Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija

Seime rengiama konferencija, skirta moterų diskriminacijos ir kovos su smurtu dėl lyties klausimams

2023-11-30
15:14
2023 m. lapkričio 30 d. pranešimas žiniasklaidai
Gruodžio 4 d., pirmadienį, 12 val. Seimo III rūmų 218B salėje rengiama konferencija „Moterų žmogaus teisės Lietuvoje 2023“, kuri skiriama tarptautinei akcijai 16 aktyvizmo dienų prieš smurtą prieš moteris.
Konferencijoje pagrindinis dėmesys bus skiriamas institucinio atsako į smurtą prieš moteris Lietuvoje keliams ir klystkeliams, taip pat bus pasidalinta tarptautinės praktikos pavyzdžiais. Renginyje bus kalbama apie tai, kaip, toli ar arti nuo Europos Tarybos  konvencijos dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo (vadinama Stambulo konvencija) nubrėžtų standartų yra Lietuvoje taikoma apsaugos ir pagalbos sistema; kaip veikia ši sistema; kiek ji efektyvi ir draugiška smurtą ir prievartą patiriantiems asmenims, visų pirma, moterims ir vaikams; ar kuria proveržį naujoji Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo redakcija, įsigaliojusi šių metų liepos 1 dieną.
Konferencijoje bus apžvelgtos ir kitos šių metų aktualijos – 2023 m. rugsėjo 28 d. visuomenės atstovų ir nevyriausybinių organizacijų paskatintas, Seimas kreipėsi į Lietuvos Respublikos Konstitucinį Teismą su paklausimu, ar Europos Tarybos konvencijos dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje prevencijos ir kovos su juo nuostatos neprieštarauja Lietuvos Respublikos Konstitucijai. Šių metų spalio 12 dieną Konstitucinis Teismas, konstatavęs, kad pareiškėjo Seimo paklausimo turinys ir forma atitinka Konstitucinio Teismo įstatyme ir Konstitucinio Teismo reglamente nustatytus reikalavimus, paklausimą priėmė nagrinėti. Konstitucinio Teismo išaiškinimas ženklintų diskusijų dėl Stambulo konvencijos ratifikavimo tikslingumo tęsimą naujame lygmenyje, išvengiant subjektyvių vinguriavimų aiškinant Konstitucijos nuostatas.
Konferencija bus tiesiogiai transliuojama Seimo „YouTube“ paskyroje „Atviras Seimas“
Lapkričio 25-ąją kasmet minima Tarptautinė kovos su smurtu prieš moteris diena. Šią dieną (nuo 1991 m.) pažangioji pasaulio bendruomenė pradeda tarptautinę socialinę akciją – 16 aktyvizmo dienų prieš smurtą prieš moteris. Akcija tęsiasi iki gruodžio 10 d. – Tarptautinės žmogaus teisių dienos. Akcijos tikslas – atkreipti piliečių ir institucijų dėmesį į smurtą lyties pagrindu, didinti visuomenės sąmoningumą, vykdyti prevenciją, akcijos akcentas oranžinė spalva – kovos su smurtu prieš moteris spalva.
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis