! Jeigu norite ieškoti pagal kelis žodžius/žodžių junginius, atskirkite juos kabliataškiu (pvz. mero rinkimai; rezultatai; Kazlų Rūda)
Paieškos rezultatuose pateikiama dviejų paskutinių savaičių informacija, norėdami ieškoti ilgesnio periodo naujienų naudokite detalią paiešką.
Atitinka visas paieškos frazes
Atitinka bent vieną
Visuose laukuose
Tik pavadinimai
Politika
Verslas
Finansinis raštingumas
Švietimas
Teisėtvarka
Kultūra
Sportas
Sveikata
Tvari Lietuva
Regionai
ELTA - 100 žiniasklaidos veidų ir metų
Pulsas. Europos ritmas
ELTA apklausos
Komentaras
Projektai
Kita
Orai
Numatoma Lietuvoje
Lietuvos istorija mena
Užsienio istorinių sukakčių kalendorius
Astrologija
TV programa
Išvalyti filtrą
Detali paieška
!Atnaujinti detalios paieškos parametrai
Suskleisti paiešką
Išvalyti filtrą
Šiandien
Rytoj
Naujienų filtras
Sukurti pranešimą
Visi pranešimai
Politika
Diplomatija
Organizacijos
Parlamentas
Prezidentas
Rinkimai
Saugumas
Seimas
Valdymas
Vyriausybė
Savivalda
Socialiniai klausimai
ELTA tyrimai
Verslas
Aplinka
Ekonomika
Energetika
Finansai
Įmonės
Nekilnojamasis turtas
Susisiekimas
Verslas praneša
Žemės ūkis
Finansinis raštingumas
Švietimas
Bendrasis ugdymas
Aukštasis mokslas
Neformalusis ugdymas
Švietimo politika
Valdymas
Teisėtvarka
Institucijos
Nelaimės
Nusikaltimai
Teisingumas
Tvarkdara
Kultūra
Menas
Mokslas
Pramogos
Įstaigos
Žiniasklaida
Įvairybės
Veidai
Sportas
Sveikata
Tvari Lietuva
Švietimas
Ekonomika
Visuomenė
Aplinka
Regionai
Vilnius
Kaunas
Klaipėda
Šiauliai
Panevėžys
Alytus
Marijampolė
Utena
Telšiai
Tauragė
ELTA - 100 žiniasklaidos veidų ir metų
Pulsas. Europos ritmas
ELTA apklausos
Komentaras
Projektai
Kita
Kalendorius
Politika
Verslas
Finansinis raštingumas
Švietimas
Teisėtvarka
Kultūra
Sportas
Sveikata
Tvari Lietuva
Regionai
ELTA - 100 žiniasklaidos veidų ir metų
Pulsas. Europos ritmas
ELTA apklausos
Komentaras
Projektai
Kita
Juos privaloma valgyti žiemą: kaip gerųjų bakterijų gauti ne tik iš piliulių
Publikuota: 2022-01-0713:50
Atnaujinta: 2022-01-0713:50
Pranešimas žiniasklaidai
2022 m. sausio 07 d.
Padėti sustiprinti imuninę sistemą, palengvinti lėtinių ligų simptomus, sumažinti uždegiminius procesus, sureguliuoti virškinimą, pagražinti odą ir netgi pakelti nuotaiką. Tai yra tik dalis naudų, kurias gali suteikti gerosios žarnyno bakterijos – probiotikai. Dietistė Vaida Kurpienė sako, jog jų organizmas geba ne tik pasigaminti pats ar gauti vartojant piliules, bet ir vartojant tam tikrus maisto produktus. Todėl pastaruosius valgyti žiemą, norint sustiprinti sveikatą, tiesiog privalu. Taigi, kokie yra pagrindiniai natūralūs probiotikų šaltiniai?
Favoritas – natūralus jogurtas
Raugintos daržovės ir fermentuoti pieno produktai: natūralus jogurtas, kefyras, rūgpienis, grietinė. Toks maistas, anot V. Kurpienės, ypač naudingas organizmui, nes jame yra gerųjų bakterijų – probiotikų. Tačiau, priduria ji, daugiausia šių vertingų medžiagų gauname ne iš minėtų produktų, o pasigaminame patys.
„Savo pilvuose turime didžiulį būrį gyventojų – mikrobiatą arba vadinamąsias gerąsias bakterijas. Jas tiesiog privalu saugoti ir puoselėti. Norėdami šioms gerosioms bakterijoms padėti, turime į kasdienę mitybą kuo dažniau įtraukti fermentuotus pieno produktus, raugintas daržoves. Verta gerti ir šiuo metu populiarėjančią kombučią – fermentuotą arbatą, kurios sudėtyje daug virškinimui naudingų mikroorganizmų. Tik reikėtų skaityti etiketes ir ją rinktis nepasterizuotą bei su mažu cukrų kiekiu. Tačiau bene daugiausia naudos turi rauginti produktai. Jie turtingi imuninę sistemą stiprinančiais antioksidantais bei maistinėmis skaidulomis, kurios gali padėti mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, sureguliuoti žarnyną“, – pažymi V. Kurpienė.
Tokią naudą organizmui, anot jos, padeda užtikrinti ir natūralus jogurtas, tik jį derėtų rinktis be pridėtinių cukrų, kuo trumpesnio galiojimo laiko. Mat pastaroji savybė, pasak V. Kurpienės, rodo didesnį šio produkto natūralumą.
Savo ruožtu „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė priduria – gerųjų bakterijų turinčius gaminius prekybos tinklo parduotuvių lankytojai renkasi vis dažniau.
„Natūralaus jogurto populiarumas – labai suprantamas. Mat būdamas be pridėtinių cukrų jis yra sveikas, gardus, lengvas, turtingas organizmui būtinųjų medžiagų produktas. Taigi mūsų pirkėjai į savo krepšelius jį dedasi noriai, o gaminio pardavimai kasmet didėja. Taip pat populiarus ir kefyras: jo dažniausiai įsigyjama gegužės, birželio bei liepos mėnesiais, kuomet tradiciškai prasideda lietuvių virtuvės pasididžiavimo – šaltibarščių – sezonas. Tuo metu žiemą parduotuvių lankytojai itin linkę rinktis ir raugintus kopūstus. Tikėtina, tada savojo derliaus gėrybės jau būna pasibaigusios ir pirkėjai išsiilgsta šių naudingų bei skanių produktų“, – sako E. Dapkienė.
Žarnyno bičiuliai ir ligų priešai
Užsiminusi apie probiotikų privalumus, V. Kurpienė sako – gerosios bakterijos gali organizmui suteikti ir daugiau naudos. Šios vertingos medžiagos, pasak dietistės, ypač padeda pilvui: pavyzdžiui, prisideda prie optimalaus svorio palaikymo ir nemalonaus dujų kaupimosi mažinimo. Drauge probiotikai padeda įsisavinti įvairias reikalingas medžiagas – vitaminus, baltymus. Mat nuo mūsų žarnyno sveikatos stipriai priklauso viso organizmo sveikata.
„Verta pridurti, kad yra tyrimų, kurie teigia, kad gerosios bakterijos gali gerinti nuotaiką. Kartu jos padeda palengvinti lėtinių ligų simptomus, sumažinti uždegimus, puoselėti odą. Šį sąrašą būtų galima tęsti ir tęsti, tačiau aišku viena – probiotikų mums reikia, o jų šaltinis nebūtinai yra piliulės. Vartodami minėtus maisto produktus, organizmui galime suteikti naudos. Tai daryti būtina dabar, žiemą. Šiuo laiku imuninė sistema yra silpnesnė, sveikata nuolatos susiduria su įvairiais pavojais, tačiau padėti sau galime ir natūraliomis priemonėmis“, – kalba mitybos ekspertė.
Tokiai nuomonei pritaria ir E. Dapkienė. Tačiau, jos teigimu, nuolatos didėja ne tik susidomėjimas probiotikų gausiais produktais, bet ir prekybos tinklo parduotuvių lankytojų noras rinktis gaminius iš Lietuvos ūkių. „Mūsų pirkėjams išties svarbu, kad, pavyzdžiui, raugintos daržovės būtų lietuviškos, užaugintos ir raugintos vietos ūkininkų. Atliepdami šį poreikį, nuolatos vystome glaudžią partnerystę su jais, savo klientams galėdami pasiūlyti tik kokybišką bei šviežią produkciją“, – akcentuoja „Maximos“ atstovė.
Apie prekybos tinklą „Maxima“
Tradicinės lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ stiprybės – mažos kainos ir platus, ypač lietuviškų prekių, pasirinkimas. Tinklą valdanti bendrovė „Maxima LT“ yra didžiausia lietuviško kapitalo įmonė, viena didžiausių mokesčių mokėtojų bei didžiausia darbo vietų kūrėja šalyje. Šiuo metu Lietuvoje veikia daugiau nei pustrečio šimto „Maximos“ parduotuvių, kuriose dirba apie 13 tūkst. darbuotojų ir kasdien apsilanko daugiau nei 400 tūkst. klientų.
Daugiau informacijos
Ernesta Dapkienė
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė