ kviečia atkreipti dėmesį į socialinius klausimus, tokius kaip diskriminacija darbo rinkoje, lyčių nelygybė bei atskirtis dėl tautybės, tikėjimo ar negalios.
„Per šešerius metus Nacionalinis žmogaus teisių forumas tapo svarbia platforma, skirta aktualiausiems žmogaus teisių klausimams aptarti. Valstybės ir nevyriausybinį sektorius bei akademinę ir tarptautinę bendruomenes vienijantis renginys suformavo dialogu ir pagarba vienas kitam grįstą diskusijų kanoną. O forumo programoje atsiduriantys žmogaus teisių klausimai bei aptarti galimi jų sprendimo būdai jau ne pirmi metai tampa ir pagrindu tolesnei visuomenės diskusijai bei reikalingoms politinėms priemonėms priimti“, – teigia forumo koordinatorė, Vytauto Didžiojo universiteto sociologijos profesorė Milda Ališauskienė.
Tarptautinės žmogaus teisių dienos išvakarėse vyksiantis renginys yra skiriamas reikšmingoms sukaktims: Visuotinės žmogaus teisių deklaracijos 75-mečiui ir Lietuvos narystės Europos Taryboje 30-mečiui paminėti.
Šiais metais forumas kviečia į 10 diskusijų, kuriose dalyvaus Lietuvos ir užsienio ekspertai, aktyvistai, politikos ir visuomenės atstovai, žurnalistai. Dėmesys bus skiriamas tautinių mažumų, žmonių su negalia, įvairių lyčių, vyresnio amžiaus ir kitoms visuomenės grupėms. Bus diskutuojama apie pagalbą nusikaltimų aukoms, šiuolaikinį antisemitizmą ir islamofobiją, migrantų ir prieglobsčio prašytojų teises, Lietuvos patirtis ir pamokas Europos Žmogaus Teisių Teisme bei kitas temas.
6-asis Nacionalinis žmogaus teisių forumas vyks gruodžio 8 d., penktadienį, 9.00–18.15 val., Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje (Gedimino pr. 51, Vilnius).
FORUMO PROGRAMA
REGISTRACIJA
Tiesioginę forumo transliaciją stebėkite NŽTF YouTube kanale ir portale Lrt.lt. Bus transliuojamos diskusijos, kurios vyks bibliotekos Atrijaus erdvėje.
Forumą organizuoja: Lietuvos Respublikos Seimas, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, Lietuvos negalios organizacijų forumas, Žmogaus teisių organizacijų koalicija, Seimo kontrolierių įstaiga, Užsienio reikalų ministerija, Vaiko teisių kontrolieriaus įstaiga ir Vytauto Didžiojo universitetas.
Organizaciniai partneriai: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Mykolo Romerio universitetas, multikultūrinis vaikų ir jaunimo centras „Padėk pritapti“.
Pagrindinis rėmėjas: Friedricho Eberto Fondas.
Pagrindinis informacinis partneris: Lrt.lt.
Informacinis partneris: manoteises.lt.
Rėmėjai: Švedijos Karalystės ambasada, Nyderlandų Karalystės ambasada, Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, Europos Komisija.
Partneriai: JAV ambasada Lietuvoje.
Daugiau informacijos suteiks:
Seimo kanceliarijos Žmogaus teisių komiteto biuro patarėja
Eglė Lukšienė, el. p. egle.gibaviciute@lrs.lt
                                                                                                                
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis