Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija

Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos pranešimas: „Aštrėjant diskusijoms dėl šalies saugumo, socialdemokratai kreipiasi į Simoną Gentvilą: slėptuvių aprašų laukiame jau metus“

2023-12-01
10:50
2023 m. gruodžio 1 d. pranešimas žiniasklaidai
Netylant diskusijoms apie Lietuvos saugumo situaciją, socialdemokratai žeria priekaištus Vyriausybei dėl „neatliktų namų darbų“ – kreipiasi į aplinkos ministrą Simoną Gentvilą reikalaudami „nebetempti gumos“ ir pagaliau pristatyti slėptuvių ir priedangų įrengimo aprašus.
Kadangi Aplinkos ministerija lig šiol delsia parengti taisykles, nustatančias slėptuvių ir priedangų įrengimo standartus, nauji pastatai ir toliau dygsta be slėptuvių, sako socialdemokratai.
Pasak Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnės Rasos Budbergytės, slėptuvių Lietuvoje nedaugėja dėl S. Gentvilo abejingumo. „Praėjusią savaitę Gabrielius Landsbergis pažėrė bauginančių įspėjimų apie saugumo situaciją šalyje. Tačiau, pasirodo, paties ministro kolegos Vyriausybėje neskuba pajudinti nė piršto, kad žmonės jaustųsi saugesni. Antai, jau daugiau nei metus įmonės beldžiasi S. Gentvilui į duris, prašydamos įteisinti slėptuvių įrengimo taisykles. Tačiau Aplinkos ministerija vis dar lūkuriuoja. Sunku patikėti, kad pafrontės valstybės ministras leidžia sau vilkinti tokius svarbius procesus“, – sako R. Budbergytė.
Vyriausybės deklaruojamą pažadą didinti slėptuvių skaičių parlamentarė vadina „gražia pasaka“. „Šiuo metu Lietuvoje yra tik apie 2,5 tūkst. priedangų, kuriose tilptų vos 30 proc. gyventojų. O štai vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė dabar žada, kad ateityje Lietuvos slėptuvėse tilps net 60 proc. gyventojų. Kaip mes tikimės pasiekti tokį staigų proveržį, jeigu Aplinkos ministerija sėdi rankas sudėjusi? Neaišku nuo ko tos slėptuvės turi apsaugoti: nuo skeveldrų, atominių bombų, antskrydžio? Nėra nei lėšų naujų slėptuvių statybai, nei elementarių taisyklių. Todėl A. Bilotaitės pažadai yra ne kas kita kaip graži pasaka“, – komentuoja R. Budbergytė.
Frakcijos seniūno pavaduotojo Kęstučio Vilkausko nuomone, slėptuvių klausimą ministrai „mėto it karštą bulvę“. „Paklausta, ką daro, kad slėptuvių skaičius Lietuvoje augtų, A. Bilotaitė atsakė, kad laukia proveržio iš S. Gentvilo. Tuo tarpu S. Gentvilas, paklaustas, kodėl Aplinkos ministerija delsia ir nepristato slėptuvių įrengimo taisyklių, atšovė, esą taisykles turi kitos šalys, tad kol kas galima gyventi ir be jų. Bet juk mes gyvename Lietuvoje – čia galioja Lietuvos įstatymai. Taigi slėptuvių klausimą ministrai mėto it karštą bulvę“, – vertina K. Vilkauskas.
Parlamentaras mano, kad Lietuva turėtų teisiškai įsipareigoti apsaugoti didžiąją dalį gyventojų slėptuvėse. „Slėptuvės turi būti prieinamos visiems žmonėms. Kokiame nors teisės akte turėtų figūruoti rodiklis, kad apsauga turi būti užtikrinta bent 80 proc. gyventojų – kaip Švedijoje ar Suomijoje. Galimybė slėptis turi būti užtikrinti didžiajai daliai žmonių“, – sako K. Vilkauskas.
Daugiau informacijos:
Rasa Budbergytė, Seimo LSDP frakcijos seniūnė
Mob. +370 698 42 114
El. p. Rasa.Budbergyte@lrs.lt
Dėmesio! Už šią informaciją ELTA neatsako. Už tai atsako ją publikavęs klientas.
Dalintis